hirdetés

Karácsonyi kutyadili: így szoktasd le kedvencedet a kellemetlen viselkedésekről, mielőtt megjön a vendégsereg

László Enikő

2022. december 5 - Képek: Getty Images Hungary

Bizonyos cselekvések megakadályozásáról nem csupán azért fontos gondoskodnod, mert félsz, hogy kutyádat mások neveletlennek tartják. Kedvenced és mások egészsége érdekében is érdemes odafigyelned!

hirdetés

A karácsonyi forgatag a kutya számára is megterhelő lehet, hiszen nem tudja, mi ez a nagy felfordulás, miért jön ennyi ember békés otthonába, vagy neki miért kell éppen új környezetbe látogatnia. Annak érdekében, hogy kedvenced biztosan jól viselkedjen, és senki számára se legyen zavaró, mutatunk néhány tippet, melyek segítségével ezt elérheted.

Jaj, de örülök, hogy itt vagytok!

Ismerős jelenet, amikor megérkezik hozzád a vendégsereg, és kutyád mindenkire felugrál az ajtóban? Ha igen, jobb, ha elkezded az erről való leszoktatását, mielőtt a hölgyek drága harisnyái bánnák. De ennél is nagyobb gond, ha kisebb gyerekek is érkeznek, akiket egy nagyobb kutya könnyen felboríthat akaratlanul is. Ennek pedig a szülők biztosan nem fognak örülni, még ha a harisnyát meg is bocsátják. Az idős rokonokról már nem is beszélve, esetükben súlyos következményei is lehetnek annak, ha egy kutya fellöki őket.

Az ebek számára rendkívül izgalmas, ha hazatér valaki. Amennyiben kedvencedet le akarod szoktatni a felugrálásról, fontos, hogy ne jutalmazd figyelmeddel addig, amíg ugrál. Ne is szólj hozzá, végképp ne magas, örömteli hangon. Egy korábbi cikkünkben részletesen írtunk arról, hogyan szoktathatod le kedvencedet erről a viselkedésről.

Nem tudjátok, hová tettem a zserbót?

Erre a válasz könnyen lehet az is, hogy sehova, csak a kutyus szépen elcsente. Ez pedig nemcsak bosszúságot okozhat, hanem akár halálos kimenetelű is lehet, amennyiben olyan ételt fogyaszt, ami számára mérgező (például csokoládé). Ha kutyád hajlamos dolgokat elcsenni a pultról vagy az asztalról, a legbiztosabb az, ha minden ehetőt olyan helyre teszel, amihez nem férhet hozzá. De még van időd gyakorolni vele azt is, hogy ne tanúsítsa ezt a viselkedést. Ebben a cikkünkben részletesen írtunk arról, hogy hogyan taníthatod meg kedvencedet arra, hogy ne ugráljon fel a pultra, és csenjen el bizonyos falatokat. Röviden a lényeg annyi, hogy a Le! vagy a Helyedre! parancsot szükséges ismernie, vagy azt is megtaníthatod neki, hogy a konyha tiltott terület számára.

De olyan aranyosan néz!

A kunyerálás a karácsonyi asztalnál kutyád számára is veszélyes lehet, hiszen, ha valaki megszánja kérlelő tekintetű kedvencedet, abból könnyen baj lehet, de erről lentebb is szót ejtünk.

Viszont lehet, hogy nem mindenki díjjazza, hogy kedvenced végig a szék oldalán csüng, esetleg a fentebb is említett harisnyát kiszakítva. Vagy fejét az asztalra helyezi, esetleg még néhány vakkantással is kifejezi, szeretne kérni az ünnepi menüből. Első lépésként ne adj kedvencednek semmit az asztaltól, ha azt akarod, hogy ne guvassza rád evés közben kérlelő szemeit. Másodszor a Helyedre! paranccsal elküldheted az asztaltól, de az is jó ötlet lehet, ha adsz neki valami különösen érdekes játékot, amivel elterelheti figyelmét, amíg ti esztek. Fontos, hogy ez azonban nagyon érdekfeszítő dolog legyen, esetleg egy olyan szerkezet, amiből egy kis ügyesség segítségével értékes falatokat nyerhet ki. Ha nem elég magas a jutalom, nem fogja érdekelni, hiszen jobban megéri neki az asztalnál maradni. További, részletes tippekért olvasd el ezt a cikkünket.

Érzitek ezt a bűzt?

Itt nem feltétlen arra gondolunk, hogy kedvenced kissé szagos, hanem arra, hogy bepiszkít. És ez egy szobatiszta kutyánál is előfordulhat. Mégpedig akkor, ha hasmenése van. Ez pedig két dolog miatt alakulhat ki leginkább a karácsonyi forgatagban.

Az első opció, hogy bizony volt egy-két rokon, aki jóhiszeműen megajándékozta kedvencedet az asztalnál egy két zsíros, cupákos, fűszeres falattal. Ez azonban a kutyák gyomrának nagyon megterhelő, és könnyen hasmenés lehet a jóakarat vége. A felfordulás közepette pedig bizony megfeledkezhetsz róla, hogy Morzsit ki kell vinni sétálni, ezért a fájó gyomrú négylábú nem feltétlen tudja majd türtőztetni magát, és bent végzi el halasztást nem tűrő dolgát. A fentiekkel ellenben ez azonban nem viselkedési probléma, ez biológiai szükséglet. De megelőzhető, ha mindenkit figyelmeztetsz, hogy ne adjanak Morzsinak semmit se az ünnepi menüből.

A második opció pedig az, hogy amikor ottalvós ünneplésre kerül a sor, nagyon figyelj rá, hogy ne hagyd otthon kutyád eledelét. Ilyenkor előfordul, hogy a konyhai maradékkal akarj a gazdi enyhíteni Morzsi korgó pocakját, ez azonban szintén megterhelheti gyomrát, aminek hasmenés lehet a vége. A kutyák nagyon érzékenyek arra, hogy mit esznek és fontos számukra, hogy mindig ugyanazt fogyasszák. Ha pedig váltani szeretnél, azt is csak fokozatosan, egyhetes átállási idővel tedd.

csoki felugrálás hasmenés karácsony kunyerálás kunyeráló kutya kutya csoki mérgező kutya leszoktatása neveletlen kutya téli veszélyek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink