hirdetés

Miért kerget meg mindent a kutya? Amikor már nem móka, hanem probléma a folytonos üldözés

László Enikő

2022. augusztus 25 - Képek: Getty Images Hungary

Kutyád gyakran üldöz autókat, kerékpárosokat, gördeszkásokat, rollereseket vagy madarakat? Nem vagy egyedül! Segítünk, hogyan fékezheted meg kergetőző kedvencedet.

hirdetés

Az üldözés a kutya természetes ösztönének része, de a gazdikat egyik legjobban frusztráló viselkedése is. Ami nem mellesleg veszélyes is lehet az állatra. A jó hír az, hogy meg lehet tanítani kedvencedet arra, hogy figyelmen kívül hagyja az üldözési kísértést, sőt ezt a vágyat a játékok és a sport felé irányítsa.

Mely fajtákra jellemző a leginkább?

Az üldözés a legtöbb kutyánál magától értetődő ösztönös tevékenység. Az afgán agaraktól a whippetekig minden méretű agarat több ezer éven keresztül tenyésztettek abból a célból, hogy üldözzék a zsákmányt. Ezeknek a kutyáknak kiváló a látásuk (éppen ezért hívják angolul őket sighthoundnak), és jól ismerik az őket körülvevő világot, így az üldözés természetes viselkedés esetükben. A hosszabb orrú kutyák más mélységérzékeléssel rendelkeznek, mint a rövid orrú ebek, így előbbiek jobban látják a távolban történő eseményeket. Emellett, míg az ember 200, addig a kutya 240 fokos szögben lát. Bár az agarak gyakorlatilag garantáltan üldözni akarják a kis mozgó dolgokat, nincsenek egyedül azzal, hogy felizgatják magukat és nagy érdeklődést mutatnak a mókusok és más gyors állatok iránt.

A terelő fajták különösen hajlamosak a kerékpárok, gördeszkások és futók üldözésére, mivel ez felébreszti bennük az ösztönös vágyat, hogy összegyűjtsék és tereljék az állatokat. Az üldözés iránti vágy sok kutya velejárója, és rendkívül önjutalmazó viselkedés, de mivel egyesek nagyon élvezik, rendkívül nehéz lehet megtanítani őket, hogy ne csinálják.

Hogyan állíthatod meg kutyádat?

A kutyák üldözési kényszerének megszüntetésének egyik kulcsa, hogy meg kell tanítani őket, hogy fékezzék meg üldözési késztetésüket, mielőtt az elkezdődne. De ha a kutyád már kerget valamit, ne rohanj utána. Hiszen így azt gondolja majd, hogy játszol vele, és te is bekapcsolódsz a mókába – és ez pedig valószínűleg meghosszabbítja az üldözést.

A pórázok és a jutalomfalatok a barátaid, amikor arra próbálod nevelni kedvencedet, hogy ne kergetőzzön. Még akkor is, ha van egy jól bekerített hátsó udvarod, ha van egy kutyád, aki hajlamos rohanni a madarak vagy a mókusok után, segít a pórázon való gyakorlás. Vigyél magaddal egy maroknyi értékes finomságot, és jutalmazd meg vele kedvencedet minden alkalommal, amikor rád néz, majd kezdd el hozzátenni a szóbeli „figyelj” jelzést. Mindig, mikor kiviszed kutyádat a szabadba, gyakoroljatok, akár egy gyors pisiszünetnél is. Tartsd pórázon, és jutalmazd meg minden alkalommal, amikor szemedbe néz. Ha nagyon játékmotivált, használd kedvenc játékát jutalomként. A kulcs az, hogy kifizetődőbb és izgalmasabb legyen a jutalom, mint az, amit üldözni szeretne.

Amikor pórázon kedvenced már remekül teljesít, akkor egy bekerített helyen lecsatolhatod róla, és folytassátok így a gyakorlást. Ha megjelenne az üldözendő tényező, csatold vissza a pórázt, ha kedvenced még nem elég felkészült. Folytassátok a gyakorlást, idővel pedig kutyád megtanulja, hogy maradjon nyugodt, ha izgalmas dolgok történnek, és várja meg, amíg elengeded. Jutalmazd meg, amiért a közeledben tartózkodik és figyelmen kívül hagyja a zavaró tényezőket, majd gyakoroljatok fokozatosan egyre zavaróbb környezetben.

Ha kedvenced megmerevedik, mikor meglát valami izgalmasat, dobj felé egy finom jutalomfalatot vagy kedvenc játékát, hogy kizökkentsd. Emellett a hagyd! parancs elsajátítása is segíthet az eb megfékezésében.

A környezet tisztelete

Annak ellenére, hogy a kisállatok és madarak üldözése szórakoztató a kutyák számára, fontos, hogy megtanítsd kedvencedet a tiszteletükre. Soha nem helyénvaló megengedni a kutyáknak, hogy zaklassák a vadon élő állatokat és más embereket. Tartsd be a pórázra vonatkozó törvényeket, és gyakorold kutyád figyelmének felkeltését és megtartását, amikor olyan dolgok mellett halad el, amelyek csábítóak az üldözésre. Nemcsak tiszteletlenség megengedni, hogy zaklassák a vadon élő állatokat, hanem veszélyes is lehet. Arról nem beszélve, hogy az eb komoly balesetet is okozhat, ha egy biciklist vagy rollerest vesz üldözőbe.

Játékok és sportok üldözést kedvelő kutyáknak

Ahelyett, hogy harcolnál kutyád természetes ösztönei ellen, próbáld kiképzésre és játékokra irányítani figyelmét. Az apportírozás, labdázás, fogócskázás, bújócskázás és a kötélhúzás is nagyszerű figyelemelterelő játék az üldözést kedvelő kutyák számára. Ha pedig még ennél is többre vágyik kedvenced, próbáljátok ki a lure coursingot!

agár kergetés miért nevelés ösztön terelőkutya üldöz a kutya üldözés vadászkutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink