hirdetés

Érti a kutyád, hogy miért mosolyogsz rá? Előfordulhat, hogy még utánoz is

Ferenczi Deborah

2022. február 28 - Képek: Getty Images Hungary

Kutyatulajdonosként számos módot találhatsz arra, hogy kommunikálj az ebeddel. Azonban elgondolkoztál már azon, hogy a próbálkozásaid valóban működnek-e? Valójában a kutyád érti azt, amikor például rámosolyogsz vagy a szeretetedet akarod kifejezni felé?

hirdetés

Felmerülhet a kérdés, hogy a kutya számára a mosoly értelmezhető reakció-e? A kutatók már bebizonyították, hogy az ebek képesek viszonozni a szeretet, az öröm, sőt a szomorúság és a harag érzéseit is. A kérdés azonban az, hogy megértik-e?

Az érzelmek csakúgy az ember, mint az állat esetében az agy limbikus rendszeréhez kapcsolódnak

Értik a kutyák, hogy a mosoly a boldogság jele?

A kutyák egyértelműen megpróbálják értelmezni az emberek mimikáját. Ha a mosolyodra kutyád azonnal felpattan, csóválja a farkát, esetleg örömében ugrándozik, akkor bizonyosan érti, hogy te épp boldog vagy. Ilyenkor nagyon izgatott lesz, az örömöd őt is boldoggá teszi. Ilyenkor gyakran megbillentheti a fejét és úgy figyel téged, így próbál meg olvasni az arckifejezésedből.

Az emberi érzelmek és a kutyák története

Felmerülhet a kérdés, hogy mióta tudják értelmezni az emberi testbeszédet az ebek. Jelenleg még nincs konkrét kutatás, amely pontosan meg tudná határozni, hogy a kutyák mikor kezdték el megérteni az érzelmeket, de feltételezhető, hogy ez a háziasításuk idején történt. A kutyák már évezredek óta az ember legjobb barátai. Nagyon valószínű, hogy ez a hosszú időre visszavezethető különleges kapcsolat annak köszönhető, hogy egymás metakommunikációjának kölcsönös értelmezése segített áthidalni az állatok és az emberek közötti szakadékot.

A tudomány szerint értik a mosolyt

Mint korábban említettük, bebizonyosodott, hogy a kutyák valóban képesek megérteni az embereket és érzelmeik nagy részét. Vizsgálatok azt is kimutatták, hogy amikor egy kutya az arcodra néz, képes megérteni azt, hogy mit érzel. Az Azabu Egyetem kutatói szerint a kutyák képesek felvenni más fajok érzelmeit, de emellett meg kell tanulniuk megkülönböztetni az arckifejezéseket. A tanulmányban az is említésre kerül, hogy ez fontos szerepet játszott abban, hogy ilyen szoros viszony alakult ki az emberek és a kutyák között. A kutatás során azt is vizsgálták, hogy miként reagálnak az ebek bizonyos fényképekre. Ezeken a képeken mosolygó és nem mosolygó arcok voltak láthatóak. Egyértelműen bebizonyosodott, hogy az állatok pozitívabban reagáltak azokra a fényképekre, amelyeken vidám arc volt látható.

kutya érti a mosolyt kutya mosoly kutya testbeszéd mosoly testbeszéd

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink