hirdetés

Mutatjuk a főváros 10 legjobb kutyás helyeit a budai és a pesti oldalon

We Love Budapest

2023. március 9 - Képek: Csudai Sándor, Polyák Attila, Szabó Gábor, Medgyesi Milán

A fővárosi lakásokban és albérletekben egyre többen tartunk kutyát, akiknek kisebb-nagyobb a mozgásigényük, de inkább az utóbbi. Egy kiadós séta, játék és futás pedig minden ebnek kijár. Kevesen tudják, de a fővárosban a jogszabály szerint mindig pórázon kell vezetnünk négylábú kedvenceinket, kivételt képeznek ez alól a hivatalosan kijelölt helyek és a kutyafuttatók. Ha megszegjük a szabályt, akkor akár büntetésben is részesülhetünk; kerületenként eltérő a toleranciaszint. Hol elnézőbbek a kutyásokkal, hol pedig szigorúbbak.

hirdetés

Ebből a szempontból Óbuda igazi mintakerület, ott már meglépték azt, amit Budapest-szerte is meg lehetne tenni: kutyás hellyé nyilvánítani az erre alkalmas területeket. Most összeszedtünk a pesti és a budai oldalról 5-5 olyan helyet, ahova bátran vihetjük a kutyusokat szabadon futkorászni.

Kolonics György sétány (Fotó: Csudai Sándor)

Budai oldal

Óbudai-sziget

Az Óbudai-sziget hatalmas, fákkal szegélyezett zöldterülete igazi kutyaparadicsom, ahol bátran keresztül-kasul rohangálhatnak kedvenceink, ha pedig hűsölésre vágynak, akkor a Duna vizében mártózhatnak meg. Az Óbudai Kutyás Egyesület vezetője pedig azt is megosztotta egy interjúban, hogy a Hajógyári az első olyan terület Budapesten, ahol minden gond nélkül elengedhetőek a kutyák, itt biztosan nem fog büntetni érte a közteres.

Őszike utcai futtató

Budapest egyik legnagyobb kutyafuttatóját a III. kerületben találjuk, melyet a lakosság és a kutyás közösségek kezdeményezése nyomán alakítottak ki. A zsilipes kapurendszerrel ellátott, menő futtatóban a kisebb és a nagyobb testű kutyáknak külön rész van szentelve, így aki félti egy futtatóban a négylábú kedvencét, az is nyugodt szívvel futtathatja itt akár a kiskutyákat is. A közelben még a Szépvölgyi úti HÉV-megállónál, a Duna parton lévő kutyafuttatóban tudod megmozgatni az ebet.

Kutyafuttató (Fotó: Polyák Attila)

Kiscelli erdő

Ha igazi kalandot keresel, akkor irány a Kiscelli erdő! A III. kerületben, Óbuda és a Remetehegy között találod a parkerdőt, ahol a tisztásokkal és szakadékos árkokkal keresztezett gyalogos ösvény szinte egy kutyakalandparkkal ér fel. A vadregényes hangulat és a városból való kiszakadás egyaránt feltölti a gazdit és a kutyusokat is.

Ferenc-hegy

Ha már volt sziget, kutyafuttató és erdő, akkor most jöjjön egy hegy! A Kolosy tértől könnyen megközelíthető kirándulóhelyet még nem sokan fedezték fel maguknak, ezért aránylag kevesen járnak erre, és sosincs nagy tömeg. Tökéletes egy kellemes délutáni sétára vagy egy könnyed hétvégi kirándulásra, ahol a friss levegőn te is feltöltődhetsz, míg a blöki a fák és bokrok között szaladgál.

Római-part

Végül, de nem utolsó sorban jöjjön a nyár slágere, a Római-part. Sétánya ugyan a csúcsidőben mindig zsúfolt, de tavasszal és ősszel még ki lehet fogni nyugis délutánokat. Ráadásul csak egy párszáz méteres szakaszon tart a zsúfoltság, ahogy ritkulnak a fagyizók, hekkezők és italozó-standok, úgy lesz egyre vadregényesebb a táj. Ráadásul a frissítő fürdőzést imádják a kutyák! Ha megéheznél vagy megszomjaznál, akkor a Felliniben, a Két Rombuszban, a Miamorban vagy a Nap bácsiban lazíthatsz, ahol természetesen a kutyusokat is szeretettel várják.

Római szabadstrand (Fotó: Szabó Gábor)

További kutyás helyek a budai oldalon: Normafa, Hármashatárhegy, a Budai vár és környéke, Gellért-hegy, Hűvösvölgyi Nagy-rét.

Pesti oldal

Molnár-sziget

A Ráckevei (Soroksári)-Duna-ág szigete igazi vadregényes vidék, ahol a várost átszelő folyót kutyák és gazdik a pesti oldal felől élvezhetik. A Molnár-sziget remek választás egy hosszú sétához, ha a közelben laksz, de akkor is érdemes felkeresni, ha nem vagy ismerős a környéken. Egy hétvégi, kutyás kirándulásra, felfedezésre és kikapcsolódásra tökéletes választás.

Szilas-patak és Rákos-patak

Ha olyan útvonalat keresel, ahol igazán hosszan megfuttathatod a kutyát, akkor érdemes a Rákos- és a Szilas-patak mentén sétálni. Ott akár még a Naplás-tavat is érinthetitek. Népszerű sétaútvonal a kutyások között, így ha szívesen hagyod játszani más ebekkel saját kedvencedet, akkor biztosan élvezetes lesz az út. Ha szereted a kihívásokat, és le akarod kenyerezni a kutyádat, akkor akár végigmehettek a teljes szakaszon is. A több tíz kilométeres séta azonban egy teljes napot is elvihet.

Szilas-patak (Fotó: Szabó Gábor)

Klauzál tér

A belvárosi kutyásoknak sem kell örökre pórázon tartani az ebeket. Szerencsére a belvárosban is számos futtatót találhatsz. A Klauzál téren lévő kutyafuttató már régóta várja a bulinegyed és környékének kutyáit, de átmehetsz a körút másik oldalára, a Hunyadi térre is. Ebben a futtatóban nincs semmi extra, de a kutyások szerint ez nem is baj. Az a lényeg, hogy szabadon lehet rohangálni, amíg tart a lelkesedés.

Nehru part

Budapest egyik leghangulatosabb parkja a Bálna és Petőfi híd között terül el, a Duna partján. Tavasszal a virágzó fák, nyáron a fesztiválhangulat, ősszel pedig a varázslatos színek miatt érdemes ellátogatni ide. Itt a kutyák szabadon játszhatnak a fűben ücsörgők, a padon olvasók, a jógázók, a bringával megpihenők, a görkorcsolyázók és a kisgyerekek között. Mivel elég nagy a zsúfoltság, ezért érdemes jólnevelt ebbel idejönni. Bár hely van bőséggel, de ember is, és nem mindenki szereti a túl lelkes kutyákat.

Nehru part (Fotó: Medgyesi Milán)

Kolonics György sétány

Ha Csepelen laksz, vagy csak szeretnéd felfedezni a főváros egyik rejtett gyöngyszemét, akkor vedd az irányt a Kolonics György sétány felé. A bő öt kilométer hosszan kanyargó gyalogút a kutyások igazi paradicsoma. Zegzugos, vízparti, buja és a Rómaihoz hasonló – leszámítva a halas helyeket és a kocsmákat. Igazi természetközeli kaland kutyáknak és gazdiknak egyaránt.

További kutyás helyek a pesti oldalon: Városliget, Szent István park, Olimpia park, Népsziget (Szúnyog-sziget).

Budapest fővárosi kutyatartás kutya sétáltatása kutya sétáltatása pórázon kutyás helyek budapest kutyasétáltatás kutyasétáltatás Budapest Magyarország

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink