hirdetés

Így tartják a nemzetek kutyáikat: a svédek szerint 6 óránként sétáltatni kell őket

Ferenczi Deborah

2022. január 11 - Képek: Getty Images Hungary

Évezredek óta a kutyák az emberek társai a világ minden táján. Az ázsiai sztyeppéktől az Alpok csúcsáig, észak-afrikai sivatagoktól az új-fundlandi partokig. Hazánkban a kutyák nemcsak barátaink, hanem értékes segítőtársaink is. De felmerülhet a kérdés, hogy vajon a világ különböző tájain is hasonlóan viszonyulnak az ebekhez? Íme egy gyors áttekintés arról, szerte a világon milyen szerepet töltenek be kedvenceink.

hirdetés

A világ különböző kultúráinak nagyon eltérőek a szokásaik. Ez nincsen másképpen az állattartási tradíciók tekintetében sem. Ezért utánajártunk annak, hogy miként tartják különböző nemzetek a kutyáikat.

Németországban jó kutyának lenni

A gazdik Németországban szinte mindenhová magukkal vihetik kutyájukat, beleértve a legtöbb üzletet, éttermet, metrót és sok munkahelyet is. Ennek érdekében szigorú előírásokat támasztanak az ebek gondozására és képzésére vonatkozóan. Németország alkotmánya tartalmazza az állatok jogaira és védelmére vonatkozó rendelkezéseket. A német kutyatulajdonosok kutyaadó fizetésére számíthatnak, ami körülbelül évi 123 euró (azaz negyvennégyezer forint) egy kutya után, és további 168 euró (hatvanhatezer forint) évente egy második eb után. Egyes német államokban a jogszabályok előírják, hogy a kutyatulajdonosok írásbeli és gyakorlati vizsgákon menjenek át, hasonlóan a jogosítvány igényléséhez. Bár elvárják a kutyáktól, hogy megfelelően viselkedjenek nyilvánosan és otthon is, Gianluigi Riccio egy interjúban a „kutyák mennyországához” hasonlította Németországot.

Anglia az állatjólét bölcsője

Nem szokatlan, hogy Angliában szinte mindenhol kutyát látni – kocsmákban, élelmiszerboltokban, tömegközlekedési eszközökön, valamint számos üzletben is. A brit kutyák nagyon jól neveltek és megfelelően szocializáltak, így mindenhova elkísérhetik gazdájukat. Az angolok állatok iránti vonzalma hosszú múltra tekint vissza, hiszen 1824-ben Nagy-Britannia a világon elsőként hozott létre állatjóléti szervezetet. A kutyákat ott a család részének tekintik, akik nemcsak a szeretet megélésében, de a ház körüli teendőkben – mint a házőrzés – is kiveszik a részüket. Ezenfelül nagyon komoly hangsúlyt fordítanak az ebek megfelelő étkeztetésére és edzésére egyaránt.

Svédország és a kutyasétáltatás

A svéd törvények szerint legalább 6 óránként le kell vinned a kutyád sétálni. A benti kutyáknak előírás, hogy olyan ablakuk legyen, amely biztosítja a folyamatosan beáramló napfényt. Tömegközlekedési eszközökön utazhatnak gazdáikkal, és gyakran megengedettek a munkahelyeken. Csakúgy, mint Angliában és Németországban, a svédek is kiemelten fontosnak tartják kutyáik megfelelő kiképzését.

Japánban együtt vacsoráznak ebek és gazdáik

Japánban a háziasított kutyák i.e. 10000 óta az élet részei. Nagy divat mindenféle módon felöltöztetni az állatokat. Rájuk adnak kabátot, masnit, napszemüveget vagy akár még farmert is, majd beültetik az ebet egy babakocsiba. Léteznek olyan éttermek is, ahol szívesen látják a kutyákat akár az asztaloknál ülve is, ahol a gazdáikkal együtt vacsorázhatnak. Ennek ellenére az ország lakosságának csak kisebb része tart kutyát, a zsúfolt városi területeken pedig nehéz kutyabarát lakást találni. A 9 kilónál nehezebb kutyáknak tilos tömegközlekedési eszközökön, például buszokon, vonatokon vagy taxikon közlekedni. Ezentúl póráz nélkül sem vihetők be a japán parkokba. Simon Denyer kutyatulajdonos szerint a japán gazdik nemcsak takarítanak a kutyáik után, hanem gyakran van náluk egy kulacs is, amivel lemosnak mindent, amire kutyájuk pisilt. Denyer még arról is mesélt, hogy egy olyan társadalomban, amely tiszteli a jó modort és a mások iránti figyelmességet, egyes kutyatulajdonosok szőnyeget visznek magukkal, hogy elkapják kutyájuk ürülékét, mielőtt az a földre érne, ezzel is vigyázva a maximális tisztaságra.

Ausztrália és a dingók

Az ausztrál őslakos közösségek mindig is különleges helyet biztosítottak a kutyák számára. A hagyományok a dingó körülbelül 5000 évvel ezelőtti érkezéséig nyúlnak vissza. A kontinensen még olyan szent helyek is találhatóak, amik a kutyákhoz köthetőek. Úgy tartják, hogy amellett, hogy az ebek fizikai védelmet nyújtanak, a gonosz szellemeket is elűzik éjszaka. 2020. májusában az ausztrál kutyaeledel-gyártó Scratch közvéleménykutatást végzett a „The Great Australian Dog Survey”-t, amelyben 20 664 ausztrál vett részt. Az eredmények azt mutatták, hogy a válaszadók kétharmada napi több, mint 6 órát tölt kutyájával. A megkérdezettek fele azt mondta, hajlandó kevesebb fizetésért dolgozni csak azért, hogy több időt tölthessen kedvencével. A felmérésben részt vevők közül négyből három jelezte, hogy olyan fajtákat választ, amelyekről úgy gondolják, hogy tükrözik saját személyiségüket.

kutyák a nagyvilágban kutyák a világ körül kutyasétáltatás kutyatartás Svédország világ kutyái

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink