hirdetés

10 furcsa dolog, amit senki nem mond el, mielőtt kutyád lesz: nem csak a cukiságfaktorra kell felkészülni

Ferenczi Deborah

2022. június 11 - Képek: Getty Images Hungary

Egy kutya jelenléte talán az egyik legnagyobb ajándék számunkra. Ám az életben semmi sem felhőtlen, minden jó dolog jár némi áldozathozatallal. Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a nehézségeket, amikre nem feltétlen számítottak a gazdik.

hirdetés

A kutyatartás egy igazán örömteli területe az életnek, ami azonban néhány bosszúsággal és kellemetlen dologgal is jár. Összegyűjtöttünk neked 10 dolgot, amire sokan nem számítottak előre.

1.A kutyák megeszik a saját hányásukat

Bizony bármennyire is szörnyen hangzik, a négylábúak nagy része kifejezetten hajlamos arra, hogy megegye a saját hányását. Ez az esetükben egyébként teljesen természetes viselkedés. Így nem kell rajta meglepődni, ám valljuk be, azért a legkevésbé sem gusztusos szokás.

2. Fürdés után megőrülnek

Szintén nem lehet arra felkészülni, ami fürdés után történik. Fel-le rohangálnak a házban, és szinte lehetetlen őket megállítani, az útvonalon pedig mindent le kell takarítanod – a fürdőszobáról nem is beszélve. Hasonló „műsort” adnak elő az ebek, mint a zoomies esetén, a cél itt azonban az, hogy megszabaduljanak a víztől, illetve néha kis időre attól is, aki azt a csapot kinyitotta.

3. Imádják a büdös dolgokat

Az ebek valami megmagyarázhatatlan indok folytán vonzódnak még a trágyadombhoz és a döglött állat szagához is. Ezekben kiváltképpen szeretnek megfürdeni, hemperegni, vagy bármi olyat csinálni, ami által átveszik az adott szagot. Ennek a feltételezések szerint több oka is lehet. Az első az, hogy szeretik az ilyen jellegű szagokat, a másik pedig, hogy így akarják álcázni magukat.

4. Gyakran bepisilnek

Fontos tudni, hogy kifejezetten nehezen tudnak ellenállni annak a késztetésnek is, hogy mindenre rápisiljenek, legyen szó arról, hogy kint tartózkodnak vagy éppen bent. Ez számukra egyfajta kommunikációs eszköz, melyet a többi társuknak üzennek. A szobatisztaságra nevelés tehát nem csupán annyiból áll, hogy az eb megtanulja visszatartani, amit vissza kell.

5. Szeretik, ha pontos rutinjuk van

Ha hétköznapokon reggel hatkor kelsz, és hétvégén tízig próbálsz aludni, a kutyád könnyedén megpróbálhat ebben megakadályozni. Ennek az oka abban keresendő, hogy ha ők megszoknak egy rutint, akkor ahhoz ragaszkodni is akarnak. Így valószínűleg fel fognak ébreszteni.

6. Furcsa szaga van a lábuknak 

Miután a kutyusok a mancsukon keresztül izzadnak, így egy igazán jellegzetes szag alakul ki a végtagjaikon. Ez teljesen normális és nem is szükséges ezen meglepődni, ellenben ha kellemetlennek ítéled meg, érdemes lehet gyakrabban fürdetni az állatot.

7. Minden tele lesz kutyaszőrrel

Sajnos szinte minden kutya szőre hullik. Így érdemes rá  felkészülnöd, hogy nemcsak az egész lakás, de a ruháid, és te magad is tele leszel vele. Ez pedig nem éppen a leghigiénikusabb dolog, sőt sokkal többet is kell majd takarítanod, de hát ezzel jár a kutyatartás. Szerencsére léteznek hatékony módszerek az eltávolítására, érdemes ezeket a tippeket megfogadnod.

8. Isznak a vécéből

Igen valóban, ez az egyik számunkra legérthetetlenebb tulajdonságuk. Még leszoktatni is nehéz róla őket, hiszen teljesen logikus számukra az, hogy ha valahol állandó vízforrás van, abból ők ihatnak. A fedél lecsukásával könnyen megakadályozhatod a lefetyelést, és mindig ügyelj rá, hogy kedvenced ivótálkájában legyen iható, tiszta, friss víz.

9. Az újságpapírt akarják széttépni

Valószínűleg szintén kevesen fogják azt neked elmondani, hogy rengeteg pénzt költhetsz el játékokra, ám kedvenced mindegyiket egy idő után meg fogja unni. A számára ideális játék valószínűleg örökre a vécépapír-guriga széttépése, vagy egy újság fecninkre szedése lesz. A kutyatartás alapvetően nem egy olcsó dolog, főleg ha minőségi ételeket és ellátást szeretnél nyújtani négylábú társadnak.

10. Egy vagyonba kerül az állatorvos

És végezetül pedig szintén egy pénzügyekkel kapcsolatos dolgot említenénk, méghozzá azt, hogy bizony az orvosi ellátása nem egy olcsó mulatság. Mindenképpen érdemes felmérned, hogy vajon ez belefér-e az anyagi keretbe, kiváltképpen akkor, ha valami hirtelen betegség jelentkezik, amit azonnal szükséges kivizsgálni. Elengedhetetlenül fontos, hogy az állat megkapja minden esetben a megfelelő és szakszerű állatorvosi kezelést.

Végezetül szeretnénk leszögezni, hogy mindezektől a tényektől függetlenül az emberrel az egyik legjobb dolog, ami történhet, egy kutya jelenléte az életében, hiszen bearanyozza a mindennapokat, és számos olyan jótékony hatása van, melyért megéri minden furcsaságot elviselni, vagy anyagi áldozatot meghozni.

állatorvos érdekességek felelős kutyatartás furcsa viselkedés fürdetés hányás kutyaszőr kutyatartás rutin szobatisztaság

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink