hirdetés

5 népszerű fajta, akik nem javasoltak első kutyás gazdik mellé

Mádi-Krezinger Cintia

2024. február 10 - Képek: Az Én Kutyám, Getty Images Hungary

A tökéletes kutya kiválasztása hatalmas felelősség, hiszen számos tényezőt kell mérlegelni a végső döntés előtt. Többek között azt is, hogy mennyire vagyunk tapasztaltak a kutyázás terén.

hirdetés

Számtalanszor írtunk már arról, hogy a felelős gazdivá váláshoz mennyire nélkülözhetetlen a hozzánk leginkább passzoló fajta kiválasztása. Természetes, ha a leendő társunk kinézetét is figyelembe vesszük, de még fontosabb, hogy az életvitelünkhöz, személyiségünkhöz és környezetünkhöz illő ebet vigyünk haza. Ráadásul az sem mindegy, mennyire vagyunk tapasztaltak a kutyatartás terén. Néhány igen népszerű kutyafajtát ugyanis a szakértők egyáltalán nem javasolnak kezdő gazdi mellé – mutatjuk, melyek ezek.

1 Border collie

A border collie igen magas igényű kutyafajta.

A border collie-k elképesztően okos kutyák – nem véletlen, hogy az egyik legjobb terelőkutyaként tartják őket számon. Ám pont ebből fakadóan, ha házi kedvencről van szó, ez a fajta hatalmas kihívások elé állítja a gazdit. Rendkívül magas az igénye mind a mentális, mind a fizikai stimulációra, ezek az igények pedig túlterhelhetik a kezdő kutyásokat.

Talán nem túlzás azt mondani, hogy egy border collie-val tényleg annyit kell foglalkozni, mint egy kisgyerekkel. Kutyajátszótér, közös tanulás, fejlesztő játékok – valóban rendkívül sok energiát igényel a gazdi részéről a kutya igényeinek kielégítése.

2 Rottweiler

Izmos és akaratos – a rottweiler tapasztalt gazdit igényel.

A rottweiler csodálatos kutya, de tény, hogy rengeteg figyelmet igényel. A border collie-hoz hasonlóan kiemelkedően intelligens fajta, amelyhez egy nagyon erős őrző-védő ösztön is párosul. Kezdő kutyásoknak kihívást jelenthet megfelelően kezelni és képezni egy rotit, tapasztalt gazdi nélkül pedig könnyen dominanciára törhet a kutya.

Arról nem beszélve, hogy a rottewiler egy igen megtermett fajta. A hímek akár az 50 kilós súlyt is elérhetik, és megfelelő nevelés híján könnyen erőfölénybe kerülhetnek.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

3 Francia bulldog

A francia bulldog sajnos sok egészségügyi problémával küzd.

A francia bulldog egy kis helyes kutyus, világszerte rendre a legnépszerűbb kutyafajták listájának élmezőnyében van. Az ő esetében nem is feltétlenül a viselkedés vagy nevelés, hanem inkább az egészségügyi problémák miatt javasolt tapasztalt gazdi. A lapos orr ugyanis számos olyan következménnyel jár, amelyek nagy körültekintést és odafigyelést igényelnek.

Egy kezdő gazdi számára ugyanis nem biztos, hogy egyértelműek azok a jelek, amelyek komolyabb problémát jeleznek.

4 Szibériai husky

A szibériai husky csodás, de szintén nagy igényű kutyafajta.

A husky a lista egy másik kiemelkedő munkakutyája. A border collie-hoz hasonlóan rendkívül magas az igénye a szellemi tevékenységek és a testmozgás iránt. Emellett mivel alapvetően hideg éghajlatra tenyésztették, a haza nyári hőségben különös odafigyelést igényel.

A husky-k emellett híresen vokális kutyák, akik kommunikációjukban előszeretettel használják a vonyítást, üvöltést. Egy kezdő gazdi számára a fajta túl sok lehet.

5 Német juhászkutya

Egy német juhászkutya szigorú nevelést igényel.

A németjuhászok mellé olyan tapasztalt gazdi kell, aki képes a kutya számára biztosítani a rendszeres szigorú képzést. Méretük és védelmi ösztöneik miatt nélkülözhetetlen a folyamatos tanítás és egy erőskezű gazdi, aki képes kezelni a fajtát.

A viselkedésük mellett ezek a kutyák az ápolásban is kihívást jelenthetnek – vedlés idején napi szintű bundaápolást igényelnek.

Minden rajtad múlik

Ha úgy döntesz, hogy „kutyásodsz”, fontos, hogy a lehető legfelkészültebben hozz döntést. Ha úgy érzed, hogy szükséged van extra segítségre, fordulj szakértőhöz, aki támpontokkal tud szolgálni azzal kapcsolatban, milyen négylábú illene hozzád leginkább. És bár bizonyos fajták extra kihívást jelenthetnek, megfelelő előkészülettel, reális elvárásokkal és felelős tartással még egy „nehezebben kezelhető” kutya is kivirágozhat.

A kulcs az, hogy olyan ebet válassz, aki megfelel az egyedi helyzetednek és beleillik az életviteledbe. Empátiával, elkötelezettséggel és azzal, hogy nem sajnálod az időt és energiát arra, hogy közösen tanulj és gazdiként fejlődj a kedvenceddel, kezdő kutyásként is képes lehetsz egy nagyobb kihívást jelentő fajta életét szebbé tenni.

border collie francia bulldog kezdő gazdiknak német juhászkutya rottweiler szibériai husky

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!