hirdetés

Ezért fontos, hogy kedvencednek legyenek kutya barátai

Mádi-Krezinger Cintia

2024. május 12 - Képek: Az Én Kutyám

Kutatások azt mutatják, hogy a társas kapcsolatok jótékonyan hatnak az eb egészségére és élettartamára.

hirdetés

A legtöbb ember azért dönt a kutyatartás mellett, mert a kedvencekben hű társra lelnek, akivel jóban-rosszban megoszthatják az életüket. Az etológusok véleménye szerint a két- és négylábúak evolúciója annyira egybeforrt, hogy a mai kutyák a legerősebb kötelékeket a gazdikkal alakítják ki. Ez azonban nem jelenti azt, hogy bundás barátainknak ne lenne szüksége kutya barátokra is.

A kutya barátok jótékony hatásai

Noah Snyder-Mackler, az Arizona State University adjunktusa szerint nagy változatosság figyelhető meg abban, hogy egy ebnek mire van szüksége. Ugyan nem minden házi kedvenc érzi magát feltétlenül jobban más kutyákkal, egy általa vezetett kutatás eredményei azt mutatják, hogy

a társas kapcsolatoknak a kutyák esetében is jelentős hatása van az állat általános jóllétére.

Az Evolution, Medicine and Public Health folyóiratban megjelent tanulmányban több mint 21 ezer gazdit kérdeztek kedvencük életének különböző aspektusairól. A kutyatartóknak többek között arra kellett válaszolniuk, hogy kedvencük élt-e valaha másik kutyával, vagy a fizikai tevékenységeik során töltenek-e időt ebtársaságban. Ezen adatok alapján a kutatók öt fontos tényezőt határoztak meg, amelyek befolyásolják kedvenceink szociális környezetét. Ennek egyike az, hogy az állat mennyi időt tölt a fajtársaival.

Az eredmények azt mutatják, hogy a felnőtt emberekkel és más kutyákkal történő társas interakciók vannak a legpozitívabb hatással a kutya egészségére – különösen a szenior ebek esetében.

A közös játék akár a kutya élettartamára is hatással lehet

Kedvencünk fajtája és egyéni preferenciája befolyásoló tényező

Snyder-Mackler hangsúlyozza, hogy a tanulmány eredményei nem feltétlenül jelentik azt, hogy a tapasztaltak minden kutya esetében így vannak. Egy második kutya örökbefogadása nem garancia arra, hogy az első matuzsálemi kort éljen meg. Hasonlóképp egy introvertált kutya számára sem biztos, hogy annyira fontosak a kutya barátok.

„Az emberek ugyanolyan jók – sőt, néhány kutya számára jobbak – partnerként. Minden állat egyedi, és nem minden eb élvezi más kedvencek társaságát. Amit az eredmények egyértelműen mutatnak, az az, hogy a szoros társas kapcsolatoknak általánosságban pozitív hatása van a kutya egészségére és jóllétére.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

kutya barátság kutya ember kapcsolat szocializáció

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!