hirdetés

Itt a kutyabarát könyvtárak listája

Vermes Nikolett

2023. szeptember 9 - Fotó: GettyImages

könyvtár

Immár a könyvtárba a is elkísérhetik gazdájukat a kutyusok. Nem kell hozzá segítő kutyának lenni, ez a lehetőség mindenki előtt nyitott.

hirdetés

A hazai könyvtárak egyre nagyobb számban hirdetik, hogy várják a kutyás olvasókat. Talán a könyves piac belátta, hogy nem érdemes kizárni a négylábúakat az intézményekből? Vagy csupán a divat kedvedért nyitottak ajtót az ebek előtt? Bárhogy is van, a tesztidőszak lejárt, és minden érintett könyvtár meggyőződött róla, hogy a kutyák valóban nem okoznak gondot egy ilyen helyen sem. Sőt, jó hatással vannak az olvasókra.

Miért ne lehetnének ott a kutyák a könyvtárban is?

A kutyabarát könyvtár jobb a gyerekeknek

A kutyaaszisztált képzések fontosságáról korábbi cikkünkben írtunk, ami csak tovább erősítette a tényt, mely szerint a kutyák társaságában sokkal nyugodtabbak a gyerekek. Így van ez az olvasás során is.

Az olvasni tanuló gyerekek lényegesen magabiztosabban olvasnak fel egy kutyának, mint egy felnőttnek.

Miután a kutyabarát könyvtárakban számos eb van, így a fiatal olvasók számára is több fejlődési lehetőséget tartogat egy ilyen intézmény. Ezen kívül a négylábúak közelsége jó hatással van a felnőttekre és az idős emberekre is. Úgy képesek színt csempészni az olvasók mindennapjaiba, hogy közben senkit sem zavarnak. Habár ettől nagyon sokan féltek a szakmában.

Jobb kedvre derítik az olvasókat

Szabályok a kutyák és az olvasók számára

Természetesen a kutyabarát könyvtárakba sem mehet be akárki. Az érintett helyeken külön előírás vonatkozik a négylábú látogatókra. Ezek a szabályok egyszerre szolgálják a könyvtár érdekeit, a gazdik lelki békéjét és legfőképp a kutyák biztonságát. Az állatokat nem mindenhol kötelező pórázon tartani, ezért kizárólag jól szocializált, nyugodt, szófogadó, a kötelező oltásokkal rendelkező és egészséges kutyák kísérhetik el gazdájukat a könyvtárakba.

De van olyan hely is, ahol például a kutya külseje is befolyásoló tényező a belépés előtt, ezért csak közepes vagy kistestű ebek mehetnek a gazdájukkal.

A könyvtárak így akarják biztosítani a kellemetlenségek elkerülését. Eddig minden kutyabarát hely gond nélkül üzemel, és a jelek arra engednek következtetni, hogy még több könyvtár számára lenne jó döntés a kutyabarát jelző.

A kutyabarát helyek listája

  • Miskolci II. Rákóczi Ferenc könyvtár
  • Mosonmagyaróvári Huszár Gál Városi Könyvtár
  • Nyíregyházi Móricz Zsigmond Könyvtár Vécsey Utcai Fiókkönyvtára
  • Veszprémi Eötvös Károly Megyei Könyvtár

Az országszerte elérhető kutyabarát könyvtárak listája mellett várhatóan tovább bővülni a lista. Addig is a fenti helyeken készült kutyás fotók mind arról árulkodnak, hogy a könyvtárak a kutyák és a gazdájuk számára ideális helynek bizonyulnak az együtt töltött minőségi idő eltöltésére.

 

felolvasni a kutyának kutyabaraát helyek olvasás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!