hirdetés

Miért ássák el a kutyák a csontokat?

Kövess Péter

2023. szeptember 24 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyák számára láthatóan különös élvezetet okoz a csontok rágcsálásra. De vajon akkor mi veszi rá őket a finom csemegék elásására?

hirdetés

A kutyák manapság már nincsenek rászorulva az élelem, a csontok elraktározására, hiszen gazdijuktól általában bőségesen kapnak táplálékot. Ám ez még nem jelenti azt, hogy az állatokban ne dolgoznának az ősi ösztönök. A szakember ezzel magyarázza, hogy előszeretettel ássák el a csontokat.

A csontok a kutyák kedvencei közé tartoznak

Ahogy dr. Bodó Andrea állatorvos elmondta,  a csont elásásakor egy ősi viselkedés él tovább bennük:

„A háziasításukat megelőző időkben a kutyák őseinél a túlélés egyik záloga volt, hogy a szerencsésen végző vadászok végén elrejtették a maradék élelmet, hiszen így felkészülhettek a szűkösebb időkre”

Egyes kutyákban olyan élénken dolgozik az ösztön, hogy nemcsak az élelmet, hanem más tárgyakat, így például a játékokat, köveket, vagy gazdijuk óvatlan elöl hagyott cipőjét, papucsát is elássák. Ilyenkor vélhetően az motiválja őket, hogy később újra átélhessék a rágcsálásukkor érzett örömöt.

Ezt teheted, ha a kutyád a csontokon kívül mást is elás

Az állatorvos szerint lényegében két lehetőséged van. Vagy egyszerűen elpakolod azokat a tárgyakat, amiket a kutya el szokott ásni. Vagy elkeríted a kertben azt a részt, ahol elrejti a dolgokat. Ha nem akarod elvenni az örömét (feltételezve, hogy nem a cipőd, hanem a csont a vágyai tárgya), a harmadik opció az lehet, ha kijelölsz számára egy helyet, ahol büntetlenül áshat.

Az ásási szenvedély a kutyák fajtáján is múlhat

Egyes kutyafajták hajlamosabbak az ásásra, mint mások. Ez különösen igaz a vadászatra tenyésztett fajtákra. Ha tehát a terriered vagy a tacskód szenvedélyesen ás, az a természetéből adódik, ezért ne nagyon csodálkozz rajta.

Egyes kutyafajták hajlamosabbak az ásásra

A kutyák könnyedén megtalálják a csontokat

Hogy a kutyáknak mikor támad kedvük az elrejtett szajré kiásáshoz, az igencsak változó lehet. Egyesek kutyáknál akár egy hétbe is betelhet, míg másokra inkább az jellemző, hogy a tökéletes helyet keresve akár hússzor is „átköltöztetik”, mielőtt végleg kiássák, de

előfordulhat akár az is, hogy többé rá sem hederítenek.

Egy biztos: ha belátható időn belül nem kerülnek elő a kutyák által elásott csontok, az nem azért van, mert nem tudják, hol keressék őket. Egy kutatás szerint a szaglásuk 10-100 ezerszer erősebb (!) lehet az emberekéhez képest, így a rejtekhelyek felkutatása nem okozhat számukra nehézséget.

csontok kutyák ösztönök

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink