hirdetés

Kutyatartási etikett felelős gazdáknak: ezeket az illemszabályokat kellene betartanod a kiképző szerint!

László Enikő

2020. november 14 - Forrás: Miklósi Bernadett

A felelős kutyatartás nem csak arról szól, hogy valaki a saját kedvencével megfelelően bánik. Az ebek társas lények, más négylábúakkal és emberekkel is kapcsolatba kerülnek. A gazdának rájuk is oda kell figyelni, nehogy kutyájuk teher legyen számukra, esetleg baj történjen. Mik azok az alapvető szabályok, amelyeket ajánlott betartani?

hirdetés

Miklósi Bernadett a Best Dog Kutyaközpont alapítója, kiképzője. Gyermekkora óta rajong a kutyákért, édesapja a híres etológus, Miklósi Ádám révén közel is kerülhetett a négylábúak tudományos megfigyeléséhez. Felsőfokú tanulmányait az ELTE Etológiai Tanszékén végezte el, később sikeres kutyakiképző vált belőle. Mozgássérült segítő-, személyi segítő-, és terápiás kutyák kiképzésében is részt vett a Kutyával az Emberért Alapítványnál. 2013-ban indította el saját kutyakiképző iskoláját, a Best Dog Kutyaközpontot, ahol családi kutyák nevelésével foglalkozik. Az Útikalauz gazdának című könyvében hasznos tanácsokat ad az ebek tanításával kapcsolatban. Emellett kiemelt figyelmet fordít a manapság egyre gyakoribb szeparációs szorongás kezelésére, a harmonikus kutya-gazda kapcsolat kialakítására.

Fotó: Varga Dávid

Az Útikalauz gazdáknak című könyv következő részletből megtudhatjuk, mik azok az alapvető szabályok, amiket egy felelős gazdának mindig be kell tartania:

Kutyatartási etikett

„Mára egyre többen tartanak kutyát és egy 2017-es felmérés szerint Magyarországon több mint 2 millió kutya él. Egy lelkiismeretes gazda igyekszik a kutya igényeit a lehető legjobban kielégíteni, amihez nélkülözhetetlen egy békés és konfliktusmentes közeg. A gazdáknak kötelessége egymásra figyelni, és az alapvető kutyatartási szabályokat betartani. A kutyatartó társak tisztelete mellett nem szabad megfeledkezni a kutyát nem tartó emberek igényeiről sem, hiszen ők vélhetőleg sok helyzetben szűkebb tűréshatárral rendelkeznek.

A következőkben a kutyatartási etikett (általunk gondolt) pontjai olvashatóak:

– Minden nap biztosíts megfelelő mozgáslehetőséget a kutyád számára, a kertben élők is ugyanúgy igénylik.

– Kutyád után mindig takaríts fel! Úgy hagyd el a futtatót vagy egy füves pályát, ahogyan a következő alkalommal látni szeretnéd. Senki nem örül annak, ha ürülékek kerülgetésével tud csak a sétálni a kutyájával.

– Ne engedjük oda a kutyánkat idegenekhez. Különösen akkor ne, ha a másik kutya pórázon van. A pórázon lévő kutyák találkozása az esetek többségében balul sül el, hiszen a kutyák nem képesek természetesen mozogni, illetve a póráz feszülése miatt hamar stresszes állapotba kerülnek.

– Bárhol is legyünk a kutyával, a fél szemünk mindig legyen rajta. Sajnálatos módon egyre több olyan gazdával találkozni, aki a kutyasétáltatást telefonjának nyomkodására használja, és ebből kifolyólag kutyája igencsak terhelőnek bizonyul a környezete számára.

– Legyünk nagyon körültekintőek, ha sárga jelzésű (pl. póráz, szalag, hám) kutyát látunk. A sárga jelzés azt mutatja, hogy a kutya okkal van pórázon, vagyis elképzelhető, hogy a kutya beteg vagy viselkedés-terápiás kezelésen vesz részt.

– Ne hagyjuk a kutyánkat olyan távol szaladni, ahol már nem tudunk rá hatni. A kutyát csakis akkor engedjük szabadon, ha minden körülmények között vissza tudjuk hívni. Emellett a kutyát csak az arra kijelölt helyen engedjük el. Ha új helyen vagyunk, akkor tájékozódjunk, hogy milyen kutyatartási szabályok érvényesek az adott településre, kerületre, stb.

– Éppen labdázó, ivó vagy evő kutyához ne engedjük oda a kutyánkat. Nem tudhatjuk, hogy az idegen kutya milyen birtokló viselkedéssel rendelkezik, ezért ne kockáztassunk.

– Gyakori hiba a gazdák körében, hogy csak saját kutyájuk viselkedését figyelik, és nem veszik észre, ha a kutyájuk közeledése a másik eb számára terhes. Ne azzal foglalkozzunk, hogy a kutyánk játékosan viselkedik-e vagy sem, hanem hogy az milyen érzetet vált ki a másikból. Ha valaki megkér, hogy hívd vissza a kutyádat, akkor ne kezdj magyarázkodásba, hanem igyekezz minél előbb visszahívni.

– Ha egy csoportban látsz kutyákat játszani, akkor mielőtt odaengednéd a kutyádat, kérdezd meg, hogy nem fog-e zavarni. Egy idegen kutya érkezése könnyedén megboríthatja a már kialakult csoportdinamikát.

– Ha kisgyerekkel vagy idős emberrel találkozunk akkor hívjuk vissza a kutyát, hiszen sokan félnek a mellettük elsuhanó állattól, vagy ellenkező esetben a mi kutyánknak lehet kellemetlen egy sikítozó gyerekkel való találkozás.

– Ne engedjük hogy a kutyánk rongálja a környezetet. A természetben se bántsa a növényeket. Vélhetőleg egyikünk se szeretne arra kimenni, hogy a ház sarka vagy a kocsija kereke tocsog a vizeletben, így ha kan kutyát tartunk, ügyeljünk rá, hogy máshol végezze el a dolgát.

Ne engedjük kunyerálni a kutyánkat. Vannak emberek, akik élvezik ha evés közben kunyeráló szempárral találják szembe magukat, de sokakból pont ellentétes érzést vált ki. Nem beszélve arról, hogy az éppen kunyeráló kutya nyálelválasztása is intenzívebb, így könnyedén összepiszkíthatja a környezetét.

– Szigorúan tilos más kutyáját kérdezés nélkül megsimogatni és megetetni. Sosem tudhatjuk, hogy milyen kiképzési alapelvekkel nevelik, illetve hogy a kutyának van-e bármiféle ételallergiája.

– Tüzelő kutyával kerülendő a futtató, illetve egyéb közkedvelt kutyasétáltatási helyek. A tüzelő szuka szaga megbolygatja az ivaros kanok viselkedését amely zárt, kis helyen hamar komoly konfliktusokhoz vezet.

– Emellett csak akkor adj tanácsot, ha teljesen biztos vagy benne és kérik. Előfordulhat – legyen szó bármilyen kutyával kapcsolatos témáról – hogy ami a te esetedben működött, az a másik kutyánál nem fog, sőt egy rosszul „diagnosztizált” betegség, vagy viselkedési probléma könnyedén jóval súlyosabbá is válhat.”

Ha szeretnél további hasznos információkkal gazdagodni a kutyák nevelésével kapcsolatban, ez az ajánló neked szól:

Miklósi Bernadett: Útikalauz gazdáknak

A kutya az ember legjobb barátja – tartja a mondás. De mi, emberek, vajon készen állunk-e egy igazi barát szerepére? Tudjuk-e, hogy a kutya mit, miért csinál?
A könyv közérthetően, de tudományos alapossággal ismerteti a kutya kialakulásának történetét, kommunikációjának és egyedfejlődésének sajátosságait.
Bepillantást nyerhetünk a kutya tanulásának jellemzőibe, és szó esik egy modern kutyakiképzői módszerről is. Emellett megtudhatjuk, hogy hogyan válhatunk felelős kutyatartókká, és mi kell ahhoz, hogy egy boldog, kiegyensúlyozott kapcsolatot alakítsunk ki a kutyánkkal.
A szerző részletesen foglalkozik a kutyanevelés leggyakoribb kihívásaival, és átfogó megoldást kínál a szeparációs viselkedés megszüntetéséhez is.

 

Kiadó: Best Dog Kutyaközpont

Ár: 4 000,- forint

A könyvet itt rendelheted meg.

Az Útikalauz gazdáknak című könyv megvásárlásával 200 forinttal támogatod a Border Collie Fajtamentő és Rehabilitációs Egyesületet.

(Képek: Getty Images Hungary, Varga Dávid: Best Dog Kutyaközpont)

etikett könyv könyvajánló kutya nevelése kutyakiképző kutyatartás Miklósi Bernadett nevelés szabályok

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink