hirdetés

Tudja-e a kutyád, hogy mire gondolsz? Így olvas a mimikádból!

Ferenczi Deborah

2022. április 16

Az életben az egyik legérdekesebb és leginkább megfejtetlen dolog az ember és az állat kapcsolata. Érdekes kérdés, hogy vajon mennyire értenek minket a kutyák és mely kommunikációs forma az, amellyel talán a legközelebb tudunk kerülni egymáshoz.

hirdetés

Minden valószínűség szerint a parancsszavakat a dicséretet és hasonló általános dolgokat megértik a kutyák. Megközelítőleg ezer tárgyat tudnak megkülönböztetni a hangzása alapján, és akár 100 szót is meg tudnak jegyezni. De mi a helyzet a metakommunikációval?

A kutyák akár 100 szót is képesek megjegyezni és közel 1000 tárgyat megkülönböztetni.

Értik az ebek, amit mondunk?

Ez attól is függ, mennyire intelligens a kutya, illetve milyen fajtához tartozik. Egy pásztorkutyának például sokkalta több szót kell megjegyeznie, mint egy átlagos ebnek. Illetve az is számít, a gazdák milyen mértékben helyeznek hangsúlyt erre a szempontra a nevelésben. De vajon létezik-e olyan kommunikáció, melyet az állatok jobban értenek, mint az emberi beszédet?

A metakommunikáció ereje

Az állatok sokkalta jobban értenek a metakommunikációból, mintsem a beszédből. Könnyen olvasnak mind az ember mimikájából, mind a testtartásából, mozgásából. Sok kutya talán nem is a mondatot érti meg, amelyet hall, hanem a testbeszéd és a hangsúly együtteséből következtet arra, hogy pontosan mit kérnek tőle. Érthető, hogy miért: a kutyák maguk között is metakommunikációt használnak, így könnyebben értik az emberek ilyen típusú üzeneteit is.

Érdemes nagyobb hangsúlyt tenni a metakommunikációnkra.

Érti a kutya a mimikámat?

Ebből következtet arra, hogy éppen haragszol rá, szomorú vagy-e, vagy nagyon nagyon örülsz valaminek. Sokszor tapasztalhatod azt, hogy a kutyád megérzi azt, hogy depressziós vagy, vagy szörnyen fáj valami, esetleg szerelmi bánatod van. Érzékeli, hogy nem vagy vidám, látja az arcodon, hogy fáj valami, látja a könnyeidet és tűpontosan érzékeli azt, hogy jelenleg milyen állapotban vagy. Úgy olvas a mimikádból, mintha csak a legjobb barátod lenne – hiszen az is.

A tudomány magyarázata

A Learning & Behavior folyóiratban megjelent tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a kutyák képesek dekódolni az arckifejezéseket, illetve van még egy tájékozódási pontjuk: a szívverésünk. Amikor erőteljes érzelmeket élünk át, pulzusunk megváltozik, ez pedig egy könnyen értelmezhető üzenet egy ragadozó számára. A tanulmány szerzői – Marcello Siniscalchi, Serenella d’Ingeo és Angelo Quaranta, az olaszországi Bari Aldo Moro Egyetem munkatársai megfigyelték, hogy mi történik, ha a kutyáknak fényképet mutatnak egy emberről, aki a hat alapvető érzelem egyikét mutatja: harag, félelem, boldogság, szomorúság, meglepetés és undor. Ezek mellé odatettek egy semleges arcfotót is. A kutyák fokozottabb reakciót, illetve szívműködést mutattak abban az esetben, amikor dühös, félő vagy boldog embereket ábrázoló fényképeket mutattak nekik. Sőt még azt is megfigyelték, hogy eközben a jobb agyfélteke aktivitása volt megfigyelhető, míg az ezzel ellentétes elfogultságot a bal félteke azonosította. Összességében az eredmények azt mutatták, hogy a kutyák érzékenyek az emberi arcok által közvetített érzelmi jelzésekre, ami alátámasztja azt, hogy négylábú barátunk valóban mindent megtesz, hogy „olvasson” belőlünk.

(Képek: Getty Images Hungary)

kutya ember kommunikáció kutya szavak kutya testbeszéd metakommunikáció testbeszéd

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink