hirdetés

Ehet-e a kutyád szerecsendiót és fahéjat? Az egyik akár halálos is lehet számára

Ferenczi Deborah

2021. december 22 - Képek: Getty Images Hungary

A szerecsendió és a fahéj olyan szezonális sütemények kedvenc fűszerei, amelyeket leginkább karácsonykor fogyasztunk. Az isteni illat nemcsak a családot és a barátokat vonzza a konyhába, hanem a kutyád figyelmét is felkeltheti.

hirdetés

A karácsony közeledtével az egyik leggyakoribb alapanyag, amit a süteményekhez használunk, a fahéj és a szerecsendió. Miközben a megfelelő adagban ezek a fűszerek emberre ártalmatlanok, a kutyákra nézve mérgezőek is lehetnek.

A szerecsendió mérgező a kutyák számára

Ha kedvenced véletlenül bejut a kamrába és megkóstolja a szerecsendiót, vagy egy olyan süteményt csen el, amiben elég sok van a fűszerből, akkor bizony komoly problémák adódhatnak. Nagy adagok esetén a következő tünetek lehetnek jellemzőek:

  • tájékozódási zavar
  • hallucinációk
  • megnövekedett pulzusszám és vérnyomás
  • szájszárazság
  • hasi fájdalom és görcsrohamok

Természetesen egy darab mézeskalács még nem okoz ilyen tüneteket, de nagyobb mennyiségben már mérgezésről beszélhetünk. Amennyiben a fent felsoroltak valamelyikét észleled kedvenceden, azonnal hívd az állatorvost, vagy vidd kutyádat sürgősségi ellátásra!

„A szerecsendió mérgező a háziállatokra a myristicin nevű vegyület miatt” – mondta Stephanie Liff, a New York-i Brooklyn Cares Veterinary Hospital állatorvosa.

Tedd olyan helyre, ahol nem találhatja meg!

Annak érdekében, hogy kutyád ne egyen még véletlenül se szerecsendiót, tartsd zárva a szekrényeket, és lehetőleg minél magasabb polcon az olyan ételeket, melyek mérgezők lehetnek az állat számára. Ne felejtsd tudatni a vendégekkel és főleg a gyermekekkel, hogy ne adjanak egy falatot se a kutyádnak anélkül, hogy előzetesen egyeztetnének veled.

Ehet-e a kutya fahéjat?

A fahéj a szerecsendióval ellentétben nem mérgező a kutyákra. Természetesen nagy mennyiségben az ilyen típusú élelmiszerek gyomorrontást okozhatnak kedvencednek, de kisebb mértékben nem ártalmasak. Viszont általában az olyan sütemények, édességek, amik fahéjat tartalmaznak, más káros összetevők – mint például csokoládé, mazsola, makadámdió – miatt mérgezőek. Így annak ellenére, hogy a fahéj nem okoz komolyabb problémákat, mégsem érdemes adni az állatnak semmilyen fahéjas süteményt.

Kutyák számára készített édességek

Miután a kutyák számos dolgot nem fogyaszthatnak, így nem szabad hagyni, hogy szabadon falatozzanak a lehulló élelmiszermorzsákból vagy maradékokból. Amennyiben szeretnéd finomságokkal meglepni kedvencedet, érdemes olyan előre legyártott nassolnivalókat adni, amelyek garanáltan biztonságosak. Így elkerülhetőek az olyan élelmiszerhez köthető balesetek, melyek sokszor a gazdik tájékozatlansága vagy éppen figyelmetlensége miatt történnek.

ételmérgezés ételmérgezés jelei ételmérgezés kutyáknál fahéj karácsonyi fűszer kutya kutya etetése szerecsendió

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink