hirdetés

7 kerti növény, ami végzetes is lehet kutyád számára! Ezeket válaszd inkább helyettük

Jakab Viktória

2023. május 5 - Képek: Getty Images Hungary

Egy kert jó hely a játékra, pihenésre, de néhány virág veszélyt jelenthet a kutya számára. Jó ha tudjuk, mit ültessünk és mitől szabaduljunk meg, hogy biztosan ne történjen baj.

hirdetés

Ha kutya él velünk, akkor a kert kialakításánál figyelembe kell vennünk, néhány kutyus szereti megkóstolni a növényeket. Egy kertben sok olyan virág előfordulhat, ami mérgező a számukra, így nem mindegy mit ültetünk. Segítünk a biztonságos növények kiválasztásában.

A tulipán az egyik olyan kedvelt virág, ami a kutya számára veszélyt jelent, ha megrágcsálja

Kutyabarát kert kialakításánál elsődleges feladat a megfelelő növények kiválasztása. A kutyusok, különösen, ha még fiatalok és játékosak, néha előszeretettel csócsálják meg a növényzetet. Ez egyrészt bosszúság, de ez a kisebbik baj. A probléma inkább az, hogy ha nem kellő körültekintéssel választottuk meg kertünk növényeit, akkor könnyen nagyobb baj lehet egy kis ártatlan rágcsálásból. Sok olyan kerti dísznövény kapható, ami rendkívül mutatós ám a kutyák számára mérgező, de szerencsére bőven találunk ártalmatlan szépségeket is, amikkel gyönyörűvé varázsolhatjuk a környezetünket.

A kert veszélyes szépségei a kutya számára

Először jöjjön néhány olyan növény, ami gyakran előfordul a kertekben, így jobb, ha tisztában vagyunk vele, hogy veszélyt jelentenek a kutyusok számára. Gondoskodnunk kell róla, hogy semmiképp ne férhessen hozzá, mert akár végzetes is lehet, ha megrágcsálják. Az ezekben található vegyületek nem csak állatokra, de emberekre is mérgező hatásúak, így ha a családban kisgyermek van, arra is nagyon kell ügyelnünk nehogy ő megkóstolja bármelyiket.

 • Leander (Nerium oleander )
 • Borostyán (Hedera helix)
 • Aranyeső (Laburnum anagyroides)
 • Nárcisz (Narcissus)
 • Jácint (Hyacinthus orientalis)
 • Gyöngyvirág (Convallaria majalis)
 • Tulipán (Tulipa sp.)

Ennél persze jóval több virág akad a kertünkben, amivel vigyáznunk kell, amint erről korábbi cikkünkben is írtunk. Így ha kutyus, főleg kölyök él velünk mindenképp érdemes tájékozódni és eltávolítani az esetleges veszélyforrásokat. Szerencsére bőven akad biztonságos és szép virág, amivel díszíthetjük a környezetünket.

A búzavirág a kert biztonságos dísze lehet, ha nem eszi meg a kutya

Ezek a fűszernövények jöhetnek

Annak érdekében, hogy akkor se legyen nagyobb baj, ha mégis felkerülnek kedvencünk étlapjára a kert díszei, segítünk néhány lehetőséggel, ami közül bátran válogathatsz. Először néhány fűszernövényt hoztunk, amiket szívesen ültetünk a kertbe. Amellett, hogy mutatósak, így biztosítva lesz a friss fűszer a konyhában és nem mellesleg a legtöbb gyógynövény is egyben. Mivel erőteljes illatúak és ízűek, ezért az is előfordulhat, hogy már ez önmagában ez elveszi kutyusunk kedvét a kóstolgatástól.

Díszes virág is lehet biztonságos

Virágos dísznövényeink között is akad, amit nyugodt szívvel ültethetünk akkor is, ha családunk négylábú tagjai hajlamosak a kertészkedésre. Ezek nem jelentenek veszélyt akkor sem, ha nem csak rágcsálja, de esetleg meg is eszi a leveleket, virágokat.

 • Rózsa (Rosa sp)
 • Búzavirág (Centaurea cyanus)
 • Rézvirág (Zinnia elegans)
 • Körömvirág (Calendula officinalis)
 • Tátika, oroszlánszáj (Antirrhinum multiflorum)
 • Gerbera (Gerbera sp.)
 • Napraforgó (Helianthus annuus)
 • Mályvacserje (Hibiscus syriacus)
A napraforgó is jó választás

A kutya és a kert épsége is fontos

Ha kertünk épségét is szeretnénk megóvni a kutyusunk mellett, akkor néhány módszer segítségünkre lehet ebben, mert egy kutya a kert, virág, veszedelme is lehet.

Kerítés

Ha nem csupán fűvel és fákkal kívánjuk telepakolni a kertet, akkor jó megoldás lehet, a virágágyásokat, vagy a veteményest leválasztani kisebb vagy nagyobb kerítéssel. Így kedvencünk is könnyebben tanulja meg a határokat és annak is kisebb az esélye, hogy játék közben véletlenül landol a virágok között. Alacsonyabb kerítés persze nem jelent tényleges akadályt egy energikus ebnek, de könnyebb megtanítani, hogy az a határvonal, amit nem szeretnénk, ha átlépne. Amíg ez nem sikerül, addig legbiztosabb módszer, ha ténylegesen leválasztjuk a védendő területet.

Magaságyás

A másik megoldás a magaságyás, ami egyrészt szintén fizikailag is segít távol tartani a mancsokat a tiltott helyektől, másrészt mutatós eleme lehet a kertünknek. Kisebb testű kedvenceknél ez éppen elég, hogy ne férjenek hozzá a virágokhoz, de a nagyobbak számára nem akadály, inkább szintén csak egy jelzés, hogy az már tiltott terület.

biztonság a kertben fűszernövények kert kutya a kertben kutya mérgező virágok mérgező növények növény

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink