hirdetés

Tényleg eljátszhatja a kutya, hogy szomorú? A ravasz módszer érdekes háttere

Ferenczi Deborah

2022. május 9 - Képek: Getty Images Hungary

Gondolkodtál már azon, hogy vajon a kutya minden esetben rosszul van, amikor úgy mutatja, hogy szomorú, vagy csak eljátssza? Valójában erre a kérdésre nehéz válaszolni, hiszen teljesen személyiségfüggő, hogy milyen színjátékot képes lerendezni a kutyusod egy kis törődés érdekében.

hirdetés

A kutyák bizony tényleg színlelhetik, hogy depressziósak, ennek pedig az oka mindössze annyi, hogy némileg több figyelmet követeljenek. Természetesen érdekes kérdés, hogy vajon ezt csak azért csinálják, mert megszokták azt, hogy ha szomorúak, akkor többet foglalkoznak velük vagy tényleg tudatosan akarják ezzel befolyásolni is a gazdájukat? Az alábbiakban ennek a kérdésnek járunk utána.

Akkor most depressziós a kutya vagy csak megjátssza?

Érdemes onnan kiindulni, hogy egy valóban depressziós eb tényleg megváltoztatja a viselkedését. Nem vesz részt olyan játékokban, amelyeket korábban élvezett, vagy például nem rohan eléd, hogy üdvözöljön, hanem továbbra is csak fekszik. Az igazi levertség nemcsak bizonyos pillanatokban jelentkezik, hanem tartós jelenség, ami nagymértékben befolyásolja az eb viselkedését. Tehát abban az esetben, ha csak bizonyos élethelyzetekben tapasztalod a jeleket, több mint valószínű, hogy inkább csak figyelemért való könyörgés áll a háttérben, mintsem valami komolyabb probléma.

Honnan jössz rá, hogy az eb érzelmei valódiak?

Napjainkra már számos kutatás bebizonyította, hogy egy kutya nagyon hasonló érzelmi síkon működik, mint egy 2,5 éves gyerek. Hasonlóképpen a körülményektől függően érezhet egyaránt izgalmat, örömet, csalódást és szomorúságot is. A jelenlegi kutatási eredmények szerint szándékosan nem hamisítja meg érzelmeit, de el tudja játszani az azokhoz rendelt viselkedést. Ezenfelül bűntudatot, büszkeséget vagy gyűlölködést eleve képtelen érezni (legalábbis jelenlegi tudásunk alapján). Ellenben azt jelezheti, hogy rosszul érzi magát vagy depressziós. A görnyedt testtartás, lehajtott fej egyértelműen ezt mutatja. A depressziós kutya hajlamos többet aludni, és nem érdeklődik az élet iránt, sőt szinte teljesen elveszti az érdeklődését a környezete felé.

Megjátszhatnak a kutyák érzelmeket?

Képesek megtanulni, hogy bizonyos cselekvéseikért jutalmat, simogatást, törődést kapnak, így ennek érdekében határozottan megjátszhatnak érzelmeket. Ez természetesen nem a direkt manipulálásra megy rá, hanem sokkal inkább tanult viselkedés. Ez a jutalom alapú képzés elvéhez nyúlik vissza. Azaz egy pozitív eredménnyel járó cselekvést a kutya megismétel annak érdekében, hogy jutalomhon jusson. Nem véletlen, hogy ezt az elvet alkalmazzák a már rutinos kutyatulajdonosok kedvenceik kiképzésére.

depressziós a kutya kutya eljátssza kutya érzelmei szomorú a kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink