hirdetés

Kölyökkutyád étrendje jelentősen befolyásolja, allergiás lesz-e felnőttkorában: így etess a kutatók szerint

László Enikő

2021. december 5 - Képek: Getty Images Hungary

Egy új tanulmány szerint a kölyökkutya táplálkozása befolyásolhatja, hogy kialakul-e nála allergia felnőttkorában. A kutatók érdekes összefüggésre bukkantak a nyers etetéssel és a későbbi érzékenységgel kapcsolatosan.

hirdetés

A nyers etetést egyre többen választják, főként az emésztési problémák és allergiás reakciók kiküszöbölésének érdekében. A Helsinki Egyetem kutatói az allergiával és az atópiával összefüggő bőrtünetek kapcsolatát vizsgálták kutyáknál, különböző típusú étrendek mellett. A felmérésben 4022 kölyökkutya vett részt.

A nyers hússal etetett kölykök egészségesebb felnőttek lesznek?

„Azok az ebek, akiket kölyökkorukban nyers hússal és maradékkal etettek, szignifikánsan kevesebb allergiás és atópiával összefüggő bőrtünetet mutattak felnőttként. Ellenben azok, akik nem kaptak nyers táplálékot (eledelük nagy részét száraz eledelként kapták, ide soroljuk a tésztát, a gyümölcsöket és a hőkezelt állati részeket), felnőttkorban lényegesen több allergiás és atópiával összefüggő bőrtünetet mutattak” – mondta a DogRisk kutatócsoport vezetője, Anna Hielm-Björkman.

A kölyökkutya ideális étrendje

A tanulmány szerint a kölyökkutya étrendjének legalább 20%-ának nyers eledelnek kell lennie (vagy kevesebb mint 80%-ának száraz eledelnek). Ilyen táplálkozás mellett az allergiás és atópiás bőrtünetek kialakulása jelentős mértékben csökkenhet felnőttkorban.

A nyers élelmiszer mint egészségfejlesztő

„Ezek az eredmények azt mutatják, hogy a nyers élelmiszer volt a jótékony egészségfejlesztő. Ha az étrendnek már csak 20%-a is nyers élelmiszer, az már jótékony hatással van az egészségre” – mondta Hielm-Björkman.

Az előző változók mellett az elhullott állatokat, azaz a „levegőn szárított nyers tápot” evő kölyökkutyáknál is csökkentek az allergiás és atópiás bőrtünetek előfordulási gyakorisága felnőttkorukban.

„Küldetésünk, hogy megtaláljuk azokat a módokat, amelyek segítségével a kutyatulajdonos befolyásolhatja kedvence egészségi állapotát. Összefüggést találtunk a felnőttkori allergiás és atópiás bőrtünetek alacsonyabb előfordulása, és a kölyökkutyáknak adott friss eledel, valamint a feldolgozott tápok kerülése között. Ez minden gazdi számára jó kiindulópont” – mondta Manal Hemida, a DogRisk kutatócsoport munkatársa, a tanulmány fő kutatója.

„A tanulmány azonban csak ok-okozati összefüggésre utal, egyelőre nem bizonyíték. Diétás intervenciós vizsgálatokra van szükség az atópia és az allergiával összefüggő bőrtünetek kialakulása és az étrendi tényezők, például a nyers és száraz élelmiszerek, az emberi maradék és az olajok helyes adagolása közötti összefüggések további tisztázása érdekében” – összegezte Hemida.

allergia allergiás kutya BARF ételallergia kölyökkutya etetése kutatás nyers etetés tanulmány táplálkozás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!