hirdetés

Csányi Vilmos: a kutya természetes környezete a mi környezetünk – Így nyitotta meg a professzor a fővárosi kutyatartásról szóló kiállítást

László Enikő

2022. október 15 - Képek: László Enikő, Fortepan / Selmeczi Levente, Bojár Sándor

A kutyatartás az utóbbi évszázadban jelentős változáson ment keresztül, de tagadhatatlan, hogy már a korábbi generációk is rajongtak kedvenceikért.

hirdetés

A kutyatartás és az ebekhez való viszonyulás az utóbbi néhány évtizedben rendkívüli módon megváltozott. De kutyarajongók mindig is léteztek, és nagyon érdekes megfigyelni, hogy hogyan alakultak át bizonyos nézeteink miattuk. Például, amíg a 19. században egyenesen illetlenség volt kutyával sétálni az utcán, ma már minél több kutyafuttatót szeretnénk és azt, hogy minél több helyre együtt mehessünk kedvencünkkel.

Fotó: László Enikő

Csányi Vilmos nyitotta meg a kiállítást

Október 13-án Csányi Vilmos etológus professzor nyitotta meg a Kiscelli Múzeum VAU! A fővárosi kutyatartás kultúrtörténete című kiállítást. A biológus maga is fővárosi kutyatartó, már amikor nem balatoni ingatlanán tartózkodik Janka kutyával.

Beszédében a professzor is utalt arra, hogy az utóbbi évtizedekben milyen jelentős változás ment végbe a kutyák megítélésével kapcsolatban. Amikor kollégáival elkezdték kutatni az ebek viselkedését, a tudományos világ nem vette őket komolyan. Elképzelhetetlennek tartották, hogy a kutyák képesek gondolkodni, és nem csupán reflexszerűen működő gépek. „Valamilyen külső ingerre reagálnak, esetleg tanulnak egy-két dolgot, de nincs itt mit keresni.” – mondták. De Csányi Vilmos és kollégái tudták, hogy van mit keresni. Nem sokkal később pedig a kutyaelme olyan aspektusait tárták fel, melyek világszinten egyedülálló felfedezéseknek bizonyultak.

A kutya pedig rendkívüli módon megtanult alkalmazkodni az emberhez, ezáltal pedig hasonlítani rá.”

És ez tette olyan sikeressé őket, hogy napjainkban már sokan el sem tudnák képzelni nélkülük az életüket. Természetes közegükké mi váltunk, miközben szép lassan legjobb barátaink lettek.

Mit láthatunk a kiállításon?

A kiállítás számos nagyon érdekes témát bemutat a kutyákkal kapcsolatban. Egészen az ókortól kezdve ismerkedhetünk négylábú barátainkkal. Bemutatják a különböző szolgálati kutyák munkáját a kezdetektől napjainkig, a vakvezető és segítőkutyák történelmét, de azt is, hogy a kutyák a legnehezebb időkben is mindig mellettünk álltak. Megismerkedhetünk a korai állatorvoslással, annak eszközeivel, és a veszettség elleni védekezés fejlődésével. Számos korabeli hirdetmény tekinthető meg, melyeken az ebadóval, a veszettség elleni oltással, a kutyavásárokkal vagy éppen a hadsereg felhívásaival kapcsolatosak.

Fotó: Fortepan / Selmeczi Levente

Érdekes látni a régi plakátokat, melyeken luxusebeknek nyújtanak klinikai szolgáltatásokat, fürdőket, kozmetikákat reklámoznak, de természetesen pedigrés kutyákat is kínálnak eladásra. A korai kutyakiállítások világába is betekintést nyerhet a látogató, és azt is megtudhatjuk, milyen híres emberek neveztek ebeikkel. Például Dessewffy Dénes, Keleti Károly vagy Zwack Lajos. Megismerkedhetünk az első magyar állatmenhely létrejöttének történetével; a kutyás társadalom hétköznapjaival; a régi, mára már furcsának ható vélekedésekkel, például a szobatisztaságra nevelés kapcsán. Minden kutyabarát számára garantáltan élmény egy ilyen kiállítás.

A tárlat 2023. március 26-ig tekinthető meg a Kiscelli Múzeumban, és a négylábúkat is szívesen látják.

Budapest fővárosi kutyatartás hazai kutyatartás kiállítás kutyás program kutyatartás programajánló

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!