hirdetés

Kedvencek a frontvonalon: így öntenek lelket az állatok a katonákba az ukrajnai harcokban

Kövess Péter

2023. december 17 - Képek: Getty Images Hungary

KHARKIV, UKRAINE - OCTOBER 28: A Ukrainian army soldier and a dog are seen at rearguard area as Russia-Ukraine war continues in the direction of Kharkiv, Ukraine on October 28, 2023. (Photo by Diego Herrera Carcedo/Anadolu via Getty Images)

Az ember legjobb barátai mindig ott vannak, amikor szükség van rájuk, ami alól a háború pokla sem jelent kivételt. Ezek a kutyák és macskák sokat tettek azért, hogy egy kicsit elviselhetőbb legyen a fronton töltött idő az ukrán katonák számára.

hirdetés

Az ukrajnai háború pillanatairól készült fotókon gyakran tűnnek fel kutyák és macskák, amint a katonákhoz csatlakoznak a lövészárkokban, felderítés közben kísérik őket, vagy szimplán csak a társaságukat élvezik az összecsapások között. Egy részük otthon nélkül maradt, kóbor állat, akiket az egyenruhások romvárosokból mentettek ki.

A kutyák társasága mindig mosolyra fakasztja az embert – még a háború alatt is

Kutyák és a macskák is segítenek a háború során

Ukrajna nem az első olyan háborús övezet, ahol a katonák macskákat, kutyákat és egyéb háziállatokat vettek maguk mellé. Az állatok már régóta nyújtanak támogatást az embernek a fegyveres konfliktusok idején.

Erre az egyik leghíresebb példa Tom, az orosz cirmos cica, akit brit katonák fogadtak örökbe Szevasztopol elfoglalása után az 1854 és 1856 közötti krími háború során. Neki most a brit hadsereg londoni múzeumában állítanak méltó emléket.

Néha egy kis játékra is jut idő

Egyes frontvonalbeli állatok – különösen a kutyák – operatív szerepet töltenek be. Például úgy, hogy robbanóanyagokat szagolnak ki. Ez fontos feladat, hiszen emberéleteket menthet meg – mint ahogy az az afganisztáni és iraki háborúk idején is történt.

A katonák számára a kutyák mellett hasznosak lehetnek a macskák is. Ők leginkább olyan téren segítenek, hogy megtizedelik a lövészárkokban tanyát verő patkányokat és egyéb kártevőket, amelyek betegségeket terjeszthetnek és megdézsmálhatják az élelmiszerkészleteket.

Életre szóló barátságok szövődtek

A múltbeli fegyveresek konfliktusok során más állatokat, például lovakat és elefántok is feltűntek a harctéren. Az Egyesült Államok kormányának második világháború fényképein látható, ahogy katonákat, felszereléseket és fegyvereket szállítanak a frontvonalak mögött.

Házi kedvencek és kóbor állatok is vannak közöttük

A katonák – mint ahogy az az ukrán csapatokra is jellemző – más esetekben pusztán a morál kedvéért, vagy kabalaként vesznek maguk mellé háziállatokat, de arra is akad példa, hogy otthonról viszik magukkal kedvenceiket, hogy ne maradjanak egyedül.

A katonák szívesen keresik a macskák társaságát is

Miközben a megszállt orosz területek visszaszerzéséért küzdöttek, az ukrán katonák számos kóbor állatot is megmentettek. Néhányukat – például egy Coke nevű macskát, akit az avdiivkai kólagyárból mentettek ki –, az az egység fogadta be, amelyik megtalálta őket. A cica azóta tiszteletbeli felderítő lett. Az egyik katona felidézte,

már majdnem egy éve szolgál mellettünk. Még jelvényt is készítettünk neki.

Coke különleges képessége, hogy előre jelzi az ellenséges tüzérségi csapásokat, amelyekre nyávogással figyelmezteti a katonákat – mintha csak egy élő légiriadó-figyelmeztetés lenne. A katonák szerint erre több állat is képes.

Ha érdekelnek a világháború kutyái is, ne hagyd ki képes összeállításunkat sem a fronton szolgáló egykori négylábú hősökről.

fotók front háború harcok katonák kutyák macskák

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!