hirdetés

Segítség, eltűnt a cipőm! Így szoktasd le kutyád a gyűjtögetésről

Bodri Melissza

2021. május 9

Eltűnt a lábbelid? Nem ritka, hogy az elveszett holmit a kutya mancsait között leled meg. De vajon mi készteti arra a négylábút, hogy elcsenje a gazdi dolgait?

hirdetés

Nagyon sok kutyatartó tapasztalhatta már azt, hogy fáradtan haza érkezik a munka után, ám a papucs vagy a cipő nincs a helyén. A legtöbb esetben nem a gazdi hanyagságáról van szó: az eb bizonyul tettesnek. Bár a kölykök sokkal hajlamosabbak a tárgyak begyűjtésére, bizony a felnőtt, idősödő állatok is képesek „eltüntetni” a dolgokat. A büntetés nem megoldás, hiszen nem biztos, hogy érteni fogja az indokot.

Az okok

A jelenség mögött számos magyarázat áll, és ezek megértése segíthet orvosolni a problémát.

Jutalmat vár

Ha azt látod, hogy az eb nem csupán elrejti, hanem utána még büszkén hordozgatja is a papucsot a szájában, akkor vélhetőleg elismerésre számít. Ugyanis, ha sokszor kap a négylábú jutalomfalatot vagy egyéb ajándékot, akkor lehet, hogy tévesen úgy értelmezi a lábbeli hordozását, hogy emiatt is dicséretben fog részesülni.

A szagok varázsa

A kutya az orrán keresztül érzékeli a világot. Ezért az is könnyen előfordulhat, hogy amiatt gyűjti be a dolgokat, mert azok illata különösen csábító a számára. Akármennyire is szagos egy cipő, az eb rengeteg érdekes információhoz jut általa: merre jártál, mire léptél és még sorolhatnánk. A papucs is ugyanilyen érdekes lehet, pláne, ha a te szagod érzi rajta.

Rágnivaló cipő

Ha a kutyád szereti megrágni a dolgokat, akkor a lábbeli tökéletes választásnak bizonyulhat szenvedélye kiélésére. Ezért előszeretettel eltulajdonítja azt, és rágcsálni kezdi. A kölyköknél ez gyakrabban előfordul, mint felnőtt társaiknál, ráadásul fiatal koruk miatt őket kevésbé lehet fegyelmezni. Nem árt tudni, hogy az eb azért is rághatja a lábra valót, mert szorong vagy unatkozik, és így vezeti le a felgyülemlett stresszt vagy energiát.

Figyelmet vár

Előfordulhat, hogy az eb azért cseni el a papucsot, mert úgy érzi, nem kap tőled elég odafigyelést. Ha látványosan reagálsz az adott tárgy eltűnésére, akkor kedvenced megjegyzi, hogy ezzel reakciót tud kiváltani belőled. Ha úgy érzed, nincs időd eleget foglalkozni a kutyussal, akkor lehet, hogy ez a probléma forrása. Egyszerűen csak próbálja felhívni magára a figyelmet, hogy játssz vele többet vagy vidd el mozogni.

Hogyan lehet leszoktatni?

Szerencsére pár dolog észben tartásával felveheted a harcot a kutya rossz szokása ellen.

Ignoráld a dolgot

Ha már eltüntette a lábbelit, akkor ne mutasd ki az érzelmeidet, ne szidd le vagy dicsérd meg. Inkább várd meg, amíg magától előkerül az ellopott tárgy. Ha félted annak épségét, akkor vedd el tőle, de akkor se kommentáld a dolgot. Ugyanis, ha az eb figyelmet vár, akkor a cipő elrejtése egy remek indok, hogy felkeltse az érdeklődésedet. Ha nem reagálsz rá, előbb-utóbb rájön, hogy a lopkodás nem célravezető, és ettől nem fogsz rá jobban figyelni. Helyette próbálj meg többet játszani vele, mozgasd eleget, és dicsérd meg, ha valamit jól csinált. Így más dolgok kerülnek a fókuszba, és nem a cipő.

Étrend és mozgás

Ha valamilyen fusztráció vagy unalom a jelenség kiváltója, akkor érdemes különösen odafigyelni az ebre. Ha kell, változtass az étrendjén, iktass be több mozgást, hogy ne a te holmijaid szenvedjék el a rágási és lopkodási szenvedélyét.

Keress egy biztonságos helyet

Ha a rossz szokás nem mérséklődik, akkor keress egy biztos helyet a lakásban, udvarban, ahol nem tudja elcsenni a dolgokat. Ez lehet egy zárható szekrény, magasabb polc, egy szóval bármi, ami garantálja azt, hogy a négylábú ne férjen hozzá az adott tárgyhoz. Ha lefekvéskor az ágy mellett hagyod a papucsot, akkor egy ideig azt is érdemes egy fiókos szekrénybe zárni, hogy ne lophassa el.

Játék

Az is hatásos lehet, ha beszerzel neki egy jó játékot, amit ugyanúgy el tud rejteni, mintha cipő vagy papucs lenne. Ha a szagodat is érezni fogja a játékon, akkor azt még nagyobb örömmel fogja birtokba venni. A játék kiválasztásánál vedd figyelembe a kutya méretét és az eszköz anyagát, hogy biztosan a kedvére való legyen.

(Képek: Getty Images Hungary)

cipő ellopása figyelemhiányos kutya gyűjtögetés gyűjtögető kutya kutya nevelése kutyanevelés rágás stresszes kutya unatkozó kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink