hirdetés

Kutyabarát karácsony: viselkedés-szakértő tanácsai kedvenced biztonságáért

Nyakas Gábor

2023. december 21 - Képek: Az én kutyám

Az év végi ünnepek a meghittség és a családi összejövetelek ideje, de kevesen gondolnak arra, milyen veszélyek leselkednek négylábú társainkra ebben az időszakban. Nyakas Gábor, elismert kutyakiképző és kutyaviselkedés-szakértő hasznos tanácsokkal szolgál, hogyan garantálhatjuk kedvenceink biztonságát és jólétét a karácsonyi szezon alatt.

hirdetés

A kutyabarát karácsony minden felelős gazdi álma. Az alábbiakat megfogadva meg is valósíthatod!

A kutyák és a karácsonyfa

A legtöbb kutya komoly érdeklődést mutat a karácsonyfa iránt, amikor az bekerül a házba, főleg, ha ez nem műfenyő. Nemcsak megszaglászni, hanem megrágcsálni is akarja majd, de bizony lehet, le is jelöli. Fontos, hogy biztonságosan rögzítsd a fát ne csak a talpazatba, de a dőlés ellen is kösd ki!

A különböző díszek, égősorok, sőt, még a felaggatott szaloncukor is komoly veszélyforrás lehet. Kerüld el, hogy szájába vegye vagy meg tudja rágcsálni ezeket. Ha szükséges, fizikai módon kerítsd el. Számos ilyen eszköz található a kutyás boltokban.

Én mindig egy fémből készült úgynevezett kutya ovit használok arra, hogy biztonságosan elkerítsem a karácsonyfát a kutyáktól.

Amennyiben nem tudod megoldani, használj olyan égősort, ami elemmel működik, így elkerülheted az áramütés veszélyét.

Csak biztonságos díszeket használj. Emellett ne tegyél ehető tárgyakat, például szaloncukrokat a fára. Az ajándékokkal körbe rakott karácsonyfa kétségtelenül gyönyörű látvány, de a kutya számára nagy kísértésnek bizonyulhat. Ne tedd a kutyád karácsonyi ajándékát ezek közé. Helyette külön helyen tárold, és csak akkor vedd elő, amikor az ajándékozás történik, és te végig felügyelet alatt tudod tartani a kutyát.

Mérgező ételek és növények

A mérgezés veszélye is igen magas ebben az időszakban. Néhány fenyőfa olyan olajokat termel, amelyek enyhén mérgezőek. Amennyiben a kutya lenyeli a tűleveleket vagy megrágcsálja a fát, megeshet, hogy utána nagyon nyáladzani kezd vagy akár hányni is fog. A hegyes tűlevelek lenyelése akár belső sérüléseket is okozhat. A legbiztonságosabb, ha a kutya nem tud bemenni abba a helyiségbe, ahol a karácsonyfa felügyelet nélkül van.

Sok olyan karácsonyi étel létezik, amely mérgező vagy káros a kutya számára. Ilyen lehet a csokoládé, a szőlő, a mazsola, az édesítőszerekből a xilit, a diófélék, az alkohol, továbbá a főtt csontok. Ezek mindegyike előfordul a legtöbb családban karácsonykor.

Az ünnepi virágok, adventi koszorúk szintén okozhatnak meglepetést a gazdiknak. Ezek szintén olyan növényeket tartalmazhatnak, amelyek mérgezők a kutyák számára. Például a mikulásvirág, az európai fagyöngy, a koszorúban használt borostyán.

A karácsonyi vendégjárás

Ezen időszak alatt valószínűleg rengeteg barát és családtag fordul meg a házban. Ez a hirtelen jött „felfordulás” nagyon megterhelő a kutyák számára, különösen, ha nincsenek hozzászokva ezekhez a fajta impulzusokhoz.

Gyakoriak ilyenkor a kutyaharapások, hiszen a barátok, rokonok nem gondolnak abba bele, hogy a kutya nem tudja, hogy ők a gazdi rokonai vagy barátai, tehát a kutya szemében ők betolakodók. Azok a kutyák, amelyek kifejezett territoriális ösztönnel rendelkeznek, bizony meg fogják védeni a lakást, az udvart, a gazdit – akár úgy, hogy megharapják a számukra betolakodónak vélt vendégeket.

Az ünnepi vendégség további stresszt jelenthet a kutyák számára. Fontos, hogy felkészítsük őket az ilyen típusú interakciókra és megóvjuk a potenciális konfliktusoktól.

Ezeknek a tanácsoknak a betartásával biztosíthatjuk, hogy kutyáink is biztonságban és boldogan töltsék az ünnepeket. Ne feledkezzünk meg róluk ebben az örömteli időszakban!

A cikk szerzője Nyakas Gábor kutyakiképző és kutyaviselkedés-szakértő. Ha szeretnéd elolvasni vele készült interjúnkat – s még többet megtudni a kutyák és az emberek kommunikációjáról –, ide kattintva megteheted.

karácsony karácsonyfa mérgezés mérgező ételek Nyakas Gábor ünnep ünnep kutyával

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!