hirdetés

Így gyógyítja a méz a kutyák bőrét és emésztését: mutatjuk, hogyan használd!

Buzgó Csilla

2021. szeptember 2

Az aranyló, édes kincs nem csak a mi egészségünket védi, kedvenced is profitálhat áldásos hatásaiból.

hirdetés

A méz az egyik legrégebbi gyógyító hatású ételünk, amit a – veszélyesen megcsappant számú – méheknek köszönhetünk. Egyik érdekes tulajdonsága, hogy sosem romlik meg, legfeljebb a benne lévő enzimek, illatanyagok, aromák intenzitása csökken. Még a több ezer éves leletek is biztonsággal fogyaszthatóak. Szerencsére nemcsak az emberek, az állatok is élvezhetik előnyeit, rögtön el is áruljuk, miként.

Ezért érdemes mézet adnod kutyusodnak

Amellett, hogy a méz tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, antioxidánsokkal, és könnyen emészthető szénhidráttal, hosszú távú egészségügyi előnyökkel is kecsegtet.

Természetes gyógyír az allergiára

A szezonális allergia az ebeket is kínozhatja, a méz pedig a benne nyomokban jelen lévő polleneknek köszönhetően rendszeresen adagolva hasonlóképp működhet, mint az immunterápia.

Amennyiben a pollenallergiás kutyus napi szinten, kis mennyiségben megkapja ezeket az allergéneket, úgy szervezete fokozatosan hozzájuk szokik. Tehát amikor beüt az allergiaszezon, szervezete nem reagál már olyan intenzíven, vagy teljesen meg is szűnnek a panaszok. A legjobb helyi gazdálkodásból származó mézet adni neki, hiszen az tartalmazza az ebet körülvevő növények pollenjeit.

Enyhíti a bőrproblémákat

Csípés, karcolás, ekcéma vagy az úgynevezett hot spotok kezelésére is kiváló a nyers méz. Antibakteriális, valamint vírus- és gombaölő, nyugtató hatása évezredek óta ismert, és ez főleg a hidrogén-peroxidnak köszönhető. Maga a méz túl savas kémhatású ahhoz, hogy ez az elhalt szöveteket és kórokozókat feloldó vegyület aktiválódjon benne.

Amint érintkezik a bőrrel, a benne lévő glükóz elkezd lebomlani, a hidrogén-peroxid pedig felszabadul. A méz emellett hatékony gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és segíti a szövetek regenerálódását.

Torokpanaszok és köhögés ellenszere

Akárcsak az emberek számára, a kutyáknak is jót tesz felső légúti panaszok esetén egy kanál méz. Kennelköhögés, allergia vagy más hasonló megbetegedések idején az orvosi kezelés kiegészítéseképp alkalmazd, természetesen az orvossal történt egyeztetést követően.

Rendetlenkedő kutyapocakra

Mivel ez az édes étel gátolja a kártékony baktériumok szaporodását, segíti a jókat, azaz a lakto- és bifidobacillusokat a bélflóra természetes egyensúlyának fenntartásában. Emellett utóbbiak táplálását is előmozdítja, hiszen prebiotikumként funkcionáló oligoszacharoidokat tartalmaz.

Vedd figyelembe kedvenced egyéni igényeit!

Sajnos nem mindegyik eb élvezheti a méz előnyeit szájon át fogyasztva. A cukorbeteg kutyák hasnyálmirigye csökkent mennyiségben termeli többek között a szénhidrátok lebontásához szükséges inzulint. Ezért inkább keress más alternatívát, ha egészségmegőrző étrendkiegészítőként szeretnéd adagolni kedvencednek. Kölyök kutyának, akinek még nem működik tökéletesen az immunrendszere, szintén nem jó ötlet mézet adni. Nyers változata ugyanis tartalmazhat Clostridium botulinum spórákat, melyek a botulizmus nevű, kezelés hiányában akár halálos kimenetelű betegséget okozhatják.

(Képek: Getty Images Hungary)

allergia kennelköhögés kutya megfázás méz kutya természetes gyulladáscsökkentő méz mézet a kutyának

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink