hirdetés

Ezek az elektromos eszközök életveszélyesek lehetnek, ha kutyát tartasz

Gerhát Petra

2023. szeptember 6 - Képek: Getty Images Hungary

Mindennapi használati tárgyaink emberekre lettek tervezve. Ha nem figyelünk, kutyáink számára akár életveszélyesek is lehetnek ezek az elektronikai eszközök. Mutatjuk, hogy kerüld el a baleseteket.

hirdetés

Az augusztus végi ünnepek során, főként az államalapítás ünnepével összefüggésben igyekszünk legalább egy napig fokozott figyelmet biztosítani kedvenceinknek. A tűzijáték azonban nem csak Magyarországra jellemző ebben az időszakban, világszerte sokan búcsúztatják fényárban a nyarat. A kutyák jelentős része számára komoly stresszforrást jelentő, zajos mulatságok azonban lakáson belül is veszélyesek lehetnek. Az alábbi felvételen látható kutya is menedéket keresett, de nagyobb baj lehetett volna belőle, hisz láthatóan áram alatt van a készülék.

Aki bújt, aki nem

Pár hete hatalmas derültséget okozott egy videó, melyen a gazdi megmutatta, hova menekül kutyusa minden esetben, ha megijed a nem vár zajoktól. A TikTokon sztárrá vált, eleve különleges bundájú németjuhász a rövid videó szerint úgy gondolta, megfelelő búvóhelyet talált. Felelős kutyatartóként azonban felmerülhet a kérdés, vajon tényleg biztonságban volt a szárítógép belsejében?

@gunner_and_winter

This is her new spot. Any time it storms, she sits by tne dryer and whines until we open it 🙄🤣 #fyp #foryou #dogsoftiktok #dog #funny #storm #hideandseek

♬ Day ‘N’ Nite (nightmare) – Kid Cudi

 

A videót, amin jól látható, hogy a hófehér bundájú nagytestű kutyus a szárító dobjában keres menedéket, több millióan látták már. Gazdija szerint általános, hogy a szűk, zajvédett helyen keres menedéket a kutyus, ha megijed a hangos környezeti hatásoktól.

„Ez az új helye” – kommentelte a gazdi, Jen a felvételt. „Minden alkalommal, amikor vihar van, leül a szárító mellé, és addig nyüszít, amíg ki nem nyitjuk” – tette hozzá. A felvételen jól látszik, a hatalmas kutya belepréselte magát a szűk dobba, hogy ott várja meg, amíg elvonul a zivatar. Már korábban is felfedezte a számára ideálisnak tűnő búvóhelyet, egy június 4-iki tűzijáték miatt rejtőzött ott el először, s azóta is rendszeresen jelzi, hogy engedjék be. Gazdái elmondása szerint korábban a kádban vagy a kennelben vészelte át a viharokat.

Semmi kétségünk, hogy az, ha a kedvencünk a számára félelmetes dolgok előtt képes jelezni, hogy baja van, sőt, megoldást is talál maga számára, a lehető legjobb kommunikációt feltételezi a gazdi és a kutyus között. Nem egyszerű a közös nyelv kialakítása és bizony sok esetben előfordul, hogy állatunk megijed valamitől. Ha kiszámítható a reakciója, az nekünk is könnyebbség. De vajon tényleg ez a lehető legjobb megoldás?

A stressz miatti félelem arra sarkallhatja a kutyákat, hogy elbújjanak

A kilencvenes években nagy derültséget okozott a hazai fogyasztók számára, amikor az immár legálisan vásárolható, rendelhető, nagy nevű külföldi márkák első szállítmányai megérkeztek, s a dobozokon egytől egyig fel volt tüntetve a „törékeny” felirat mellett az is, hogy élő állatot tilos beletenni. Hiszen mennyire egyértelmű, hogy nem a mikróban szárítjuk a kutyus bundáját fürdetés után – ekkor talán inkább magáról a dobozról volt szó, hiszen sok kis kedvenc kedveli a szűk helyeket.

Stressz ellen

A kutatók több, mint ötven éve foglalkoznak a macskák aspektusából a dobozba bújás okaival, de azt is tudjuk, hogy az emberek, főként a csecsemők és kisgyermekek számára is stresszcsökkentő lehet, ha szűk helyre fészkelik be magukat. A vizsgálatok alapján sokkal hamarabb rendeződött azoknak a cicáknak a stressz-szintje, akik dobozba bújva vészelhették át az új helyzeteket. Ám míg a doromboló kedvenceink életstratégiája a rejtőzködés, a kutyáknál ez nem így van.

Ahogy itt is írtunk már róla, az, ha kedvenc négylábú társad egy kis helyre préseli magát bizonyos szituációkban, bizon szintén a stressz miatt (is) lehet. A hangos zajoktól köztudottan rengeteg kutya fél, s ilyenkor ösztönszerűen keresi a biztonságot. Erre egy áram alatt lévő  szárítógép, pláne egy viharban nem igazán alkalmas hely, hiszen bármikor sokkal nagyobb katasztrófához vezethet, mint a félelem a vihar zajaitól.

Amennyiben tudod, mely események okoznak stresszt kedvencednél, inkább törekedj azok elkerülésére vagy hosszútávú megoldására. Ebben a cikkünkben szakértő javasol megoldásokat.

A fenti videó alapján azonban érdemes átgondolni, melyek azok a közvetlen és közvetett veszélyforrások, melyek egy átlagos otthonban szinte fel sem tűnnek, ám a velünk élő kutyusoknak komoly balesetforrássá válhatnak.

Nem csak a kistermetű ebek férnek be hihetetlen helyekre, például a különféle elektronikus gépek belsejébe

Mosó- és szárítógépek

Ezek közül a már említett elektronikus eszköz, a szárítógép – illetve mind az elöl-, mind a felültöltős mosógép csak az egyik. A ruhák tisztítására használt, nagyméretű, búvóhelyként a kutyák számára ideális elektronikai eszközök szint hívogatják szűk belsejükkel a állatokat. A nyitva felejtett ajtók mögött könnyen besurranhatnak, s akár véletlenül is rájuk csukhatjuk az ajtajukat. Fokozottan veszélyesek lehetnek ezek a gépek, ha kisgyermekünk is van. Ilyenkor ösztönösen igyekszünk gyerekbaráttá tenni a környezetet, észre nem véve a ruhák közé rejtőzött kutyust. És ahogy a fenti példa is mutatja, nem csak az apró négylábúak férnek be ezekbe a gépekbe, megdöbbentően össze tudják csomagolni magukat a nagytestű kutyák is, ha a félelemérzetük rejtőzésre sarkallja őket. Természetesen, ha használaton kívüli állapotukban áramtalanítjuk  a gépeket. De ha eleve csukva vagy kitámasztva tartjuk az ajtajukat, már sokat tettünk a lakásunk biztonságáért.

Kábelek

Főként a kiskutyák hajlamosak minden útjukba kerülő, érdekes dolgot megrágcsálni. Ha a te frissen érkezett apróságod is szereti a fogait élesíteni a lakás különféle tárgyain, igyekezz úgy elhelyezni, illetve áramtalanítani ezeket, hogy még véletlenül se eshessen baja, ha a fogai közé kerülne egy-egy hosszabbító vagy egyéb vezeték. Ha máshogy nem megy, rejtsd el kábeltakaró alá. Ha áramütés érte, így tudsz segíteni rajta.

Tűzhely

Ugyan a tűzhelyek egy része már nem nyílt lánggal működik, de az elektromos verziók még kikapcsolt állapotukban is veszélyesek lehetnek a lopkodós kutyákra. Nemrég szintén cicák okoztak majdnem lakástüzet azzal, hogy az indukciós főzőlapot tappancsaikkal bekapcsolták. Nem kell ahhoz felugrálni a bútorokra, hogy aggodalomra adjon okot. Egy szimpla tűzön felejtett ebéd, egy kíváncsi, éhes, vagy még nem megfelelően szocializált eb és máris kész a baj. Leforrázhatja, megégetheti magát. Ilyenkor azonnal irány az orvos.

A legjobb természetesen az, ha már a kutyus befogadása vagy örökbefogadása előtt gondoskodunk arról, hogy lehetőség szerint az összes veszélyforrást megszüntessük. De természetesen az együttélés során is fény derülhet számtalan olyan szokásra, ami plusz elővigyázatosságot igényel. Legyünk ebben is szenzitívek, mindig jobb előre gondolkodni, mint később a bajt elhárítani.

 

égési sérülés elektromos kábel kutya kutya rágcsál kutya veszély mosógép szárítógép túzhely veszély a házban

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink