hirdetés

Úgy tűnik, a kutyád jobban szereti az idegeneket, mint téged? A kutatók szerint nem kell aggódnod!

Ferenczi Deborah

2021. szeptember 25

Érezted már azt, hogy a kutyád ignorál, és úgy viselkedik mintha jobban örülne az idegeneknek, mint neked? Valóban létezik egy ilyen jelenség, de nem az áll a háttérben, hogy nem szeret, hanem szimplán csak az, hogy nagyon sok figyelemre vágyik.

hirdetés

Egyes ebek hajlamosak lehetnek arra, hogy nagyon figyelemhajhászok legyenek, szinte már idegesítő módon. A szociálisabb típusú kutyáknál ez gyakrabban előfordul, ugyanis ők annyira igénylik a figyelmet, hogy képesek azt önprodukálással szinte bárkiből kicsikarni. Amennyiben ez nem történik meg túl sokszor, akkor a gazdik aranyosnak tartják, hogy más emberek is rajonganak kedvencükért. Ha ez viszont rendszeres, elképzelhető, hogy nagyon idegesítővé válik. Sőt akár némely gazdi még azt is gondolhatja, hogy a kutyája jobban szereti az idegeneket, mint őt.

A kutyád jobban szereti az idegeneket?

A Journal of the Experimental Analysis of Behavior című folyóiratban közzétett új tanulmány szerint a kutyák legalább 70%-a olyan viselkedést tanúsít, amely azt sugallja, hogy inkább új emberek megismerését részesíti előnyben gazdájukkal szemben. Előfordul, hogy meglátnak egy idegent, és örömükben úgy rohannak oda, mintha el is feledkeztek volna a gazdijukról. De ez nem jelenti azt, hogy kutyád egy idegent választana helyetted. Fontos tudni, hogy ez a viselkedés még véletlenül sem a hűtlenség miatt van, és nem arról van szó, hogy más embert jobban szeretne, mint téged. Sőt még közöd is van ahhoz, hogy a kutyád, hogyan viszonyul másokhoz.

Előfordulhat, hogy úgy érzed, hogy a kutyád mindenkihez odamegy barátkozni, és nem is foglalkozik veled.

A kutyád idegenekhez való viszonyulása

A Floridai Egyetem és az Arizona Állami Egyetem szakértői tanulmányt végzett arra vonatkozóan, hogy mitől függhet az, hogy a kutya mennyire lép szociális interakcióba idegen emberekkel. Felmerülhet a kérdés, hogy vajon jobban szereti azt, ha idegenek figyelmét birtokolja? A kutatások nagyon érdekes eredményekre bukkantak. Ugyanis különböző kutyákkal, különböző szituációkkal folytatott 10 perces foglalkozásokon azt figyelték meg, hogy az állatok kétféle viselkedést mutattak. Az első kutyacsoport a kutatás ideje alatt a gazdája közelében maradt, és nem is próbált kapcsolatba lépni az ott tartózkodó idegenekkel. Ezzel szemben a másik csoport viszont nagyon is igényelte azt, hogy egy számára idegen személy cirógassa, játsszon vele. Ami viszont ennél is megdöbbentőbb, hogy a különbség a két csoport között a környezet volt.

A környezettől függ a nyitottság

A szakértők két helyszínt biztosítottak arra, hogy a kutyák idegenekhez való reakcióját vizsgálják. A tapasztalat pedig az volt, hogy amennyiben egy a kutya számára ismerős helyen, például a saját házában találkozott ismeretlenekkel, akkor sokkal nagyobb százalékban volt igényük a vendégek figyelmére, mint a gazdájukéra. Ellenben ismeretlen környezetben sokkalta kevésbé reagálnak az idegenekre. Inkább jellemezte őket egy biztonsági effektus, ami által az eb a gazdájára támaszkodott, mintsem egy barátkozó jellem. Erica Feuerbacher, a tanulmány vezető szerzője a National Geographic-nak elmondta, hogy ha stresszes vagy ismeretlen forgatókönyvvel szembesülnek, a kutyák az első számú, legfontosabb horgonyukhoz, a gazdájukhoz fordulnak.

Abban az esetben, ha a kutyád hajlamos idegenek figyelmét kierőszakolni, és úgy veszed észre, hogy veled nem is törődik, az egyáltalán nem ellened irányul. Pusztán annyit jelent, hogy biztonságban érzi magát az állat, és vágyik egy kis figyelemre.

(Képek: Getty Images Hungary)

barátságos idegen ember idegen hely idegen simogatja a kutyát szociális érzékenyítés szociális kutya túl barátságos kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink