hirdetés

Ez a német dog örökbe fogadott egy nagymamát

Molnár Enikő

2023. október 26 - Képek: Getty Images Hungary

Manapság viszonylag visszavonult életet élünk, az ismerkedés fő platformja sokszor az internet. De még így is vannak sorsszerű találkozások, amik bizonyítják, hogy egy kis nyitottság számos örömet okozhat mindkét fél számára.

hirdetés

A német dogok híresek arról, hogy a hatalmas testükben egy még nagyobb szív rejtőzik. Sokan becézik őket „gyengéd óriásoknak”, hiszen az impozáns külső mögött egy szeretetteljes, végletekig türelmes és hűséges kutya rejtőzik, aki a megfelelő kezekben elragadó társsá válhat. Ezt Kernel is bizonyítja, aki gazdájával, Alyssával Massachusetts állam egyik városában él. Kernel egy hétéves, vidám kutya, aki nemcsak, hogy elismert Canine Good Citizen (a „jó állampolgár” titulus megszerzéséhez 10 készségből álló teszten kell bizonyítania a kutyájának és gazdájának, hogy az eb „udvarias”, illetve, hogy felelősségteljes kezekben van), de még képzett terápiás kutya is. Rendszeresen járnak sétálni, egy jól bevált, gyönyörű erdei útvonalon, ahol magától értetődően más természetkedvelőkkel is találkoznak. Így hozta őket össze a sors egy idős házaspárral, akik gyakran jártak ugyan azon az túravonalon.

A sorsszerű találkozás

A házaspárt megnevettette a hatalmas kutya, aki gyermeki energiával és attitűddel közlekedett. Hiszen nem mindennapi látvány egy német dog, akinek a mérete vetekszik, sőt, akár meg is haladja egy póni méretét. Alyssa, látva, hogy a párt nem zavarja a kutya mérete, sőt, inkább érdeklődést vált ki belőlük, bemutatta nekik Kernelt, így megalapozva a későbbi jó viszonyt. Ugyanazon az útvonalon még számos alkalommal találkoztak, és egy szoros kötődés kezdett kialakulni köztük, így a közös séták a mindennapok fénypontjává váltak, mindkét fél számára. A pár már-már Kernel fogadott nagyszüleivé avanzsált.

Sajnos egy nap Alyssa és kedvence csak a nagymamával találkozott. Sejtették, hogy valami baj történt… A hölgy férje elhunyt, így egyedül járta tovább a megszokott útvonalat. Abban reménykedett, hogy összetalálkoznak Kernellel és Alyssával, mert szüksége volt egy kis érzelmi támogatásra és legfőképpen társaságra. Előtte csak túrázás közben találkoztak, és nem cseréltek egymással kontaktot, de Kernel és gazdája is nagyon megkedvelte az idős hölgyet, emiatt Alyssa úgy érezte, hogy támogatniuk kell a „nagymamát” ebben a nehéz élethelyzetben. Ő is már-már családtagként gondolt a házaspárra, így nem volt kérdés, hogy megadja a hölgynek az elérhetőségét.

@kernelthegreat

I ❤️ New Grandma 👵🏻 #payitforward #greatdane #hiking #kindness #dogsoftiktok #servicedog #therapydog #boston #grief #healing

♬ original sound - kernelthegreatdane

Azóta heti rendszerességgel mennek együtt túrázni, és a mindennapokban is tartják a kapcsolatot. Ez a látszólag apró tett nagyon sokat jelentett a hölgynek, hiszen nem maradt egyedül férje halála után, és a Kernellel közös séták átsegítik őt a veszteség miatt érzett szomorúságon és a gyászon. Sőt, még anyák napja alkalmából is meglátogatták a „nagymamát”, hiszen már a család részének tekintik. Nagyon fontos a valahová tartozás érzése, illetve a szoros kapcsolatok által nyújtott támogatás, főleg egy ilyen kritikus periódusban, méghozzá ennyire előrehaladott korban. A videókból is látszik, hogy hatalmas boldogságot adnak a közös séták Kernel fogadott nagymamájának.

Nem csak Kernel jelent segítséget

Eddig elsősorban Kernel szerepéről volt szó, de hozzá kell tenni, hogy sokszor egy egész falkányi eb kíséri a sétákat, akik még színesebbé teszik a nagymama életét. Alyssa kutyasétáltatással foglalkozik, de nem akármilyen szolgáltatást nyújt. Elsősorban póráz nélküli túrákra viszi az ebeket, hogy maximalizálja a mentális és fizikai energialevezetést, minden sétáltatott kutya számára. 2017-ben kezdte, előtte pórázon való sétáltatást vállalt. Hozzá kell tenni, hogy mindezt nem úgy teszi, hogy bejelentkezés után rögtön elereszti az ebet. Először felméri a kutya temperamentumát és a képességeit, majd számos bizalomépítő, behívást gyakorló és megerősítő alkalommal megalapozza az igazi póráz nélküli sétát. Ezután fokozatosan vezeti be a szabadságot. A pórázmentességhez a kutyáknak bizonyítania kell, hogy készen állnak a felelősségre, a szabadság nem alapvető a sétákon, inkább amolyan jutalom. Mindemellett pedig Alyssa tanulta a póráz nélküli sétáltatás technikáját, és engedélye van 6, illetve túravonaltól függően 8 kutya póráz nélküli sétáltatására.

@kernelthegreat

I was overcome with joy seeing my New Pack Grandma waiting to hike with us!🥰 (and before the internet pawlice say anything, jumping dog isn’t ours)❤️ #dogsoftiktok #greatdane #hiking #offleash #offleashdog #kindness #payitforward #therapydog #servicedog

♬ original sound - kernelthegreatdane

Mielőtt bárki kedvet kap kedvence póráz nélküli sétáltatására, fontos megjegyezni, hogy Amerikáról beszélünk. Itthon nagyon limitált azoknak a helyeknek a száma, ahol (kutyafuttatón kívül) legálisan szabadon lehet engedni a kutyákat. Mi elsősorban a pórázzal (ami lehet 2 méteres vagy akár 15 méteres is) történő sétát javasoljuk, ami nem kell, hogy elvegyen a kutya mozgásszabadságából, de legalább biztonságot jelent számára. A behívás nem egy olyan készség, ami ösztönszerűen jön a kutyáknak. Sok-sok gyakorlást, kapcsolatépítést, ösztönkezelést és bizalmat igényel, hogy egy közel minden helyzetben behívható ebbel büszkélkedhessünk. Így nagyon felelőtlen dolog gyenge vagy bizonytalan behívással rendelkező kutyát póráz nélkül sétáltatni, csak úgy „elengedni”. Nem csak az eb kerülhet kellemetlen helyzetbe, de mások biztonságát is veszélyeztetheti.

barátság barátságos kutya érzelmi támogatás Great Dane gyász gyászban segít a kutya kutyasétáltatás német dog póráz póráz nélküli kutyasétáltatás támogatás terápiás kutya túra túrázás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!