hirdetés

Innen tudja a kutyád, hogy vigaszra van szükséged

Mádi-Krezinger Cintia

2023. november 2 - Képek: Getty Images Hungary

Biztosan veled is előfordult már, hogy amikor rossz kedved volt, esetleg sírtál valami miatt, a kutyád ott termett melletted, mintha tudta volna, hogy vigaszra van szükséged. Hogyan érzik meg az állatok, hogy rossz passzban vagyunk? Olvasnak a testbeszédünkből, arckifejezésünkből? Vagy felismerik a sírást?

hirdetés

Számos kutatást végeztek már annak érdekében, hogy e kérdésekre választ kaphassunk. Az eredmények pedig abszolút alátámasztják a mondást: a kutya az ember legjobb barátja, és ha kell, meg is vigasztal.

Képesek a kutyák az empátiára?

Azt minden kutyatartó tudja, hogy az ebek érzékenyek az emberi viselkedésre – de képesek is érezni azt, amit mi? A tudósok közt nincs teljes egyetértés abban, hogy a kutyák képesek-e az empátiára, vagyis valóban átérzik és megértik-e azt a lelkiállapotot, amiben mi vagyunk.

Mikor rossz passzban vagyunk, a kutya puszta jelenléte is vigasztal

Ha azt a kutatást vesszük alapul, amely szerint egy felnőtt kutya egy körülbelül 2,5-3 éves kisgyermek szintjén van (és ott is marad), akkor a fenti kérdésre a rövid válasz: nem. Hiszen egy kisgyermek sem rendelkezik olyan mentális képességekkel és érzelmi intelligenciával, hogy valóban empatikus legyen a másikkal. A téma ugyanakkor ennél sokkal összetettebb.

Tanulmányok ugyanis alátámasztják, hogy bár a kutyák nem értik az emberi érzelmeket, azok hatnak rájuk, így képesek reagálni a gazdi lelki állapotára. Vagyis a kutyád bár nem tudja pontosan, mit érzel, azt érzi, hogy valami rossz történik veled, ezért megpróbál vigasztalni.

Hogyan érzékelik a kutyák az érzelmeinket?

Minden gazdi tudja, hogy a kedvencek mennyire érzékenyek tudnak lenni. Egy sor kutatásból pedig kiderül, mennyi mindenre figyelnek a kutyák a gazdijukkal kapcsolatban annak érdekében, hogy érzékeljék a lelki állapotukat.

Arckifejezés: Egy 2015-ös kutatás azt találta, hogy a kutyák képesek megkülönböztetni az emberek arckifejezéseit. Bár nem értik pontosan, milyen érzelmek állnak a tekintetek mögött, különbséget tudnak tenni.

Hang: Egy, a Magyar Tudományos Akadémia által végzett kutatás szerint az emberekhez hasonlóan a kutyák agyában is találhatók olyan területek, amelyek feldolgozzák a hang által hordozott érzelmi információt. Vagyis a kutyád képes megkülönbözteti a „szomorú” hangodat – csakúgy, ahogy te is tudod, melyik ugatása mit jelent.

Szaglás: A kutyák fantasztikus szaglással rendelkeznek, ami segíthet nekik észrevenni a hangulati változásokhoz kapcsolódó biokémiai változásokat (hasonlóan ahhoz, ahogy néhány kutya „megérzi” a betegséget).

Testbeszéd: A kutyák nagyon érzékenyek a gazdi testtartására. Ahogy jársz, ahogy tartod magad, ahogy gesztikulálsz, mind segít a kutyádnak megállapítani az érzelmi állapotodat.

Hogyan vigasztal egy kutya?

Biztosan többféle módot fel tudsz sorolni, amellyel a kutyád vigasztal téged, amikor szomorú vagy – és érdekes, hogy ezek nem sokban különböznek attól, ahogyan az emberek vigasztalják a kedvencüket, ha rossz passzban vannak.

Testi kontaktus: Kétségkívül ez a legnépszerűbb módja a vigasztalásnak mind az emberek, mind a kutyák körében.

Figyelemelterelés: Előfordulhat, hogy a kutyád odaviszi hozzád a kedvenc játékát, vagy megpróbál kitessékelni a négy fal közül egy kis sétára. Ezt egyáltalán nem azért teszi, mert még akkor is a saját szórakozásával van elfoglalva, amikor neked rossz – épp ellenkezőleg! Az a célja, hogy egy kis közös mókázással elterelje a figyelmed, és felvidítson a bohóckodásával. Ha a kedvenced szomorú valami miatt, általában a gazdik is hasonlóképp tesznek: elterelik az állat figyelmét egy vidám közös programmal.

Mozgás: Bár ezt általában nem szándékosan teszik, de a kutyák mozgásra ösztönöznek. Ki kell menni velük sétálni, kirándulni, játszani, az pedig bizonyított tény, hogy a kutyáddal való séta segít enyhíteni a depresszió és a szorongás tüneteit.

Társaság: A legnagyobb vigasz, amit a kutyák nyújtanak, maga a társaság. Nem is feltétlenül kell „egymáshoz szólni” – az állat puszta jelenlétével is megnyugvást hoz.

Tehát a kutyák észreveszik és szándékosan reagálnak az érzelmeinkre. Kutatók szerint a fő oka annak, hogy a kutyák ilyen fantasztikus társai az embernek az, hogy nem emberként viselkednek. Az emberi kapcsolatok bonyolódhatnak az elvárások és előítéletek miatt. A kutyák azonban egyszerűen hűségesek és szeretettel telik; nem ítélkeznek feletted és sosem várnak olyasmit, amire az adott állapotodban nem vagy képes.

Természetesen minden kutya más: vannak, akik jobb vigasztalók, mások kevésbé. Ha a kutyád nem az a típus, aki rohan hozzád, amikor sírsz, ne érezd rosszul magad. A kutyáddal való kapcsolat komplex és egyedi. Amíg gondoskodsz a kutyádról, ő is gondoskodik rólad – a saját módján.

érzelmi támogatás kutya empátia kutya érzelmi intelligencia

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!