hirdetés

Érezhetnek-e honvágyat a kutyák? Így vágyódnak az otthonuk után

Ferenczi Deborah

2022. május 4 - Képek: Getty Images Hungary

Létezik-e olyan, hogy egy kutya honvágyat érez? A válasz határozottan igen. Már akkor is előfordul, hogy vágyik haza, ha csak rövid időre, esetleg egy utazás erejéig van távol az otthonától.

hirdetés

Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a jeleket, amelyek arra utalhatnak, hogy a kutya már nagyon vágyik haza, hiányolja a társaságodat, kényelmes, megszokott otthonát.

Jelek, hogy a kutya vágyik haza

Amennyiben elmész nyaralni, és esetleg nem tudod magaddal vinni a kutyusodat, akkor gyakran előfordul, hogy barátoknál hagyod vagy éppen kutyapanzióban helyezed el. Bármennyire is megpróbálsz gondoskodni arról, hogy kedvencednek a lehető legjobb dolga legyen a távollétedben, az állatnál bizony jelentkezhetnek a honvágy jelei. Ilyen esetekben a következő jeleket mutathatja:

Miként éreznek a kutyák honvágyat?

Tudományos kutatások arra a következtetésre jutottak, hogy az állatok sok olyan tulajdonsággal rendelkeznek, mint az emberek, beleértve az érzelmeket is. Valamennyi emlősnek közös a fő idegrendszeri szerkezete, illetve azok a területek, amelyek fontosak az érzelmek érzékeléséhez. Az a kutya, amelyik egy család vagy egy falka része, természetesen szereti a gazdáját és az otthonát. Amikor távol van tőlük, depresszió, szorongás és szomorúság jeleit mutathatja.

Hogyan tanítsd meg a kutyádat arra, hogy kezelje a honvágyát?

Miután időnként elkerülhetetlen, hogy a kutyádtól néha rövid időszakokra távol legyél, így fontos, hogy megtanítsd ilyen esetekben is viselkedni. Az alábbi tippek segítenek abban, hogy könnyedén át tudjon lendülni ezen a nehéz időszakon. Elsősorban vizsgáld meg, nem szeparációs szorongásról van-e szó. Ez ugyanis olyan erős lehet – főleg mentett kutyáknál – , hogy kezelést igényel. Második lépésként fontos, hogy ne reagáld te se túl a távozásodat. Csinálj úgy, mintha ez egy teljesen természetes és átlagos dolog lenne, így a kutyád sem fog felkészülni arra, hogy valami nagyon rossz fog következni. Maradj nyugodt, és ne búcsúzkodj könnyes szemekkel, aggódva. Minél tovább húzod a folyamatot, kutyád annál nyugtalanabb lesz. Mindenképpen pakold össze az eb kedvenc takaróját, játékát, táljait, hogy vele legyenek a panzióban vagy ismerősnél. Tápot sem ilyenkor érdemes váltani. A mai modern technológia pedig lehetővé teszi, hogy akár videochateljetek is kedvenceddel – ez is enyhítheti a honvágyát.

depressziós a kutya honvágy kutya honvágya kutya stresszes kutya utazás kutya vágyik haza kutyapanzió stresszes a kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink