hirdetés

Így jelzi kutyád, ha sürgősen ki kell mennie: csengetni is megtaníthatod!

László Enikő

2021. november 30 - Képek: Getty Images Hungary

Néhány jelzés segítségével kutyád hamar tudtodra adja, hogy sürgős dolga akadna (jó esetben lakáson kívül). Sőt, egy kis tréning után arra is megtaníthatod kedvencedet, hogy egy csengő segítségével jelezzen, ha szólítja a természet.

hirdetés

A nagyon fiatal kölykök – jóval 3 hónaposnál fiatalabbak – nem rendelkeznek még megfelelő izomzattal ahhoz, hogy megtartsák vizeletüket és ürüléküket. Amint hívja őket a természet, általában mennek is. Egy kiskutyának vécészünetet kell kapnia, amint felébred, és néhány perccel azután, hogy evett, ivott vagy egy kiadós játékban volt része.

A szobatisztaságra való nevelés nem minden esetben sétagalopp, de kellő kitartással minden egészséges kutya megtanítható rá. Hogy pontosan milyen módszerekkel, arról ebben a cikkünkben írtunk korábban.

Apró jelek, hogy kutyádat hívja a természet

Felnőtt, szobatiszta kutyák, akiknek szükségük van egy előre nem tervezett vécészünetre, gyakran üzennek anélkül, hogy erre külön tanítanák őket. Vannak, akik annyira nyilvánvalóan jeleznek, hogy bárki számára egyértelművé válhat, hogy az állat mit szeretne. Például az eb az ajtó előtt áll, kapar vagy ugat, esetleg oda-vissza rohangál egy személy és az ajtó között. Finomabb jelzés többek között az, hogy csendben áll, fekszik az ajtó előtt, valamint láthatóan nyugtalan, esetleg nyüszít is. Ha esetleg ezeket nem az ajtó előtt teszi, hanem a lakás egy másik pontján, mondjuk a nappaliban, úgy is jelezhet, hogy láthatóan fel akarja hívni magára a figyelmet. Például vakkantással vagy kaparászással. Ha pedig ez sikerült, és megmozdulsz, azonnal az ajtó felé iramodik.

Néha az emberek figyelmen kívül hagyják ezeket a viselkedéseket. Általában azért, mert mindegyik olyan, amilyet egy egyszerűen csak unatkozó kutya is tehet. Ha különbséget szeretnél tenni a kettő között, érdemes sok szellemi és fizikai tevékenységet, szeretetet és figyelmet biztosítani kedvencednek. Így kutyád kevésbé valószínű, hogy unatkozó, magányos ebként viselkedik, és amikor nyafogva áll az ajtó előtt, elég nagy az esély arra, hogy valóban ki kell mennie.

Tanítsd meg csengetni!

Egyre több lelkes gazdi tanítja meg kutyájának, hogy egy csengő segítségével jelezzen, ha ki szeretne menni. Ezt többféle módszerrel is el lehet érni, például az Érintsd! vezényszó elsajátításával.

Az alábbi angol nyelvű videóban lépésről lépésre láthatod, hogyan taníthatod meg kutyádat a csengő használatára:

1. lépés

Mutasd be kutyádnak a választott csengőt, és engedd meg neki, hogy megvizsgálja, megszagolja, hogy megbizonyosodhasson arról, mi is az. Jutalmazd meg a csengővel való érdeklődésért!

2. lépés

Helyezd a csengőt az ajtó közelébe. Minden alkalommal, amikor kiviszed kedvencedet, nyomd meg az eszközt. A cél az, hogy kutyád a folytonos ismétléssel összekapcsolja a csengő hangját a kimenetellel. A siker kulcsa a következetesség, használd a csengőt minden alkalommal, amikor kiviszed, kiengeded kedvencedet!

3. lépés

A kutyák mindig megfigyelnek minket, és tanulnak tőlünk. Miután megnézte, hogyan csengetsz, mielőtt kimenne a szabadba, remélhetőleg megérti, hogy a csengő ehhez kapcsolódik. Gyakoroljátok ezt mindaddig, amíg kedvenced el nem kezdi a csengőt magától nyomni. Bármikor, amikor kutyád csenget, dicsérd meg, és azonnal engedd ki.

csengetés megtanítása kutya ki akar menni nevelés szobatisztaság tanítás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!