hirdetés

Te is imádod a mopszokat? Fogadjuk, hogy nem tudtad, milyen régre nyúlik vissza az eredetük!

Ferenczi Deborah

2021. december 17 - Képek: Getty Images Hungary

A mopszok a legnépszerűbb kutyafajták közé tartoznak. Sokan úgy tartják, hogy csak mostanában lettek felkapott divatkutyák, ám ez téves felvetés. Már hosszú ideje hű társai az embernek, méghozzá a legelitebb körökig terjedően.

hirdetés

Ezek a vidám, játékos és ragaszkodó kutyák a napjainkra ismert legrégebbi fajták közé tartoznak. Ezeket az ebeket soha nem a vadász-, vagy őrző-, esetleg terápiás képességükért tartották. Hosszú történelmük során mindvégig kizárólag egyetlen fontos feladatot láttak el, hű társai voltak az embernek.

A mopsz, mint társ

A mopszok a jelenleg ismert kutyafajták egyik legősibb típusához tartoznak. Gyökereik i.e. 200-ra nyúlnak vissza. A legtöbb történész egyetért abban, hogy Kínából származnak. A tibeti buddhista szerzetesek kolostoraikban is pontosan ilyen kutyákat tartottak, akik királyi bánásmódban részesültek. A fajta népszerűsége olyan gyorsan terjedt, hogy a mopszok rövid idő belül már a kínai császárok, később a gazdag családok palotáiban is megtalálhatóak voltak. Ezek az uralkodók annyira megbecsülték az adott állatokat, hogy még őröket és szolgákat is tartottak kizárólag azért, hogy megvédjék őket és gondoskodjanak róluk.

Honnan ered a neve?

A legnépszerűbb teória szerint a selyemmajmoktól származik, amelyeket ,,mopszmajmoknak” is neveztek. A selyemmajmok népszerű házi kedvencek voltak az 1700-as évek elejéig, és az arcuk nagyon hasonlít a mopszok vonásaira. Más elméletek azt sugallják, hogy a mopsz a latin „pugnus”, azaz „ököl” szóból ered.

Mopszmánia szerte a világon

A mopsz Kínából átterjedt Japánba, majd Oroszországba, végül Európába, ahol gyorsan bekerült a királyi palotákba és a felső tízezer otthonaiba. Kis mérete, erős csontváza, és minimális mozgásigénye ideálissá tette arra, hogy házi kedvencként tartsák. Számos uralkodó választotta az adott fajtát, köztük Viktória angol királynő és Vilmos Sándor holland király is. A mopsz magas társadalmi helyzete előtt tisztelegve még olyan neves európai művészek festményein is felfedezhető, mint Goya, William Hogarth és Reinagle. Ami még ennél is megdöbbentőbb, hogy miután a katolikus egyház megtiltotta híveinek, hogy szabadkőművesekké váljanak, az egyháztagok egy csoportja 1740-ben úgy döntött, hogy létrehoz egy titkos szabadkőműves társaságot, méghozzá a mopszrendet. A rend ezt a fajtát választotta szimbólumának, mivel hűséges és megbízható. A beavatási szertartás még ennél is érdekesebb volt, ugyanis a kutyákhoz hasonló módon nyakörvet kellett viselni, és az ajtót kellett kaparni.

A mopsz továbbra is híres

A mopszot királyi családok, a történelmi személyiségek, és a modern kor hírességei választották maguk mellé. A híres írónak, Harriet Beecher Stowe-nak két mopsza volt, Punch és Missy. A heavy metal énekes, Rob Zombie egy Drakula nevű mopszot tart. A híres olasz tervező, Valentino kutyáját Olivernek hívják, akiről kollekciót is elnevezett. További mopsztulajdonos hírességek közé tartozik Gerard Butler, Jessica Alba, Hugh Laurie, Tori Spelling és Paris Hilton is.

érdekességek kutya történelem mopsz mopsz fajta mopsz története rövid orrú kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink