hirdetés

Ezért lesz eredményesebb a munka, ha kutya van az irodában

Vermes Nikolett

2023. június 8 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyások általában nyugodtabbak, mint azok, akik nem tartanak állatot. A házikedvenc mellett a munka is hatékonyabban megy, hiszen feltölt energiával. Ezért érdemes kutyázni a munkahelyen és home office-ban.

hirdetés

A kutyások által tapasztalat tény, hogy az állatok társasága jó hatással van a közérzetre és csökkenti a stresszt. Ennek hátterében a jó kutya-gazdi kapcsolat áll. A kutya számára kiegyensúlyozottságot, egészséges életet eredményez az ember közelsége, de ez számunkra is előnyös. Az, hogy egy másik élőlényről gondoskodunk felerősíti az elégedettség érzését, arról nem is beszélve, mennyi szeretetet képes adni a kedvencünk. Sőt, egy kutya még a munkahelyen is fel tudja dobni a napunkat!

Segíti a koncentrációt

Egy kutya jelenléte a munkahelyen növelheti a dolgozók teljesítményét. Nem véletlen, hogy egyre több cég nyit a kutyabarát megoldások felé. Ma a vezetők is látják, hogy egy kutya új energiával tölti meg a teret. Ahogy odaszalad az emberekhez, mosolyt csal az arcokra, jelzi, hogy itt az idő a pihenésre. Sokan azt hinnék, hogy ezzel csak megszakítja a munkát, de valójában segít a koncentrációt, hogy időnként elvonja a figyelmet, ezzel éber állapotban tartja az agyat. Ezt egy tanulmány is igazolta. Az amerikai iparági szövetség (APPMA – American Pet Products Manufacturers Association’s) megbízásából készült 2008-as felmérés kimutatta, 75 millió amerikai ember gondolja úgy, hogy a kisállatok jelenléte a munkahelyen boldogabbá teszi a dolgozókat.

A túlóra is könnyebben megy

Mindennek hátterében a társas kapcsolat áll. A háziállatok közül a kutya a legkommunikatívabb társ, minden bizonnyal ezért vezeti a legközkedveltebb munkahelyi állatok listáját. Kutatások szerint a kutya jelenléte csökkenti a stresszt, növeli az elégedettséget, és ezzel a teljesítményt, segít a közösségi szellem formálásában, képes hidat építeni az emberek közé. A témában végzett felmérésekből az is kiderült, hogy az alkalmazottak szívesebben túlóráznak, amennyiben kutya is van a munkahelyen. Gondoljunk bele, mennyi feszültséges képes eloszlatni egy töretlenül boldog állat közelsége?

„Jó tett helyében jót várj”

De mit tehetünk azért, hogy a kutyánk velünk legyen munka közben? Ma az álláshirdetésekben is feltüntetik, hogy a hely állatbarát, illetve az állásinterjún is külön kérdést jelent, amennyiben a pályázó jelzi, hogy szeretné behozni kedvencét. Ehhez viszont szükség van a szabályok betartására. A munkáltató oltási könyvet kérhet a gazditól, ugyanakkor időt is biztosít számára kutyasétáltatásra. Vagyis a „jó tett helyében jót várj” elven a gazdi csak akkor viheti magával kutyáját az irodába, ha garantálja, hogy nem okoz vele felfordulást. A cél érdekében már a kutyaoviban érdemes elkezdeni az irodához szoktatást.

Vannak kivételek

A multinacionális vállalatok irodájában ma bevett szokás, hogy a kutyák ott vannak az emberek között. De vannak helyek, ahol még csak néhányan vállalkoztak arra, hogy bevigyék a kedvencüket. Az könyvipar az első, ami kezd felzárkózni, egyre több könyvesboltban, könyvtárban látni ebeket, akik bizonyára jobb kedvre derítenek a könyvek között. Ugyanakkor bizonyos munkahelyeken sosem fogunk állatokat látni, ilyen az egészségügy, ahova a higiéniai követelmények miatt kizárják ennek a lehetőségét. Illetve a szépségiparban sem számíthatunk túl sok kutyás kozmetikusra vagy fodrászra. Mi kell ahhoz, hogy mégis egyre több helyen megtapasztaljuk a négylábúak jótékony közelségét? Elfogadás és életigenlés, hiszen ahol szívesen látják a csaholó ebeket, ott csökken a stressz, nő a munkabírás és az eredményes működés – legyen szó egy irodáról, üzletről vagy az otthoni dolgozósarokról.

hogyan szeressen a kutyám home office kutya az irodában stresszes ember stresszhelyzet stresszoldás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink