hirdetés

A benti kutyák másképpen vedlenek, mint a kintiek

Hangai Lilla

2024. február 4 - Képek: Getty Images Hungary

A vedlés természetesen hasznos dolog a kutyák számára, de elgondolkodtál-e már azon, hogy milyen tudományos magyarázat szolgál a folyamat leírására és mi képes megváltoztatni azt?

hirdetés

A következőkben kitérünk arra, hogy miért vedlik a kutya, és persze arról is szó lesz, hogy ezt hogyan befolyásolják a tartási körülmények.

Miért vedlik egy kutya?

Csűrhetjük-csavarhatjuk, de a folyamatos szőrhullás nem a kutyatartás egyik legkedvesebb eleme. Amikor a napi 2 porszívózás és szösztelenítés ellenére sem tud az ember gyereke úgy végignyúlni a kanapén, hogy ne kerülne szőr a szájába, az még a legkitartóbbakat is gondolkodásra késztetheti. A vedlés az állat jólétét szolgálja, igaz? Miért burkolóznak dús, bolyhos bundába kedvenceink, ha mégis úgy döntenek, hogy megszabadulnak tőle? És vajon mi a vedlés normális mennyisége? Honnan tudom, hogy a kutyámmal gond van?

A szőrös állatok életének normális része a vedlés, semmiképpen sem pazarló, felesleges erőfeszítés. A folyamat nemcsak az elhalt szőrszálaktól szabadítja meg az állatot, de felszabadítja a bőrben lévő természetes olajokat is. Ez mind arra szolgál, hogy a bőr mentes legyen az irritációtól. A kutyák ősei ráadásul a vadonban nagy hasznát vették a vedlő bundának. Ha egy ragadozó megragadta őket, de nem tudott rájuk fogni rendesen a vedlő bunda miatt és csak egy csomó szőr maradt a fogai között, az állat megmenekült. Tehát mondhatjuk, hogy egy védekezési mechanizmus is.

Az évi kétszeri, nagyobb mennyiségű szőrhullást egyértelműen a változó időjárás idézi elő. Az állatok ennek segítségével szabályozzák a testhőmérsékletüket, akárcsak mi a ruházkodással. A tavaszi vedléskor megszabadulnak a téli bundától, az őszi vedlés során pedig a kihullott, elhasználódott szőrszálak helyére több és vastagabb szál nő. Itt azonban van egy kis csavar. Ahogy arra a Live Science is kitért, ennek a vedlési folyamatnak az intenzitása nagyban függ attól, hogy a kisállat mennyi időt tölt bent, illetve kint. A benti házi kedvencek nyáron légkondicionálásnak, télen fűtésnek, valamint mesterséges világításnak vannak kitéve. Ez megzavarhatja a belső órájukat, ami állandó csökkenést eredményezhet egész évben a vedlés mennyiségében.

Nem nehéz megállapítani, mikor beszélünk kóros szőrhullásról.

Ebben az esetben kóros a szőrhullás

Tévhit, hogy a hosszúszőrű kutyák jobban vedlenek, mint a rövidszőrű társaik; a labradorok például rövid bundájuk ellenére híresen sokat szőröznek. A The Village Vets állatkórház-hálózat kiemeli, hogy nincs konkrét oka annak, hogy az egyik fajta miért hullathat több szőrt míg a másik kevesebbet. Más állatokra és a kutyákra is igaz lehet, hogy pusztán a természetes genetikai felépítésük befolyásolja ezt a folyamatot. És persze a fentebb már kivesézett tartási körülmények modern világunkban.

A túlzott vedlést okozhatja a teljesség igénye nélkül stressz, különböző paraziták, endokrin betegségek (cukorbetegség, pajzsmirigy-rendellenességek), rák, tápanyaghiány, bizonyos gyógyszerek mellékhatásai és a túlzott önápolás is, ami mögött mindig meghúzódik valamilyen mögöttes ok. Igen ám, de hogyan állapíthatjuk meg, hogy mikor beszélünk kóros szőrhullásról, ha minden kutya esetében más lehet a normális? Nagyon egyszerű! Túlzott szőrhullásról akkor beszélünk, ha az állat testén kopasz foltok jelennek meg, amiken előbb vagy utóbb megfigyelhető lesz bőrgyulladás, bőrpír vagy irritáció. Gyakran párosul ilyen esetekben a jelenség fogyással, kellemetlen szaggal, viszketéssel valamint gyomor-bélrendszeri tünetekkel, ha például allergia okozza a gondot.

Ha kopasz foltokat figyelsz meg kedvenced testén vagy azt látod, hogy folyamatosan nyalogat egy adott területet, azonnal vidd el az állatorvoshoz! Minél hamarabb diagnosztizálják a betegséget, annál kevesebbet kell szenvednie a kialakult állapottól. Az egészséges ebek gazdáinak pedig csak annyit javaslunk, hogy rendszeresen keféljék át a kutya szőrét – ha szükséges, akár minden nap. Ez nemcsak a kihullott és a kanapéra ragadt szőr mennyiségét csökkenti, de segít eltávolítani az elhalt hámréteget és serkenti a vérkeringést, ami által javítja a bőr általános állapotát. Ja, és nem utolsó sorban az ilyen közös programok a kutya-gazda kapcsolat elmélyítésében is segédkeznek.

Ide kattintva arról olvashatsz, hogy a különböző szőrtípusok között mik a különbségek és hogyan lehet azokat ápolni. Arra is kitérünk, hogy mely fajták bundája hasonlít leginkább az emberi hajhoz.

hulló szőrzet kutya vedlik nem vedlő szőrzet szőrzet

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink