hirdetés

Ilyen köhögéscsillapítót soha ne adj a kutyának

Szénási Szimonetta

2024. július 3 - Képek: Getty Images Hungary

Emberek esetében köhögés hallatán automatikusan nyúlunk az orvosságos szekrényhez köhögéscsillapítóért. De mi a teendő, ha kedvenced kezd el köhécselni?

hirdetés

Ha köhög a kutya, elsődleges feladatod, hogy kiderítsd, mi áll a jelenség hátterében. Az állatok esetében is számos oka lehet a köhögésnek. Van, hogy tünet, van, hogy valamire adott reakció. Ennek megfelelően többféle módon kell kezelni is. Vegyük sorra, mi állhat a háttérben!

A köhögésnek sokféle oka lehet

Miért köhög a kutya?

Amikor ártalmatlan a köhögés

Szerencsére gyakorta teljesen ártalmatlan okból kezd el köhögni a kutya: valami kaparja a torkát, amit reflexszerűen próbál eltávolítani. Ilyen irritációt válthat ki a házi vagy a virágpor, de egy letapadt szőrszál is. Ilyenkor az állat elkezd köhécselni, aminek hatására általában hamar meg is szűnik a probléma.

Ha azért köhög, mert épp fuldoklik

Ám van, hogy ennél komolyabb a helyzet: ha valamilyen nagyobb dolog, például egy letört fadarab, egy játék darabkája vagy egy nagyobb falat étel akadt meg az eb torkán, az könnyen fulladáshoz is vezethet. Ilyenkor a kutya jellemzően rohamszerűen köhög, öklendezik. Kedvenced testbeszéde is elárulja, ha nagy a baj: ha valami a kutya torkán akad, akkor a száját eltátva, a föld felé fordulva öklendezik, görcsösen próbál megszabadulni tőle. Ilyenkor az állat egész teste rázkódik, vonaglik. Azonnali közbeavatkozás szükséges, így ha te nem tudod teljes biztonsággal eltávolítani az elzáródást okozó dolgot, mihamarabb orvoshoz kell jutnotok. Ide kattintva pedig elsajátíthatod a Heimlich-féle műfogást kutyákra alkalmazva. Sajnos újraélesztésre is szükség lehet, amit ebben a cikkünkben mutatunk be.

Egy letört botdarab is komoly gondot okozhat

Amikor betegség miatt köhög a kutya

A harmadik eshetőség, hogy a kutya valamilyen betegség vagy más egészségügyi probléma miatt köhög. Ez lehet a gazdák többsége által jól ismert kennelköhögés, kutyainfluenza, tüdőgyulladás, allergia, légcsőösszeomlás, daganatos elváltozás, szívelégtelenség vagy szívférgesség is.

Miként láthatod, a viszonylag könnyebben kezelhető állapotoktól az életveszélyes elváltozásokig terjed a lista, így egyértelmű, hogy a tartós köhögést mint tünetet nagyon is komolyan kell venni, és orvoshoz kell vinni vele a kutyát. Akkor sem várhatsz, ha egyéb tünetek társulnak a köhögéshez. Például láz, levertség, étvágytalanság, hányás, vagy bármi, ami betegség gyanúját veti fel.

A tartósan fennálló köhögéssel mindenképp orvoshoz kell fordulni

Számít, miként köhög a kutya

Egyrészt az időtartam segít eldönteni, komoly-e a probléma. Ha kedvenced egy rövid ideig köhög vagy köhécsel, ám azt abbahagyja, majd a panasz nem is jelentkezik többet, akkor minden bizonnyal az említett irritáció váltotta ki azt. Ám ha a köhögés tartós, vagy időről időre visszatér, az gyanúra ad okot. Ugyanígy sokat elárul az is, milyen a köhögés. Négy típust különböztetünk meg, amelyek az alábbiak:

  1. Mély és száraz: ez többnyire allergiára utal. Súlyosabb és tartósabb esetekben krónikus hörghurut jele lehet.
  2. Mély és sípoló: a felső légzőrendszer vagy a felső légutak problémájára utalhat.
  3. Hurutos: a szervezetben felgyűlt váladék jele, és súlyosabb esetekben akár tüdőgyulladásra is utalhat. A nedves, hurutos köhögést a tüdőben és az alsó légutakban felgyülemlett váladékra okozhatja, amit gyakorta baktérium okoz.
  4. Magas, öklendezésszerű: idegen test lehet a torokban.

DOGZ Fesztivál és Konferencia a Városligetben

Kutyás bemutatókkal, falkasétával, kutyás sportokkal, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal várunk minden kutyabarátot szeptember 7-én a Városligetben, az év legnagyobb kutyás rendezvényén. Írd be már most a naptáradba.

Add to Calendar

A fesztivál és a szakmai konferencia részletes programját Itt megtalálod.

A fesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

IDE KATTINTVA REGISZTRÁLHATSZ

Adhatsz-e bármilyen gyógyszert, ha köhög a kutya?

Számos olyan embereknek szánt, de kizárólag gyógynövényből készült termék kapható, amikkel enyhíthetők a hurutos vagy épp a száraz köhögés kínzó tünetei. Mivel természetes alapúak, felmerülhet benned, hogy ezekből a kutya is kaphat. Ám szigorúan tilos az állatorvos megkérdezése nélkül bármit adnod kedvencednek! Embereknek szánt gyógyszerekkel pláne tilos kísérletezni, mert könnyen az állat életébe kerülhet! Lásd az ibuprofént, ami az egyik legáltalánosabb láz- és fájdalomcsillapító a számunkra, míg a kutyákra halálos.

A kutyáknak szánt készítményekkel se kísérletezz! Miként részleteztük, rengeteg oka lehet a problémának, amelyek mindegyike kivizsgálást igényel. Így ha úgy gondolod, kedvencednek nem csak a portól kapar a torka, inkább vidd el orvoshoz, mintsem rosszabbra forduljon az állat állapota! Majd a szakember megmondja, pontosan milyen kezelésre van szüksége a kutyádnak.

A felsorolt egészségügyi problémák mellett fontos tudnod, hogy akár a toklász, azaz a zöld egérárpa is okozhat légúti tüneteket, köztük köhögést is. Mégpedig ha a szerencsétlenül járt eb felszippantja az elszáradt növény széthulló kalászának darabjait. Itt írtunk arról a magyar vizsláról, akinek hetekig tartó köhögését a növény okozta, és végül műtéti úton kellett eltávolítania a tüdőbe került részeket. A cikkben a növény megfelelő irtását is elmagyarázzuk.

allergia félrenyelés fuldoklás kennelköhögés köhögés kutya szívbetegség jelei kutyainfluenza szívbetegség

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!