hirdetés

Mindent a kutyainfluenzáról: trükkösebb, mint az embereknél

Hangai Lilla

2023. december 8 - Képek: Getty Images Hungary; Az Én Kutyám

A kutyainfluenza miatt gazdiként nem kell pánikba esned, de fontos, hogy tisztában légy a tünetekkel. Ritkán végzetes az ebek esetében, de az tagadhatatlan, hogy a tünetek miatt a négylábú igen kényelmetlenül érezheti magát, és sok időt tölthettek az állatorvosi rendelőben.

hirdetés

Következő cikkünkből megtudhatod, hogy mi is pontosan az influenza a kutyák esetében, milyen tünetei vannak, hogyan kezelhető, és mit tehetsz a megelőzés érdekében.

A kutyainfluenza ritkán végzetes, de a kutyus nagyon kellemetlenül érezheti magát a tünetek miatt.

Mi az a kutyainfluenza?

A kutyainfluenza egy fertőző légúti megbetegedés, amelyet az influenza „A” vírus okoz, és nagyon hasonló az emberekben influenzát okozó vírustörzsekhez. Az eddigi adatok alapján nem valószínű, hogy a kutyainfluenza embereket is megfertőzne, nem létezik olyan regisztrált eset, ahol ez megtörtént volna.

A kutyainfluenza is a levegőben terjed. A légúti váladék köhögés, ugatás és tüsszögés formájában kerül a közegbe, ahol aztán egy másik kutya belélegzi. A betegség szennyezett tárgyakon és környezetben is terjed, mint például a vizestálakon, játékokon és a kennel felületein, sőt, az olyan emberekkel való érintkezés útján is, akik közvetlen kapcsolatba kerültek korábban fertőzött kutyával.

A zsúfolt területeken, mint a kutyakozmetikus, a kutyanapközi vagy a futtató területén nagyobb esély lehet a megfertőződésre, ugyanis több eb fordul meg ezeket a helyeken. Ez a helyzet azért is trükkös, mert a kutyainfluenza a lappangási időszakban a legfertőzőbb, amikor még a négylábú nem mutat tüneteket.

A kutyainfluenza tünetei

A tünetek az enyhétől a súlyosig terjedhetnek, és az emberi influenzával ellentétben a betegség nem szezonális. Egész évben figyelj a következő tünetek megjelenésére:

  • köhögés (hurutos és száraz);
  • tüsszögés;
  • orrfolyás;
  • könnyező szemek;
  • láz;
  • letargia;
  • nehézlégzés.

A kutyainfluenza tünetei tulajdonképpen a kennel köhögés tüneteihez hasonlatosak. A legtöbb esetben a betegség lefolyása enyhe, de súlyos esetek is előfordulhatnak. Ilyen esetekben a kutyák tüdőgyulladást, légzési nehézséget és magas lázat tapasztalhatnak. Szerencsére a halálozási arány alacsony, kevesebb mint 10%. A kölykök, az idős példányok, valamint a legyengült immunrendszerű kutyák nagyobb kockázatnak vannak kitéve.

A lappangási idő körülbelül 2-4 nap, de az influenza törzsétől függően ez lehet 10 vagy akár 26 nap is, tehát növekszik a vírusterítés ideje. Szinte minden kutya, amely kapcsolatba kerül a betegséggel, elkapja azt, de nem minden fertőzött kutya mutatja a tüneteket. A fertőzött kutyák körülbelül 20-25%-a tünetmentes, ám ezek az ebek továbbra is terjeszthetik a betegséget. Ezért fontos egyeztetni a karanténeljárásról az állatorvossal, ha több kutyád is van otthon.

A tünetek között megjelenik a köhögés, a tüsszögés, az orrfolyás, a láz és a letargia is.

A kutyák esetében az influenza kezelése így zajlik

A fertőzött kutya minden esetben állatorvosi diagnózist és megfigyelést igényel. Kérünk, semmilyen otthoni kezeléssel ne próbálkozz és mindenképpen vidd el kedvencedet egy vizsgálatra, ha az előbb is említett tüneteket tapasztalod!

A kutyainfluenza ellen nincs gyógymód, csupán a tünetek enyhítésében tudunk segítségére lenni az ebnek, ám ez rendkívül fontos! Egyrészt megkíméljük őt a fájdalmaktól, másrészt ezzel megelőzhetjük a tünetek súlyosbodását is. Az állatorvos valószínűleg fel fog írni valamilyen lázcsillapítót, a másodlagosan megjelenő bakteriális fertőzésekre pedig antibiotikumot. Az is lehet, hogy szüksége lesz az ebnek egy speciális táplálkozási tervre is erre az időszakra.

Fontos, hogy a tüneteket tapasztalva amilyen hamar csak lehet, értesítsd az orvost telefonon. A kutyainfluenza és a kennel köhögés is rendkívül fertőző!

Ha kedvenced sokat jár közösségbe, érdemes megfontolni az influenza elleni oltás beadatását. (Kép: Az Én Kutyám)

A kutyainfluenza megelőzése

Az egyik leghatékonyabb módja, hogy elkerüljétek a megfertőződést, ha nem viszed a kutyádat olyan helyre, ahol nemrégiben esetet jelentettek. Erről valószínűleg az állatorvosod tud tájékoztatást adni. Ha köhögő, tüsszögő kutyával érintkeztél, mindenképpen moss kezet és fertőtleníts, mielőtt saját kedvenceddel lépnél kontaktusba.

Létezik már védőoltás a kutyainfluenza ellen, ahogy azonban ez egy oltás esetében lenni szokott, nem nyújt teljes védelmet a megfertőződés ellen, de ha az eb elkapja a betegséget, annak lefolyása sokkal enyhébb lesz. Ha kedvenced sokat van kutyás közösségben, rendszeresen utazik, vagy olyan helyen éltek, ahol sok esetet regisztrálnak, érdemes megfontolni az oltás beadását. Erről az állatorvosoddal tudsz konzultálni.

Javasoljuk, hogy mindenképpen olvasd el a kennel köhögésről készült részletes írásunkat. Felelős gazdiként tisztában kell lenned ezzel a betegséggel is!

beteg a kutya influenza kutyáknál kutya lehet influenzás kutyainfluenza légúti betegség

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink