hirdetés

Mit érez a bántalmazott kutya, és honnan tudhatod, hogy a múltban trauma érte?

Ferenczi Deborah

2022. április 26 - Képek: Getty Images Hungary

A bántalmazott kutyák nem csupán fizikailag, hanem érzelmileg is komoly szenvedésen mennek keresztül. Sok esetben még ha el is szakadtak a bántalmazótól, a traumák bennük élnek tovább.

hirdetés

A mentett kutyák gyakran tragikus múlttal rendelkeznek, melyet nehéz lehet feldolgozni. Így esetükben rengeteg türelemre és szeretetre van szükség a neveléskor. Gyakran küzdenek szeparációs szorongással, szociális fóbiával, viselkedési zavarokkal. Ezek mind arra vezethetőek vissza, ahogyan a múltban bántak velük.

Érezhetnek a bántalmazott kutyák lelki fájdalmat?

Vannak olyan mentett kutyák, akik nem rendelkeznek tragikus múlttal. Így miután új otthonukba kerültek, viszonylag jól alkalmazkodnak a körülményekhez. Más ebekhez rengeteg türelemre és időre van szükség. A kutyák kognitív életkora tulajdonképpen egy 2-3 éves gyermekéhez hasonlítható, akik már bőven éreznek komoly lelki fájdalmat, például tragédiák esetén. Sőt ezek a traumák egész felnőttkorukban elkísérhetik őket. Ugyanígy lehetnek ezzel a négylábúak is.

Milyen jelek utalnak arra, hogy a kutyád traumatizált?

Elég egyértelműen erre utaló jel lehet a szeparációs szorongás kóros jelentkezése. Például ha el akarsz menni otthonról, de az eb nem akar elengedni, szinte már-már hisztérikusan reagál. Amikor hazatérsz, látod, hogy bepisilt, esetleg rongált vagy a szomszédok jelzik, hogy végig nyüszített. Az állat ilyenkor attól fél, hogy nem jössz többet haza, hogy te is el fogod hagyni, akárcsak az előző gazdája. Bántalmazásra utaló jel lehet, ha nagyon félénk és jelentős szociális fóbiával küzd, mind emberek, mind más állatok irányába.

Honnan tudod, hogy a kutyát bántalmazhatták korábban?

A tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy számos fizikai jel és viselkedés lehet árulkodó. Például teljesen üres az eb tekintete, vagy maradandó sérülések vannak a testén. A Humane Society jelentése szerint csak Amerikában körülbelül egymillió háziállat szenved az erőszaktól. Ezek a sokkoló statisztikák olyan otthonokból származnak, ahol a családon belüli erőszak a norma, és ez az állatokra is kiterjed. A törött fogak, a sérült karmok és a fejsérülések gyakran az emberi bántalmazás jelei. Amennyiben ilyenek tapasztalhatóak az állaton, az lehetővé teszi, hogy a kutyát bántó embereket a rendőrség vád alá helyezze az állatorvos bizonyítékai alapján. Ám a fizikai tüneteken túl a mentális lenyomatok talán még nagyobb problémát okoznak. Stressz, depresszió, szorongás, étvágytalanság jelentkezhetnek, ráadásul idővel ezek konkrét betegségeket is kiválthanak.

Amennyiben ilyen jellegű problémában szenved a kutyusod, akkor nagyon sok türelemre és szeretetre van szüksége ahhoz, hogy megértse, hogy már nincsen veszélyben. Azonban valószínűleg te egymagad nem fogsz tudni mindenre megoldást találni. Érdemes szakemberhez fordulni, aki jelentős segítséget tud nyújtani abban, hogy a kutyád normális életet élhessen.

bántalmazott kutya bántalmazott kutya nevelése kutya emlékszik kutya lelki fájdalom mentett kutya szomorú kutya szorongó kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink