hirdetés

Fontos üzenet a Mentőszolgálattól: gazdaként így segítsd az életmentést

Szénási Szimonetta

2024. március 14 - Kép: OMSZ

Nem is gondolnád, milyen sok múlik azon, állattartóként miként viselkedsz egy nehéz szituációban.

hirdetés

Az Országos Mentőszolgálat közösségi oldalán hívta fel a gazdák figyelmét arra, mennyire fontos, hogy tevékenyen segítsék az életmentők munkáját. Mégpedig azzal, hogy nemcsak kutyájukat, de macskájukat, illetve egyéb állatukat is biztonságosan elzárják a mentőktől. Addig ugyanis nem kezdődhet el a páciens ellátása, míg a helyszín nem biztonságos. Az idegenek jelenlététől és a stresszes szituációtól megbolygatott állat pedig veszélyt jelenthet az egyenruhásokra.

Lehet szó bármilyen barátságos kisállatról, egy ilyen stresszhelyzet borzasztóan megijesztheti az állatot, aki akár (önhibáján kívül) agresszívvé is válhat. Tehát az állat és az életmentők érdekében is kérjük, ha mentők segítségére van szükség és van rá lehetőség, zárjátok el házi kedvenceiteket biztonságos, elkerített helyre az ellátás idejére

– sorolják az érveket a posztban.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, volt már rá példa, hogy mentősöknek riasztaniuk kellett az állatvédőket is. Nevezetesen egy otthon beindult szüléshez kértek segítséget, ám a család házőrzője nem akarta beengedni őket. Végül az állatmentőknek hála sikerült bejutniuk a kismamához.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

A stresszes helyzetek veszélye

A stressz más esetben is nemvárt reakciókat válthat ki kedvencedből. Ahogy az egyenruhások, úgy bármilyen idegen személy felbolygathatja a kutyát, ahogy egy élesebb hanghatás – szirénapróba, baleset a közelben, tűzijáték, vihar –, de az épp aktuális tüzelés is szökésre sarkalhatja az ebet. Hogy ez ne következhessen be, rendszeresen ellenőrizd a kerítéseteket, valamint a kapura és a bejárati ajtóra is fokozottan ügyelj.

Ha pedig azt látod, hogy négylábúdat valami annyira felzaklatta, hogy az már agresszióba csaphat át, inkább vidd be a házba, hogy azon belül biztosíts számára egy nyugodt helyet, ahová elvonulhat. Ha igényli, akkor maradj mellette, és simogatással, halk beszéddel segíts neki megnyugodni.

Ebből a cikkünkből megtudhatod, milyen hibákat követhetsz el, amik harapáshoz vezethetnek.

agresszió agresszív kutya állatmentő életmentés fél a kutya idegen ember

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!