hirdetés

4 egyszerű mód, miként mutasd ki kutyádnak, mennyire szereted

Szénási Szimonetta

2023. november 25 - Képek: Getty Images Hungary; Az én kutyám

Egészen biztosan fontos számodra, hogy kedvenced tudja, mennyit jelent neked. Ám könnyen félremehet a kommunikáció, ha nem megfelelően mutatod ki az érzéseidet. Segítünk, hogyan csináld jól!

hirdetés

Az, hogy a kutyád szeret, számos formában testet ölthet: a gyengéd pillantásai, az odaadása, a mindig tettre kész védelmezőösztöne, az, ahogy esténként melléd bújik a kanapén, és még sorolhatnánk (ahogy ebben a cikkünkben meg is tesszük, részletezve az ebek nonverbális kommunikációját.) Ám az, hogy te mint gazda hogyan adod tudtára, mennyire szereted, szintén lényeges kérdés. Ugyanis van, hogy a legjobb szándék ellenére sem sikerül. A félreértések elkerülése végett az alábbiakban elmondjuk, mik azok a gesztusok, amik egyértelműek lesznek kedvenced számára.

Az együtt töltött idő a legnagyobb kincs a kutyádnak.

1.) Az etetés mint szeretetnyelv – de nem mindegy, mit és mennyit adsz!

Köztudott, hogy az ételeknek és az étel kínálásának az emberek között is fontos többletjelentése van. Sőt, egyike az úgynevezett szeretetnyelveknek. Az, hogy megfelelő étrenden tartod a kutyádat, az egyik legfontosabb, amit megtehetsz érte.

Emellett néha egy-két ínyencséggel is kényeztetheted az ebet. Ám nem mindegy, mikor mit és mennyit kap nasiként az eb. Egyrészt az ennivaló mint jutalom jól működik a képzés során is. Egy-két finom falat pedig csak úgy is igazán nagy örömet okoz az állatnak. Arra nagyon ügyelj, hogy csak olyasmivel kínáld, ami nem veszélyes a számára. Itt olvashatsz róla bővebben, mik a tiltólistás ételek a kutyák esetében, amelyek mérgezést vagy gyomorontást okozhatnak.

Ezen felül az is roppant lényeges, hogy ne vidd túlzásba a nassoltatást! Az elhízás a kutyák körében is népbetegség lett, aminek súlyos egészségügyi szövődményei vannak, az ízületi problémáktól kezdve a cukorbetegségen át a megrövidült élettartamig. Ne árts szeretetből kedvencednek, és légy te a mérték – mert ő biztosan nem lesz az!

Ügyelj kedvenced súlyára!

2.) Ne vidd túlzásba a búcsúzkodást!

A hosszú percekig tartó, gügyögő-siránkozó búcsúzkodás teljesen felzaklathatja az állatot. Egyrészt jogosan gondolhatja azt, hogy az ilyen bevezető után valamilyen közös móka következik. Ehelyett te elmész, ő magára marad, ami egyértelműen frusztráló a számára. Ez pedig könnyen szeparációs szorongáshoz vezethet. (Ha nem tudod, mit takar a kifejezés, mindenképp olvasd el ezt a cikkünket róla; igen komoly, rombolással és mentális panaszokkal járó állapot, amitől jobb megóvni a kutyát.)

Egy könnyed simogatás, pár kedves szó, és már menj is! Így az eb sem fog nagy ügyet csinálni a távozásodból.

Ne stresszeld hosszas búcsúzkodással az állatot!

3.) Ismerd meg és fogadd el!

Bár minden fajtának megvannak a jellemzői, a kutyák igen színes egyéniségek; mondhatjuk úgy is, hogy nincs köztük két egyforma. Gazdiként a te dolgod, hogy megismerd kedvencedet. Tudd, mi okoz neki örömet, és mi az, amitől inkább ódzkodik; felismerd, ha éhes, fáradt, feszült, vagy épp szétveti az energia; észrevedd, ha valamije fáj vagy betegség gyötri.

Ha már mindent tudsz négylábú társadról, akkor a másik, ebből következő dolog, hogy tartsd is tiszteletben a határait. Ne vidd tömegbe, ha stresszeli, és ne is zárd a négy fal közé, mikor egyértelmű, hogy szüksége van egy hatalmas futkározásra. Hagyd elvonulni, ha magányra vágyik, és legyél ott, amikor szüksége van a közelségedre.

Ne vidd olyan helyre, ahol nem érzi jól magát!

4.) Engedd, hogy felfedezze a világot!

Annyira szereted a kutyádat, hogy még a széltől is óvnád? Azt kérjük, ne vidd túlzásba? A túlféltés miatt ugyanis könnyen abba a hibába eshetsz, hogy olyan helyzetektől is távol tartod kedvencedet, ami számára örömet okozna. A más ebekkel való találkozások, az utcai szaglászás, új helyszínek felfedezése, a széllel, sárral, vízzel való érintkezés mind-mind boldoggá teszik a kutyát. Ne fosztd meg ezektől!

Természetesen nem azt mondjuk, hogy ész nélkül mindent szabad, sőt, a te dolgod, hogy felmérd, rejt-e az adott élethelyzet bármiféle reális kockázatot. És itt a hangsúly a „reálison” van. Például értelemszerűen nem szabad odaengedni egy szemlátomást felspannolt, agresszívnek tűnő jószághoz, de ha körbeszimatolják egymást a szomszéd Buksijával, az csak jó nekik.

Ha szeretnél többet megtudni arról, miért fontos a kutya szocializációja, illetve hogy miért kell azt már korán elkezdeni, akkor ajánljuk figyelmedbe ezt az írásunkat. Ebből azt is megtudhatod, mi az ideális időpont a tapasztalatgyűjtés elkezdéséhez, valamint arra az esetre is adunk tanácsot, ha kedvencednek szemlátomást problémásak bizonyos szituációk.

kommunikáció kutya ember kapcsolat kutya szeret szeretet szocializáció

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink