hirdetés

Így növelik a munkavégzés hatékonyságát a kutyák

Szénási Szimonetta

2023. augusztus 26 - Képek: Getty Images Hungary

Kedvenceink az élet számos területén hatnak ránk pozitívan. Kiderült, hogy még a munka is jobban megy, ha négylábú társad veled van. Így aknázhatod ki ezt az igazi „kellemeset a hasznossal”-lehetőséget!

hirdetés

Igencsak hosszú lenne ez az írás, ha fel szeretnénk sorolni valamennyi előnyét a kutyatartásnak. A testnek és a léleknek egyaránt jót tesz, ha valaki egy (két-három) szőrös társsal osztja meg az otthonát, egyszersmind az életét. Hiszen állatot tartani nem pusztán azt jelenti, hogy egy fővel gyarapodott a háztartás – kedvenceink az élet minden területén változást idéznek elő. Amellett, hogy bizonyos dolgokban – napirend, utazás, kiadások – hozzájuk kell igazodni, cserébe mi is rengeteget profitálhatunk a jelenlétükből. A szakértők kijelentik, hogy a kutya a munkahelyen még a hatékonyságot is növeli.

Egészségesebb is leszel

A Napi.hu olyan szakembereket kérdezett, akiknek célja egészségessé, egyúttal élvezetesebbé és hatékonyabbá tenni a munkahelyi környezetet a dolgozók számára. A listán többek között a gyümölcsnap bevezetése és a rendszeres szűrővizsgálatok biztosítása is szerepel, és cseppet sem meglepő módon külön pontot kapott az állatok jelenléte a munkakörnyezetben.

Ez alatt többféle megoldást értenek, kezdve a képernyőn nyomon követhető gólyacsalád mindennapjaitól a terápiás négylábúak látogatásáig. Előbbit egy külön monitoron nézhették a dolgozók az adott munkahelyen. Ezek mellett pedig az sem ritka már hazánkban sem, ha valaki a saját házi kedvencét viheti magával a dolgozóba.

Milyen pozitív hatások várhatók egy kutyás munkahelyen?

Ahogy arról egy korábbi cikkünkben is írtunk, a kutya jelenléte az alábbi pozitívumokat eredményezheti az irodában:

Csökkenti a stresszt: egy pillantás a bozontos jószágra vagy egy kis simogatás-dögönyözés bizonyítottan segít megnyugodni.

Segíti a koncentrációt: ha időről időre megszakítod a munkát, hogy pár percet az állatnak szentelj, az nemhogy hátráltatna a feladatvégzésben, de a rövid szünet segít, hogy utána jobban tudj koncentrálni.

Adott esetben még a túlórázást is megkönnyíti: egy erre irányuló kutatás kapcsán legalábbis azt nyilatkozták a megkérdezett dolgozók, hogy egy kutya jelenlétében szívesebben maradnak tovább, mintsem nélküle.

Megosztja az embereket

Egy ezirányú, 136 munkavállaló és 97 vezető beosztású személy bevonásával készült felmérés szerint a megkérdezettek 26 százaléka pozitívnak ítéli a kutyák munkahelyi jelenlétét. Csaknem azonos arányú (24 százalék) azon válaszok száma, amely szerint inkább pozitív, mint negatív, ha ebek is lehetnek az irodában. Tehát a kutatás résztvevőinek fele örül, ha egy kutyust is a kollégái között tudhat.  Csupán a megkérdezettek 3 százaléka mondta, hogy szerintük ennek negatív hatása van. A többiek valószínűleg vagy semlegesnek, vagy inkább rossznak, mint jónak ítélték ezt a lehetőséget. Tehát a lehetőség eléggé megosztja az embereket. Neked mi a véleményed? Mondd el kommentben!

kutya és ember kutya és ember kapcsolata kutya munkahelyen kutya pozitív hatása kutyabarát munkahely munkahely munkavégzés stressz stresszhelyzet

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink