hirdetés

Mindössze 5 perc bárhol, bármikor, és máris csökken a stressz-szinted

Szénási Szimonetta

2023. november 14 - Képek: AÉK; Jacks&Bears

Tudományosan bizonyított, hogy nem felesleges időpocsékolás, hanem a mentális egészség hatékony támogatása.

hirdetés

Azt már régóta tudjuk, hogy a kutyák közelsége, simogatása jó hatással van ránk mind fizikailag, mind lelkileg. Ám a kutatók ezúttal egy további módját fedezték fel annak, miként szolgálnak minket kedvenceink. Ráadásul úgy, hogy jelen sem kell lenniük, elegendő, ha kutyás képek kerülnek elénk.

Kiderült ugyanis, hogy már az jelentős nyugtató és stresszcsökkentő hatással bír, ha csak aranyos kutyás képeket nézegetünk az interneten. Hihetetlen, igaz? Pedig a vizsgálatok alapján működik.

Mint Jen Golbeck és Stacey Colino, A legtisztább kötelék (The purest bond) című könyv szerzői 1880 személy bevonásával végeztek vizsgálatot. A résztvevőknek először ki kellett tölteniük egy úgynevezett jólét kérdőívet, amelyben arról kellett nyilatkozniuk, mennyire érzik magukat boldognak, biztonságban, nyugodtnak, elégedettnek, hálásnak, valamint mennyire tudják kontroll alatt tartani a dolgokat. Ezt követően külön csoportokba osztották őket, majd 5-5 percet töltöttek vicces, politikai, valamint kutyás bejegyzések nézésével, illetve olvasgatásával. Ezután ismét kitöltették velük a kérdőívet.

Politika helyett kiskutyák

Az eredmény mindhárom csoport esetében változást hozott, de egyértelműen kiderült, hogy a kutyás tartalmakkal időző tesztalanyok állapotában történt a legnagyobb pozitív irányú fordulat.

A politikáról szóló hírek olvasása közben akkor is csökkent a jólét érzése, ha valaki nem támogatta az adott politikust, de érdekes módon az sem segített, ha szimpatizált vele. A szerzőpáros szerint ennek oka, hogy a posztok mindegyike felkavaró témájú volt. A vicces tartalmak ellenben növelték a jó érzést az emberekben, azonban a kutyás megosztások még ezeknél is sokkal nagyobb hatást gyakoroltak. Ennek alapján a kutyás képek alkalmasak arra, hogy rövid idő alatt jobb kedvünk és közérzetünk legyen. Milyen egyszerű és remek megoldás!

A kutyás képek a munkavégzésre is jó hatással vannak

Egy korábbi kutatás szintén hasonló megállapításra jutott. Egy japán kutatócsoport (Nittono és munkatársai) az aranyos jelentésű kavaii szót vizsgálták oly módon, hogy különböző képeket mutattak a kutatásban résztvevőknek. A fotók egy csoportján nagy szemű, aranyosnak mondható kölykök, míg a másokon már idősebb, kevésbé „megragadó” állatok szerepeltek.

Ezt követően az alanyok figyelmét és fókuszálási képességét vizsgálták. Akik „aranyosabb” állatok képeit nézegették, jobban tudtak koncentrálni. Ennek alapján pedig levonták azt a következtetést, hogy ezek a képek jó hatással lehetnek a termelékenységre is.

Összegezve a vizsgálatokat tehát azt mondhatjuk, hogy a kutyás képek mind rosszkedv, mind dekoncentráltság vagy motivációhiány esetében is bevethetők, de még a termelékenységet is segítik. És ha nem csupán képeken, de fizikai valójukban is mellettünk lehetnek négylábú barátaink a munkahelyünkön, annak még pozitívabb hatásai vannak. Azt, hogy miként növeli a munkavégzés hatékonyságát egy kutya, hogy miként vélekednek erről a szakértők és a magyar munkavállalók, EBBŐL a cikkünkből megtudhatod.

kutatás kutya és ember kapcsolata stressz stresszoldás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink