hirdetés

Így turbózza fel az agyműködésedet, ha kutyát tartasz

Szénási Szimonetta

2023. szeptember 22 - Képek: Getty Images Hungary

A tudósok örömteli eredményre jutottak a memória és a háziállatok kapcsolatának vizsgálata során. Újabb ok, amiért hálás lehetsz kedvencednek!

hirdetés

Egy nagyszámú személy bevonásával végzett tanulmány szerint az, ha hosszú ideig osztod meg életedet egy négylábú társsal, nem pusztán a lelkedre, de a kognitív képességeidre is jó hatással van. Magyarán szólva a kutya és más házi kedvencek az agyműködés terén is hatást gyakorolnak az életünkre. Az állattartók számos feladatban jobban teljesítettek a vizsgálatok során.

Az idő fontos tényező

Mint a kutatók hangsúlyozzák, a vizsgálat olyan szempontból egyedülálló, hogy korábban nem fókuszáltak az állattartás időtartamára. Kiderült, hogy a tartós kapcsolat az, aminek pozitív hozománya van ezen a téren.

„Tudomásunk szerint a mi tanulmányunk az első, amely a háziállattartás időtartamának a kognitív egészségre gyakorolt hatását vizsgálja” – fogalmazott a CNN-nek a tanulmány főszerzője, Jennifer Applebaum szociológia doktorjelölt, a Floridai Egyetem Nemzeti Egészségügyi Intézetének elődoktori ösztöndíjasa.

A kutatás arra jutott, hogy a házi kedvencek késleltethetik a memóriavesztést, valamint a kognitív hanyatlás egyéb fajtáit. A kisállattartás különösen a verbális munkamemóriára, például a szavakból álló listák memorizálására van jó hatással.

Az 5 évnél hosszabb kisállat-gazda kapcsolat jó hatással van az agyműködésre.

Befolyásoló tényezők

A tanulmányban több mint 1300 felnőtt kognitív adatait elemezték, akik részt vettek a Health and Retirement Study nevű országos reprezentatív vizsgálatban, amely az 50 éves és idősebb amerikaiak életét követi nyomon.

Akin a kutatás kezdetén kognitív hanyatlást tapasztaltak, azt kizárták az elemzésből. A végső mintában a résztvevők több mint 53%-nak volt háziállata. A többség kutya, majd macskatartó, de vizsgálták nyulak, hörcsögök, madarak, halak és hüllők gazdáit is.

A háziállat-tulajdonosok általában magasabb társadalmi-gazdasági státuszúak voltak, ami szintén az előnyök egyik oka lehet. A szakértők szerint ugyanis a nagyobb jövedelemmel rendelkező emberek gyakrabban járnak orvoshoz és vigyáznak az egészségükre.

A bűvös 5 év a kutya és az agyműködés kapcsolatában

„A legtöbb előnyt a háziállatok legalább öt évre visszamenő tartása jelentette, amely a vizsgálat hatéves időtartama alatt 1,2 ponttal késleltette a kognitív hanyatlást a háziállat nélküli emberek hanyatlási arányához képest” – magyarázta Tiffany Braley klinikai neuroimmunológus, a tanulmány vezető szerzője, a Michigani Egyetem neurológus professzora.

„Ezek az eredmények korai bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy a hosszú távú állattartás védelmet nyújthat a kognitív hanyatlással szemben” – mondta Braley.

Arra, hogy miért pont az 5 év a bűvös határ a pozitívumok megjelenésében, egyelőre nem találtak ok-okozati összefüggést a kutatók.

A korábbi vizsgálatok azonban rámutattak a stressz agyra gyakorolt negatív hatásaira. Különösen a krónikus stressz jelent problémát.

Korábbi kutatások összefüggéseket azonosítottak a társállatokkal való interakciók és a stresszcsökkentés fiziológiai mérései, köztük a kortizolszint és a vérnyomás csökkenése között is, ami hosszú távon hatással lehet a kognitív egészségre

– mutatott rá a neuroimmunológus.

Szükség van további vizsgálatokra

Ugyanakkor a felmerülő, illetve megválaszolatlan kérdések miatt szükséges folytatni az ezirányú vizsgálódást. Mivel korábban a legtöbb hasonló kutatásban főként fehér nők vettek részt, nagyobb hangsúlyt kell fektetni a férfiakra, valamint a színes bőrű állattartókra.

Főleg azért, mert az említett kognitív hatások a fekete bőrű felnőttek, a főiskolai végzettségű felnőttek és a férfiak esetében volt jelentősebb. Hogy miért pont ezeknél a csoportoknál, annak megmagyarázása a tudomány jövőbeli feladata.

Fontos, hogy a férfiak és kedvenceik kapcsolatát is vizsgálják.

További pozitívumok

A szakértők szerint a háziállattartás számos egyéb előnnyel is járhat például a társas együttlét, a kötelességtudat és a céltudatosság terén. Tehát a kutya az agyműködés egyéb területeire is kihat.

Egy vagy több háziállat tartása az agyat egészségesen karbantartó életmód számos alapvető összetevőjét egyesíti

– mondta dr. Richard Isaacson, a Florida Atlantic University Schmidt Orvosi Főiskoláján működő Center for Brain Health Alzheimer’s Prevention Clinic igazgatója.

A kognitív elkötelezettség, a szocializáció, a fizikai aktivitás és a céltudatosság külön-külön, vagy még inkább együttesen, a kognitív hanyatlás és az Alzheimer-kóros demencia kulcsfontosságú, módosítható kockázati tényezőit kezelhetik

– részletezte.

Mindenki vegyen kutyát?

Mindezen kedvező hatásokat olvasva jogosan teszed fel a kérdést: aki szeretne sokáig friss elmével élni, az idősebb korában feltétlenül vegyen magának egy házi kedvencet? Ez koránt sem ilyen egyszerű!

idős korban kutyát venni nem ugyanaz, mint egy szőrös társ mellett megöregedni!

Bár a kutatás sok pozitívumot sorakoztat a hosszú elköteleződés mellett, a tudósok több esetben tapasztaltak az idős állattartók körében magányt és depressziót. (Ugyanakkor tény, hogy ezeknek hatásos ellenszere is lehet egy szerető szőrös társ. Minden bizonnyal ez is több tényezőnek, például az életkörülményeknek, a fizikai és a családi állapotnak, stb. a függvénye.) Emellett az időskori krónikus betegségek is nehezíthetik az állat körüli teendők ellátását.

Így a tanulmány szerzői az idős korban, mintegy terápiás céllal vásárolt állat helyett inkább azt javasolják, hogy a korosodó gazdáknak abban segítsen a környezet, hogy továbbra is el tudják látni kedvencüket. Ez már csak azért is nagyon lényeges, mert idős korban megválni egy szeretett társtól nagy trauma.

Alzheimer-kór idős gazda kutatás kutya és ember kutya és ember kapcsolata kutya és gazdája kutya pozitív hatása tudomány

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink