hirdetés

7 dolog, amivel egy kutya segít a lelki egészséged megőrzésében

Mádi-Krezinger Cintia

2023. október 10 - Képek: Az Én Kutyám

Október 10. a lelki egészség világnapja. Öleld meg a kedvencedet, amiért a nap minden percében segít, hogy jól legyél.

hirdetés

A háziállatokkal töltött idő sok szempontból hasznos az egészséged megőrzésében. A kedvencek érző lények, akik biztonságot, támogatást, szeretetet és társaságot nyújtanak – és a lista még folytatódik, ha a fizikai és mentális jóllétre gyakorolt jótékony hatásaikról beszélünk. Egy kutya pedig valódi aduász a lelki egészség megőrzésében.

Megnyugtat

Kutatások kimutatták, hogy a kutyákkal való időtöltés – már 5 perc is – képes csökkenteni a „stressz hormonként” emlegetett kortizolt, és elősegít a „boldogság hormon”, az oxitocin termelődését. Egy tavaly készült kutatás azt találta, hogy poszttraumás stressz szindrómában szenvedő (PTSD) betegek terápiás kutyával történő kezelés hatására jelentős tünetcsökkenést tapasztaltak: 84%-uk számottevően jobban érezte magát, 40%-uk pedig még a szükséges gyógyszerek mennyiségét is csökkenteni tudta.

kép: Az Én Kutyám

Értelmet ad

Az egyik legjobb érzés a világon az, ha fontosnak érezzük magunkat és tudjuk, hogy szükség van ránk. Mivel a kutyák szó szerint mindenben az emberekre támaszkodnak, valóban nélkülözhetetlennek érezhetjük magunkat. Az etetéstől-itatástól kezdve a sétáltatáson át a tanításig mindenben kellünk nekik. Egy kutya gondozása tehát célt és értelmet ad a gazdi életének, amely különösen depressziós vagy szorongásos állapotokban lehet életmentő.

Elősegíti a társas kapcsolatokat

A kutyák rengeteg lehetőséget teremtenek arra, hogy új emberekkel találkozzunk, új barátokat szerezzünk. Tanulmányok kimutatták, hogy az emberek nagyobb valószínűséggel állnak szóba valakivel, aki kutyával van. Ha állatszerető csoportokhoz csatlakozunk, kutyabarát helyekre járunk vagy részt veszünk kutyás eseményeken, olyan emberekkel találkozhatunk és barátkozhatunk össze, akiknek hasonló az érdeklődési köre.

Biztosítja a rendszeres testmozgást

Fajtától, testalkattól és mérettől függetlenül minden kutya mozgást igényel – rendszeres sétákat a gazdájukkal, egyes fajtáknál pedig még intenzívebb mozgásformák beiktatását. A friss levegőn való tartózkodás és a testmozgás bizonyítottan hasznos nemcsak a testi, hanem a lelki egészség szempontjából is.

kép: Az Én Kutyám

Mindig simogathatjuk

A fizikai érintés nélkülözhetetlen a mentális és lelki egészség megőrzéséhez, és ez az érintés nem feltétlenül kell, hogy ember és ember között történjen. Kutatások szerint az állatok érintése jobb hangulathoz és kevesebb stresszhez, félelemhez és szorongáshoz vezethet. Egy tanulmány szerint napi 18 perc kutyasimogatás még az immunrendszer működését is javította.

Nem hagy egyedül

A magány – főleg az idősebbek esetében – komoly probléma, akár 15 évvel lerövidítheti az élettartamunkat. Egy kutya azonban segíthet enyhíteni a magány érzését: társaságot és szeretetet biztosít, ráadásul remek hallgatóság. A háziállatokkal jó beszélgetni, amikor valakinek kiöntené az ember a szívét, de nem igazán érzi magát alkalmasnak emberi interakcióra.

Feltétel nélkül szeret

Az emberek közti kapcsolatok bonyolultak és zavarosak lehetnek. Egy kutya és gazdája közt azonban semmi más nincs, csak tiszta, egyszerű, feltétel nélküli szeretet. MRI vizsgálat kimutatta, hogy amikor egy kutya meghallja a tulajdonosának hangját, az agyának ugyanazon része aktivizálódik, mint az emberi agyban az a rész, amely a szeretet hatására kapcsol be.

egészséges életmód stresszes gazdi terápiás kutya hatása

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!