hirdetés

A karácsonyi asztal veszélyei a kutyára: ezért tartsd távol a bejglitől

Szénási Szimonetta

2023. december 25 - Képek: Az én kutyám; Getty Images Hungary

Az ünnep meghatározó ételei közül több is mérgező a kutyák számára. Készülj fel velünk a biztonságos karácsonyozásra!

hirdetés

A karácsony sok mindentől lesz „ünnepi”, ám kétségkívül a különleges fogások is meghatározóak: gőzölgő halászlé, majonézes krumplisaláta, mákos guba, diós bejgli… De vajon kaphat belőlük kedvenced is? Egyértelműen NEM! Ezekből legalábbis – ám különböző mértékű bajt okoznak. Vegyük sorra, miből miért nem ehet!

Nehezek, fűszeresek, mérgezőek

Kezdjük a halászlével! Egyrészt nagyon fűszeres és zsíros – egyáltalán nem az ebek gyomrának való. A főtt hal még esetleg, ám a szálkák miatt nagy gonddal szabad csak a kutyának adni. egyszerűbb és biztonságosabb, ha nem együtt eszitek.

Haladjunk tovább a listán, és következzen a majonézes krumpli-, vagy francia, esetleg virslisaláta. A zsírdús mártás szintén megülheti kedvenced gyomrát, ráadásul ha hagyma is került bele, akkor attól mérgezővé is vált a köret. Emiatt a hagymás krumplisalátából sem kaphat a kutya, ahogy bármiféle hagymafélével ízesített ételből sem!

Ne dőlj be a könyörgő pillantásoknak!

Jöjjön a mákos guba, ami cukrossága mellett pont a lényege, a mák miatt válik problémássá. A mák ugyanis emésztési gondokat, esetenként pedig mérgezést is okozhat, mégpedig a lehetséges ópiáttartalma miatt – hívja fel a gazdák figyelmét a The Dog Clinic nevű állatorvosi szakoldal. Értelemszerűen a mákos bejgli is kizárt emiatt.

Mi a helyzet a diós változattal? Mivel édességről van szó, így alapvetően nem való sem a kutyának, sem más háziállatnak, de a dió biztonságos az ebek számára.

Arra azonban nagyon figyelj, hogy ha nyírfacukorral édesítették, az mérgezővé teszi: kevés is elég lehet belőle a súlyos tünetekhez,  melyekről  ebben a cikkünkben részletesen olvashatsz!

Szintén tiltott valamennyi csokis, illetve kakaótartalmú édesség, a bennük levő teobromin miatt, ami szintén méreg a kutyáknak. Ugyanebből az okból a mazsolával ízesített finomságok is tiltólistásak. Mindezt összevetve a zserbó igazi időzített bomba, tele csokival, mazsolával. Szigorúan nincs szaloncukrozás sem!

Elengedhetetlen karácsonyi édesség, egyben dekorációs elem a mézeskalács is. Ha nincs benne szerecsendió, akkor nem okoz nagy gondot, a fűszer ugyanis szintén mérgező az ebeknek. A cukormáz, pláne, ha még színes is, azonban már túl sok lehet a kutyának!

Az alkoholos italok, illetve édességek pedig értelemszerűen kerüljenek jó messzire az eb orrától (és nyelvétől!)

A zsírod, fűszeres (sós, csípős) húsokból sem kaphat kedvenced, bármennyire is könyörögve tekint rád. Hidd el, egy gyomorrontás vagy hasnyálmirigy-gyulladás sokkal jobban fájna neki, mint a visszautasítás!

Ha mégis szeretnéd együtt elkölteni a karácsonyi vacsorát vagy ebédet szeretett négylábúddal, annak sincs akadálya: ebben a cikkben gyors és biztonságos fogásokat találsz, amikkel meglepheted.

csokoládé gyomorrontás hagyma hasnyálmirigy-gyulladás karácsony mérgezés mérgező ételek ünnep

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink