hirdetés

Rengeteget számít hosszú távon, ha kutyaoviba viszed a kölyökkutyád – Hogyan adja meg a legfontosabb alapokat?

Pető Blanka

2022. június 23 - Képek: Getty Images Hungary

Kutyaoviba járni egyértelműen megéri. A foglalkozások alatt megtanulhatjátok, hogyan dolgozzatok együtt, az oktató tippekkel lát el, miként oldd meg a felmerülő problémákat, és ami a legfontosabb: itt kialakíthattok egy életre szóló kapcsolatot újdonsült négylábú barátoddal.

hirdetés

A kutyaiskolák szerencsére egyre népszerűbbek. Ezeken az alkalmakon nem csak az állatok tanulhatnak új dolgokat, hanem a gazdik is. De talán kevesebben tudják, hogy létezik kutyaóvoda is, ami megalapozza a jó barátságot közted és apró kedvenced között.

A kutyaovi előnyei

A kutyaovi egészen másról szól, mint az iskola. Ide általában 9 hónapos kor alatti kölyköket várnak, alsó korhatárt pedig nem mindenhol szabnak, inkább az oltások megléte a feltétel. A tanulást jobb, ha minél előbb elkezditek, de csak akkor, ha erre az állatorvos és a kutyaovi is rábólintott. Te sem szeretnéd, ha egy oltatlan kiskutyás csoporton végigsöpörne egy parvovírus. 

Munka és szórakozás egyben

Mivel a kölykök nem tudnak még annyi ideig figyelni, mint egy felnőtt kutya, itt az ő oktatásuk nagyjából 15-20 percig tart. Ilyenkor koncentrációt gyakoroltok, és olyan alapokat, mint a behívás, ültetés. Lényege, hogy közted és kiskutyád között kialakuljon egy kapocs, és mindig figyeljen rád, még akkor is, ha van nálad sokkal érdekesebb dolog a környezetében.

A maradék időben a játéké a főszerep veled, illetve a többi kiskutyával. Ilyenkor a kölyköket összeengeditek és szaladgálhatnak, bukfencezhetnek, cibálhatják egymást, ahogy csak szeretnék, de persze felügyelet alatt. Ez – bár lehet, hogy elsőre haszontalannak tűnik, mert ingyen a parkban is megtehetnék ugyanezt – a helyes szocializációt segíti elő. Minden eb nagyjából egykorú, így nem lehet köztük komolyabb összezördülés, kisebb az esély traumaszerzésre, viszont minden fajtából találkozhatnak társaikkal: a kis tacskótól a nagy közép-ázsiai juhászig. Az oktató ráadásul látja azokat a jeleket, amik egy kölyöknél még cukik, később viszont már veszélyesek lehetnek. Ilyen például a másik kutya torkának a harapdálása. Bár gyengén csinálják, ez az erőfitogtatás jele, amit nem szabad neki hagyni, ilyenkor jobb lekapni a másik kutyusról a kis komiszt.

Iskola a gazdinak

A foglalkozások során nem csak a kutyád okosodik, figyel majd jobban rád, és lesz jobb társa a többi kutyának, hanem te is megismered őt. Megmutatják, hogy testbeszédének egyes elemei mit jelentenek, és azokra hogyan reagálj. Választ kaphatsz a rengeteg kérdésedre, ami felmerül benned új kutyatulajdonosként, tippekkel segítik az otthoni élet könnyebbé tételét.

A régi minták felülírása

De ez nem csak a kezdő kutyatulajdonosoknak jó. A közbeszédben rengeteg tévhit terjedt el, a saját családunktól pedig nem csak gyereknevelési, hanem állatnevelési mintákat is átveszünk. Lehet, hogy valamit evidensnek veszel a kölyökkutya nevelése kapcsán, mert otthon mindig is így bántatok a házikedvenccel, itt viszont rávilágítanak, hogy ezt a szokást el kellene hagyni. Jobb esetben pedig megerősítenek, hogy helyesen csinálod.

Természetesen az ovik módszerei között lehetnek eltérések, így lehet nem pont ugyanígy történik egy-egy foglalkozás. Viszont az alap cél ugyanaz. Téged és kiskutyádat közelebb hozni egymáshoz, segíteni a helyes szocializációt és lefektetni a megfelelő alapokat, hogy a kutyaiskolában könnyebb legyen ezekre építkezni.

Ha eddig filóztál, hogy vajon megéri-e belefektetni a pénzt, időt és energiát az oviba, akkor a válasz egyértelműen igen. Ha a kis csibészed megfelel a közeli kutyaovi jelentkezési feltételeinek, akkor ne habozz, hisz minél hamarabb kezditek a közös munkát, annál jobb. 

játék a kutyával kölyökkutya kölyökkutya nevelése kutya oktatás kutyaiskola kutyaovi

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink