hirdetés

Etikett a plázában: így viselkedjetek a kutyáddal, hogy máskor is beengedjenek

Ferenczi Deborah

2021. augusztus 1

Minden kutyatartónak segítséget jelent, hogy mára már szinte a legtöbb pláza átváltozott kutyabarát bevásárlóközponttá. Így a mindennapos bevásárlásra és az esetleges barátnős shoppingolásra is elkísérhet a kutyusod, természetesen abban az esetben, ha nem több órás vásárlókörútról van szó.

hirdetés

Annak ellenére, hogy napjainkban már szerencsére elfogadott az, hogy az emberek elmennek bevásárolni a kutyájuk társaságában, mégsem beszélünk eleget a kutyás etikettről. Pedig fontos erről értekezni annak érdekében, hogy még hosszú ideig élvezhető legyen ez a lehetőség. Ugyanis, mint minden közösségi cselekedetnek, ennek is megvan maga szabályrendszere, melyet a közös együttélés érdekében feltétlen szükséges betartani.

A kutyáknak nem természetes környezete a bevásárlóközpont.

A kutyának ez nem a természetes környezete

Bármennyire is kedvező az, hogy lassan mindenhova a gazdájával tarthat a kutyusa, a pláza nem a természetes környezete az ebnek. Nem ez az a hely, ahol örömmel tölt időt, hiszen legszívesebben a zöld, természetes környezetben sétálna. Az a tény, hogy bevihetjük kedvencünket a plázába, hogy amíg vásárolunk, velünk lehessen, nem jelenti azt, hogy ott órákig sétálgatnunk kötelező vele.

Amennyiben fegyelmezett és engedelmes, akkor semmi akadálya a vásárlásnak.

A fegyelem és az engedelmesség a legfontosabb

Annak érdekében, hogy még hosszú ideig élvezhető legyen ez a lehetőség, figyelembe kell venned a többi ember jelenlétét. Csakis akkor vidd be az állatot, ha az maximálisan engedelmes és hallgat a parancsokra, illetve megfelelően tud póráz használatával sétálni. Fontos megérteni azt, hogy nem minden ember szereti a kutyákat, így velük szemben is toleránsnak kell lenned. Minél több kellemetlenség adódik, annál kevesebb helyre engedik be az állatokat. Így törekedni kell arra, hogy minimalizáld a kellemetlen szituációkat és csakis jól nevelt és engedelmes kutyával menj plázázni.

Fontos, hogy a kutya csak akkor menjen ilyen jellegű közösségbe, ha teljesen egészséges.

Egészség és oltások

Az egészség és az oltások szükségesek abban az esetben, ha plázázni visszed a kutyát: a többieket és kedvencedet véded ezzel. Oda kell figyelni arra is, hogy amennyiben nemrégiben műtötték, esetleg még kezelés alatt áll, vagy nem teljesen egészséges, akkor semmi esetre sem szabad ilyen mozgalmas helyekre vinni. Mindig legyen nálad az állat egészségügyi kiskönyve, ugyanis anélkül jogilag be sem engedhetnének titeket.

A határok ismerete

Egy bevásárlóközpontban fokozottan szükséges ügyelni arra, hogy a kutya megfelelően viselkedjen. Ehhez pedig a gazdának ismernie kell kedvence minden egyes gyengeségét és ehhez mérten bánni vele. Példának okáért, ha tudja a gazdi, hogy a kutyája nem szereti a gyerekeket vagy nem kedveli a szukákat, akkor az ő jelenlétükben fokozottan figyeljen a jószágra. Az etikett része, hogy rövid pórázon, lehetőleg szájkosárban, az ebet szorosan maga mellett vezetve sétál ilyen helyzetben.

Mindig legyen nálad tisztasági zacskó

A legfontosabb pedig végül az, hogy nagyon figyelj oda arra, hogy a kutyád ne piszkítson oda a plázába. Amennyiben önhibádon kívül ez megtörténik, szedd össze maradéktalanul és szólj az illetékes takarítónak, hogy történt egy kis baleset. Ebben az esetben nem elég az, ha csupán felszeded, fel is kell takarítani utána, csakúgy, mint ha az otthonodba piszkított volna. Az illem szerint ezt nem hagyható a takarítóra, ez már nem tartozik az ő feladatkörébe. A kutya után a gazdának illik feltakarítani.

Kutyás KRESZ, avagy hova viheted be az állatot?

Mindössze annyi a megkötés, hogy azokba az üzletekbe lehet bevinni a kutyát, ahol nincsen tiltó piktogram. Ez előfordulhat drága ruhás boltokban, drogériákban, illetve minden olyan területen, ahol akarata ellenére kárt okozna a kutyus. Léteznek olyan kimondatlan szabályok is, miszerint nem feltétlen szokás bevinni ruhaboltokba, élelmiszerboltba és hasonlók közé, még abban az esetben sem, ha nincs kint a tiltó tábla.

Minden kutyának joga van a vásárláshoz ?

Természetesen igen, mérettől függetlenül bármelyik kutyus bemehet az üzletekbe. Semmiféle méretbeli megkülönböztetés nem létezik. Nyugodtan sétálhat ugyanazon területen a mopsz, mint ahol német dog, annak ellenére, hogy jókora különbség van a két állatt között. Az egyetlen kikötés mindössze annyi, hogy az eb legyen fegyelmezhető és engedelmes. Amennyiben pedig ez adott, akkor természetesen a világon semmi akadálya annak, hogy bevásárlóközpont utcáin közlekedjen.

Alapvetően egy nagyon előzékeny és rendkívül értékelendő kezdeményezés minden nem kutyás embertől, hogy ilyen nagy mértékben nyitnak a kutyatartók irányába. Éppen ezért nagyon fontos, hogy megfelelően éljen minden gazdi ezzel a lehetőséggel és betartsa a pláza etikettjét.

(Képek: Getty Images Hungary)

bevásárlás kutyával etikett kutya KRESZ kutyabarát hely kutyával bevásárlóközpontban kutyával vásárlás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink