hirdetés

Újabb érv a kutyatartás mellett: a kutatók szerint, ahol több kutya él, ott kevesebb a bűnözés

László Enikő

2022. július 27 - Képek: Getty Images Hungary

A kutatások szerint, ha több kutya él a környéken, az gyakran kevesebb bűnözést jelent. Tehát, ha biztonságos lakókörnyezetben szeretnél élni, érdemes körbejárni, hányan tartanak kutyát az udvarokon.

hirdetés

Egy közelmúltbeli Columbusban végzett tanulmányban a kutatók azt találták, hogy a több kutyával rendelkező környékeken alacsonyabb volt az emberölések, rablások száma. Emellett kisebb mértékben fordultak elő súlyosabb testi sértések, mint a kevesebb kutyával rendelkező területeken. Legalábbis akkor, amikor a lakók nagymértékben megbíztak egymásban.

Több kutya = nagyobb biztonság?

Az eredmények azt sugallják, hogy a kutyájukat sétáltató emberek nagyobb valószínűséggel tartják szemmel az utcákat, ami eltántoríthatja a bűnözőket – mondta Nicolo Pinchak, a tanulmány vezető szerzője és az Ohio Állami Egyetem doktorandusza.

„A kutyájukat sétáltató emberek lényegében a környékükön járőröznek” – mondta Pinchak. „Látják, ha a dolgok nem stimmelnek, és ha gyanús személyek vannak a környéken. Ez elrettentő lehet a bűnözők számára.”

A kutyasétáltatók szemmel tartják a környéket

„A szociológusok régóta feltételezik, hogy a kölcsönös bizalom és a helyi felügyelet kombinációja a környéken lakók körében elriaszthatja a bűnözőket” – mondta Christopher Browning, a tanulmány társszerzője.

De nem volt megfelelő mérés arra vonatkozóan, hogy a lakosok hogyan biztosítják a szomszédos utcák felügyeletét. „Úgy gondoltuk, hogy a kutyasétáltatás valószínűleg elég jól megragadja ezt, és ez az egyik oka annak, hogy a vizsgálat mellett döntöttünk” – mondta Browning.

Hogyan zajlott a vizsgálat?

A tanulmányhoz a kutatók a 2014 és 2016 közötti időszak bűnügyi statisztikáit vizsgálták meg 595 népszámlálási blokkcsoportra vonatkozóan – ez a városrészek megfelelője – Columbus területén. Felmérési adatokat szereztek egy marketingcégtől, amely 2013-ban megkérdezte Columbus lakosait, hogy van-e kutya a háztartásukban. Végül az Adolescent Health and Development in Context (Browning által vezetett) tanulmány adatait használták fel az egyes környékek iránti bizalom mérésére. A tanulmány részeként a lakosokat arra kérték, hogy értékeljék, mennyire értenek egyet azzal, hogy megbízhatnak az utcán lévő emberekben.

„A kutatások kimutatták, hogy a szomszédok közötti bizalom fontos része a bűnözés visszaszorításának. Mivel ez azt sugallja, hogy a lakosok segíteni fognak egymásnak, ha fenyegetéssel szembesülnek, és úgy érzik, hogy a kollektív hatékonyság pozitív hatással lehet a környékükre” – mondta Pinchak.

A bizalom is számít

Ennek a tanulmánynak az eredményei a várakozásoknak megfelelően azt mutatták, hogy azokban a városrészekben, ahol magas a bizalom szintje, alacsonyabb volt az emberölések, rablások és súlyos testi sértések száma, mint az alacsony bizalomszinttel rendelkező negyedekben. De a nagy bizalommal rendelkező városrészek között a nagy kutyakoncentrációval rendelkezőkben a bűnözés további visszaesést mutatott azokhoz képest, ahol alacsony számban élnek ebek.

A tanulmány megállapította, hogy a nagy bizalommal rendelkező negyedek közül a nagy kutyakoncentrációjú városrészekben körülbelül kétharmada volt a rablási aránynak az alacsony számban előforduló kutyák területéhez képest, és körülbelül a fele az emberölések arányának.

A kutyasétáltatás fontos tényező

„A bizalom nem segíti annyira a városrészeket, ha nincsenek emberek az utcákon, akik észreveszik, mi történik. Ezt oldja meg a kutyasétáltatás” – mondta Pinchak. És ez az oka annak, hogy a kutyáknak előnyük van a bűnözés elleni küzdelemben a macskákkal és más háziállatokkal szemben, akiknek nincs szükségük sétáltatásra.

„Amikor az emberek sétáltatják a kutyájukat, beszélgetnek, megsimogatják egymás kedvenceit. Néha az állat nevét előbb megismerik, mint a gazdáét. Megtudják, mi történik, és észreveszik a lehetséges problémákat.”

Az eredmények azt mutatták, hogy a bizalom és a kutyasétáltatás kombinációja csökkentette az utcai bűncselekmények számát. Azokat, amelyek általában nyilvános helyeken, például úttesten és járdákon fordulnak elő (rablások, gyilkosságok). „A tanulmány megállapította, hogy a környéken több kutya kevesebb vagyon elleni bűncselekményhez, például betörésekhez is kapcsolódik, függetlenül attól, hogy a lakók mennyire bíznak egymásban” – mondta Pinchak.

bűnözés kutatás kutya jótékony hatása kutyasétáltatás kutyasétáltatás előnyei kutyasétáltatás jótékony hatásai kutyatartás tanulmány

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink