hirdetés

Okos ötlet kutya mellé kisállatot venni? 5 dolog, amit mindenképp tarts be!

Szénási Szimonetta

2023. február 15 - Képek: Getty Images Hungary

Kutya mellé kisállatot venni elsőre rossz ötletnek tűnhet, pedig a megfelelő módszerrel az esetek többségében összeszoktathatók a különböző kedvencek.

hirdetés

Gyakori eset, hogy a hirtelen felbukkanó nyúl, macska vagy tengerimalac láttán fellángol a kutyák ragadozóösztöne, és ha tehetni, azonnal a potenciális zsákmány után veti magát. Emiatt adja magát a kérdés: ajánlott-e kedvenced mellé bármilyen kisállatot venni? A válasz az, hogy igen, amennyiben betartasz néhány fontos alapszabályt!

Vadász kontra zsákmányállat

A kutyák és a kisállatok együttélése során a legnagyobb kihívást a természetben fennálló természetes hierarchiájuk felülírása jelenti. Ugyanis míg az ebek ragadozók, addig a nyulak, tengerimalacok vagy hörcsögök zsákmányállatok. (Kivétel ezalól a macska, hiszen a cicák is ragadozók, ám méretüknél fogva a kutyák számára mégis potenciális prédák lehetnek.)

Éppen ezért a zsákmányállatok veszélyt észlelve azonnal menekülőre fogják, míg a ragadozó számára ez a vörös posztó, ami arra ingerli, hogy azonnal üldözőbe vegye.

Jobb kölyökkorban

Mint a legtöbb dolgot, a többi állathoz való hozzászoktatást is a legjobb már kölyökkorban elkezdeni. Ha a kutya már kicsiként találkozik macskákkal, hörcsögökkel, nyulakkal vagy bármilyen ház körül megforduló élőlénnyel, akkor azok jelenléte természetes lesz a számára. A kölykök többnyire hamar megtanulják, hogy a többi jószágot nem szabad bántani, sőt számos példa van rá, hogy elválaszthatatlan barátság szövődött egy eb és egy másik házi kedvenc között!

Ugyanakkor, ha kutyád remekül kijön a veletek élő cirmossal, akkor is előfordulhat, hogy a később hozzád kerülő háziállatot módszeresen kell összeismertetned vele, mert a másik, számára ismeretlen macska vagy egy teljesen idegen lénynek tűnő nyúl elsőre nem nyeri el a bizalmát. De mindenképpen könnyebb dolgod van, ha kedvenced jól szocializált, azaz idejekorán megismerkedett más állatokkal.

Ehhez fontos, hogy sose engedd, hogy kutyusod megízlelje a vadászat örömét! Légy következetes, és ne engedd, hogy üldözőbe vegye a macskákat vagy más kutyákat, emellett a futók és a biciklisek kergetése is legyen tiltólistás. Mindezek a helyzetek ugyanis erősítik benne a ragadozóösztönt. Ennek fellángolása a kamaszkorban tipikus, így ne lepődj meg, ha addig nyugodt kiskutyád hirtelen mindenre rávetné magát.

Hogyan állj neki az összeszoktatásnak?

Egy felnőtt kutya és egy másik állat összeszoktatása nagyobb feladat. Ha már van kutyád, és mellé szeretnél egy doromboló kismacskát vagy egy kedves hörcsögöt venni, az nagyobb kihívás, mintha az eb érkezne a már meglevő kedvencek mellé. Ami lényeges, hogy tartsd be a fokozatosság elvét, és az első időkben – ami lehet hosszabb-rövidebb időszak is – mindig legyél ott az állatok mellett, nehogy baj történjen!

Vegyük sorra lépésenként, mit tehetsz a jó viszony érdekében!

1.) Fő a nyugalom!

Az első találkozás sorsdöntő lehet, éppen ezért nagyon fontos, hogy a lehető legnagyobb nyugalomban kerüljön rá sor! Te se legyél feszült, mert az könnyen átragad a kedvencedre is!

2.) Használj ketrecet!

Az első alkalommal mindenképp, de a későbbi ismerkedések során is fontos eszköz a ketrec, ami megvédi a kisebb jószágot egy esetleges támadástól. Ha például egy nyúllal bővült a család, először helyezd biztonságba a tapsifülest, majd így mutasd meg a kutyádnak, aki a rácsokon keresztül veheti szemügyre az új háziállatot. Emellett a nyuszi is megszokhatja az eb jelenlétét.

3.) Jutalmazz!

Ha a kutya szépen viselkedett, és semmi jelét nem adta annak, hogy bántani szeretné a kisállatot, akkor dicsérd meg. Jutalomfalattal is megerősítheted a helyes viselkedést.

4.) Szemtől szemben

Egészen addig tartsd ketrecben a kisállatot, míg nem érzed maximálisan biztonságosnak a szemtől szemben való találkozást! Abban az esetben, ha a kiskedvenc amúgy is ketrecben él – mint a hörcsögök, a tengerimalacok vagy a patkányok –, többnyire elég, ha eljutsz odáig, hogy azon belül ne piszkálja őket az eb. Ám a ketrec takarításakor, vagy egy esetleges szökés alkalmával előfordulhat, hogy a két állat találkozik, jobb, ha előtte már volt személyes kontaktus köztük.

A rengeteg dicséret és jutalmazás ebben a helyzetben is jól működik, ugyanígy a pórázhasználat is, ami megakadályozza, hogy az ismerkedésből hajsza kerekedjen.

5.) Póráz nélkül

Csak abban az esetben „lépj szintet”, azaz engedd el a pórázról a kutyát, ha többszöri találkozás során sem tapasztaltál semmiféle gyanús, aggodalomra okot adó viselkedést. Azonban a szemed ekkor is legyen az állatokon, hogy ha kell, időben közbe tudj avatkozni!

Nincs 100% biztonság!

Hangsúlyozzuk, hogy az összeszoktatás egy igen hosszú folyamtat, amit semmiképp sem szabad elsietni! Hetek, sőt hónapok kellhetnek hozzá, még a két állat megbarátkozik egymással. Ugyanakkor azt is el kell mondanunk, hogy nincs száz százalék garancia arra, hogy a kutyában soha nem ébred fel a ragadozóösztön! Emiatt mindig van veszélye annak, ha kettesben, felügyelet nélkül hagyod egy kisállattal. Fontos azt is megjegyezni, hogy a kisállat számára rendkívül stresszes lehet, ha a kutya folyton ketrece körül ólálkodik, piszkálódik. Ha nincs fizikai kontaktus, akkor is szenvedhet a másik kedvenc az eb gyakori vegzálásától.

Amikor kudarcba fullad a próbálkozás

Sajnos vannak menthetetlen helyzetek, amikor a kutya habitusa miatt nem működik az együttélés. Ha a kezdeti próbálkozások során azt tapasztalod, hogy kutyád csak az alkalmat lesi, hogy rávesse magát az új kedvencre, és hiába próbálkozol, a vadászösztön nem csendesedik, akkor sajnos le kell mondanod arról, hogy kétféle állatot tarts!

Erre már a vásárlás vagy örökbefogadás előtt érdemes gondolnod, hogy legyen hova vinned a kis jószágot, ha így alakulna a helyzet. (Egyes kereskedések vagy tenyésztők visszaveszik az állatokat, illetve jó megoldás lehet egy másik személy, aki befogadja tőled a jószágot.)

Nem megfelelően szocializált, illetve vadászkutyák esetében gyakoribb a sikertelen összeszoktatás. Ha tudod, hogy kedvenced kölyökként nem megfelelő nevelésben részesült, illetve fajtáját tekintve vadászatra szánták (pláne, ha aktívan vadászol is vele!), akkor mindezek miatt valószínűleg jobb, ha magát az ötleted is elveted. Könnyen lehet, hogy a bölcs belátással életet mentesz!

Amennyiben mégsem szeretnél lemondani a kisállatok dédelgetéséről, ismerkedj meg olyanokkal, akik a vágyott jószágot tartják, vagy állatmentőknél is besegíthetsz!

hörcsög és kutya kutya és macska kutya macska összeszoktatása kutya összeszoktatása kutya papagáj kapcsolata kutya papagáj összeszoktatása összeszoktatás patkány és kutya szocializáció szocializáció hiánya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!