hirdetés

Porckopás kutyáknál: árulkodó lehet a merev járás vagy az ingerlékenység

Buzgó Csilla

2022. január 26

A porckopás, más néven artrózis korai felismerése nagyban elősegítheti az állat életminőségének megőrzését és a fájdalom mérséklését.

hirdetés

Az ízületi porcok kulcsfontosságúak a panaszmentes, tökéletes mozgás fenntartásában. Két vagy több csont találkozásánál találhatóak meg, működésüket az ízületi folyadék támogatja afféle kenőanyag gyanánt. Amikor a porcanyagcsere valami miatt felborul, megindulhat a porcszövet leépülése.

Ha a porc sejtközi állományában csökken a vízmegkötésre képes proteoglikánok (glükózamin és kondroitin) mennyisége, a porc veszít víztartalmából, rugalmassága csökken, sérülékenyebb lesz. A rugalmatlan porc terhelés hatására mikrosérüléseket szenved, ami további leépülési folyamatokat indíthat be.

A fokozott terhelés hatására a folyamatosan elkopó porcszövet felületén sérülések, repedések keletkeznek, szabaddá téve az alatta lévő csontot. A csökkent ellenállóképességű porc funkcióját részben az ízületi tok veszi át, mely a folytonos ütődésektől súlyosan károsodhat. Ez gyulladást, valamint az ízületi tok megvastagodását és merevvé válását idézheti elő.

Mi okozza a porckopást kutyáknál?

Sajnos a kiváltó ok nem mindig meghatározható, de az alábbi tényezők hajlamosíthatják az ebet erre a rendellenességre:

A porckopás tünetei ebeknél

Kezdeti stádiumban még nem igazán jelezheti kedvenced, hogy baj van. Legfeljebb azt veheted észre rajta, hogy hosszabb pihenés után óvatosabban kel fel és indul el, valamint picit mereven mozog, amíg “be nem melegszik”.

Egyes kutyák ráadásul kifejezetten jól palástolják a fájdalmat. Ez ősi ösztöneikből fakad, hiszen a gyenge, haladni képtelen falkatársaknak a vadonban nem sok esélye marad a túlélésre.

Ha az állat már fájlalja tagjait, annak rendszerint az alábbi jeleit mutathatja:

  • a kutya sokszor megáll, hazaindul séta közben, nem szívesen ugrik fel vagy le helyekre, például autóba vagy kanapéra
  • sántaság, merevség
  • kedvetlenség, ingerlékenység
  • hízás
  • a simogatásra, érintésre adott fájdalomreakció
  • ürítési problémák, hiszen az ehhez szükséges póz felvétele akadályoztatva van
  • az érintett végtag enyhébb terheléséből kifolyólag az izomtömeg csökkenése

A porckopás kezelése

Ha erre a betegségre gyanakszol, először is látogassátok meg az állatorvost, aki a megfelelő képalkotó diagnosztikai módszerek (röntgen, MRI, ultrahang, CT) segítségével meghatározza a probléma pontos kiváltó okát.

Mivel sajnos a rendellenesség nem gyógyítható, legfeljebb előrehaladása mérsékelhető, készülj fel arra, hogy radikális életmódbeli változtatásokat javasol majd a szakember. Valószínűleg speciális tápra, illetve táplálékkiegészítőre is szüksége lesz kedvencednek. Ilyen esetekben általában a glükózamin-szulfátot, kondroitin-szulfátot, az omega-3 zsírsavakat és a hialuronsavat javasolják, mert ezek segítik a porcszövet regenerálódását. Ha kedvencedet nehezen tudod csak rávenni, hogy elfogyassza a tablettát, próbáld ki az általunk javasolt módszerek egyikét, vagy használj ízület- és porcerősítő oldatot.

A különböző étrendkiegészítőkön és az orvos által esetlegesen elrendelt gyógyszereken kívül biztató eredményeket lehet elérni fizioterápiával, sugárkezeléssel, lökéshullám terápiával és őssejtterápiával. Végső esetben pedig marad a sebészeti beavatkozás, vagyis az ízületi elmerevítés vagy mesterséges ízületek behelyezése.

Az Én Kutyám Shop

Legyen szó ápolásról, etetésről vagy kutyás felszerelésekről, webshopunkban csak olyan termékeket találsz, melyeket mi magunk is szívesen használunk gazdiként.

shop.azenkutyam.hu

(Képek: Getty Images Hungary)

kutya merevség kutya porcerősítő kutya porckopás tünetei kutya sántítás legjobb ízületvédő kutyáknak

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!