hirdetés

Ezért segíthet, ha kutyádat beviszed a munkahelyedre: még a csapatmunkát is serkentik

Hangai Lilla

2022. december 1 - Képek: Getty Images Hungary

A munkahelyi stressz nem csupán az ott dolgozó emberekre van hatással, mint egyénekre, hanem a közösségre is. A feszült munkahelyi környezetet ugyan a legtöbben valamilyen szinten természetesnek tartjuk, nem feltétlenül kell így lennie. Egyre több helyen ismerik fel, hogy minél nyugodtabbak és kiegyensúlyozottabbak a dolgozók a munkahely falain belül, annál hatékonyabban és jobb eredménnyel dolgoznak majd. A békés környezet megteremtésében a blökiknek pedig nagyobb szerepe lehet, mint azt gondolnád.

hirdetés

Nemcsak egy divatos szokás a munkahelyi kutya, és a vezetők fenntartásaival ellentétben sem vonja el a dolgozók figyelmét a munkától, sőt! Lássuk hát, hogy a University of Southern California mit derített ki a kutyák jelenléte és a hatékony munkavégzés összefüggéséről.

Előnyök a munka és a magánélet egyensúlyában

Ha túl sok időt töltünk egy bizonyos projekt vagy feladat megoldásával, vagy túlságosan hosszú órákon keresztül bámulunk a képernyőre, az bizonyítottan gátolja a termelékenységet és felesleges stresszt idéz elő. Így ha megállás nélkül dolgozunk valamin, pont az ellenkezőjét érjük el annak, ami a valódi célunk.

Egy kutya jelenléte ellenben mindig emlékezteti az embereket arra, hogy megálljanak és visszalépjenek kettőt attól, amivel éppen foglalkoznak. A rövid séták vagy egy kis játékidő lehetővé teszik a mentális szüneteket, amik garantálják a túlterheltség és a stressz érzésének csökkenését.

Olyan nagy cégek, mint a mindenki által jól ismert virtuális piactér, az Etsy megengedi az alkalmazottainak, hogy behozzák háziállataikat a munkahelyre, hogy fenntartsák a jó hangulatot, és egy kis megkönnyebbülést hozzanak a nehéz pillanatokban. A nevetés és a pozitivitás ugyanolyan ragályos, mint a negativitás és a stressz, de egyértelműen jelentősebb előnyökkel jár. Rengeteg kutatás bizonyította már, hogy a kutyatartás nyugtató hatású; csökkenti a vérnyomást, a stresszt, és a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának elkerülésére is jelentős hatással van.

Munkahelyi környezetben még a termelékenységet is növelik

Ha a vezetőség egyelőre szkeptikus, jó ha tudják, hogy az ebek jelenléte még a termelékenységre is remek hatással van. Egy kényelmes és rugalmas környezetben mindenkinek sokkal több kedve és nagyobb energiája van a rá szabott feladatokat gyorsan és jól elvégezni.

Ráadásul a blökik összehozhatnak olyan személyeket is, akik egyébként nem feltétlenül kerültek volna egymással interakcióba. A jobb kommunikáció nagyobb bizalomhoz vezet, ami kulcsfontosságú egy sikeres munkakörnyezetben. Így a dolgozók nemcsak egyénileg, de csapatban is könnyebben dolgoznak majd, ugyanis kialakul közöttük a bizalom és a gördülékeny kommunikáció. Ráadásul a stressz csökkenése az általános betegségek kialakulását is visszafogja, ami kevesebb hiányzáshoz vezet majd.

Tippek a könnyebb integrációhoz

Már tudjuk, hogy a kutyák proaktív módszerként használhatók az egészség megőrzésében, de természetesen érdemes néhány dologra odafigyelni, ha a vezetőség úgy döntött, lehetőséget ad a házi kedvencek behozatalára.

Minden esetben meg kell győződni arról, hogy az állat megkapta-e az oltásokat és mentes mindenféle kártevőtől, úgy, mint a kullancs vagy a bolha.

Az állatoknak és az embereknek is ez egy merőben új helyzet, aminek a bevezetése megfontoltságot igényel. Megterhelheti a blökiket, ha hirtelen dobják őket a mély vízbe, és olyan viselkedést produkálhatnak, amire eddig nem volt példa. Figyeljünk oda arra, hogy nekik is vannak igényeik, amiket nem szabad háttérbe szorítani a kényelem érdekében.

Fontos felállítani a szabályokat a munkavállalók viselkedését illetően. Így érdemes tartani egy tájékoztatót, ahol mindenki kaphat egy alapképzést azzal kapcsolatban, hogy szabad a kutya felé közelíteni, hol lehet és nem lehet simogatni. Kapitális kérdés az étrend és jutalomfalatok kérdésének tisztázása is, ugyanis ez a kutya egészségére komoly veszélyt jelenthet.

Konklúzió

Alapvetően tehát egy szuper lehetőségről van szó, amit érdemes a munkáltatóknak is kiaknázniuk. Olyan ez szerintünk, mint a home office. Először mindenki ódzkodott tőle, majd a körülmények rákényszerítettek bennünket. Végül pedig kiderült, hogy egy szuper alternatíva, amelyből mind a dolgozó, mind a munkáltató profitálhat.

Ha körültekintőn vezetitek be a blökit az iroda mindennapjaiba, előtte mérlegeltétek a kockázatokat és az előnyöket, és megtettetek minden óvintézkedést, nagy eséllyel egy szuper kalandnak néztek elébe, ami izgalmassá tesz minden munkahelyen töltött napot.

csapatmunka kutya kutya munkahelyen kutya serkenti a termelékenységet kutyabarát munkahely kutyatartás és munka stressz stresszes gazdi stresszoldás terápiás kutya hatása

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink