hirdetés

A kutya mindenért hálásnak tűnik, de valóban így érez? Utánajártunk!

Ferenczi Deborah

2022. május 10 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyák nem véletlen az ember legjobb barátai, ugyanis teljes önzetlen módon képesek hálát és rajongást érezni gazdájuk irányába. Ám nagyon fontos azt is ismerni, hogy a kutya pontosan mit akar üzenni számunkra a testbeszédével. Felmerülhet a kérdés, hogy például érezhetnek-e hálát? Az alábbiakban megpróbáltuk ennek a kérdésnek utánajárni.

hirdetés

Sok tulajdonos kíváncsi, milyen érzelmeket érezhetnek valójában a kutyák. Például jellemzően boldognak tűnhetnek, amikor hazaérsz a munkából, vagy amikor sétálni indultok, de vajon tényleg érzik ezt, vagy ez csak egy automatikus fizikai reakció?

Honnan tudod, hogy boldog a kutyád?

A kutyák egyértelműen tudnak boldogságot érezni. Azonban az, hogy miként kommunikálják ezt le veled, az a fajtától és nevelésétől függhet. A legtöbb boldog kutya csóválja a farkát vagy akár ugrál, attól függően, hogy mennyire izgatott. Sőt, sok esetben előfordul, hogy hátára fordul, és hempereg, ezzel jelezve, hogy simogatásra van szüksége. De gyakori még a futkározás, az örömteli vakkantás és hasonló önfeledt reakciók, melyek mind arra utalnak, hogy jól érzi magát és boldog melletted.

A mimika árulkodó jel lehet

A mimika szintén hasonló dolgokról árulkodik. Példának okáért egy boldog kutya nyugodt arckifejezést mutat. Emellett általában éber tekintet is jellemző esetükben. Ezenkívül a fülük is sokkalta lazább vagy ellazult állapotban van. Szájuk is szinte mosolyra húzódik, aminek annak a tükrözése, hogy jól érzi magát az állat. Sőt, gyakori, hogy különböző boldog hanghatások is kísérik a játékot, vagy éppen az örömteli reakciójukat. De ez fajtától is függő lehet, ugyanis némelyikük nem annyira hangos, mint mások, így ha a te ebed csöndes, az nem feltétlen jelenti azt, hogy nem boldog.

Egy kutya tud hálás lenni?

De valójában tudnak hálát érezni az ebek? A válasz az, hogy esetükben a boldogság és a hála nagyon hasonló mechanizmuson alapszik. Hiszen az állatoknál az érzelmi reakciók másképpen működnek, mint az embereknél, így nem is lehet az emberi érzelmi sémákat rájuk húzni. Amennyiben tudod értelmezni kedvenced testbeszédét, akkor egyértelmű lehet számodra, hogy hálás-e neked. Ugyanis hálájának a megmutatkozása több, mint valószínű, hogy abban mutatkozik meg, hogy önzetlen módon szeret téged.

Nagyon fontos, hogy szánj időt kutyusod megismerésére, így érteni fogod azt, hogy mi játszódik le benne, és milyen érzelmi hullámvasúton megy keresztül. Abban az esetben, ha jó viszonyt ápolsz az állattal, akkor szinte egészen biztos, hogy hálás lesz neked ezért, csak éppen az ő tekintetében nem úgy kell venned a hála érzését, mint a saját esetedben. Sokkalta inkább gondolj egy viszonzott szeretetre ahhoz, hogy megértsd, hogy kutyádban mi zajlik le ilyenkor.

boldog a kutya hála hálás a kutya kutya hálás kutya testbeszéde kutya viselkedése

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink