hirdetés

Így készítsd fel egy műtétre a kutyádat: állatorvost kérdeztünk

Kövess Péter

2024. június 9 - Képek: Getty Images Hungary

Van néhány dolog, amire a műtét előtt oda kell figyelned, hogy a kutya a lehető legjobb esélyekkel lépjen a gyógyulás útjára.

hirdetés

A műtét kapcsán sok kérdés merülhet fel. Ehet-e előtte a kutya? Szedheti a gyógyszereit? És vajon szükséges valamilyen előzetes vizsgálat? Az American Kennel Club időrend szerint szedte össze a legfontosabb tudnivalókat, mi pedig megkérdeztünk egy állatorvost, hogy mi történik a kutyával a beavatkozás előtt a rendelőben.

A kutya felkészítése a műtére nagy jelentőséggel bír

Egy héttel a műtét előtt

Az egyhetes távlat kissé távolinak tűnik, de fontos tudni, hogy elképzelhető, hogy az állatorvosnak több vizsgálatot kell végeznie, mielőtt megtörténne a műtét. Ezek magukba foglalhatják a vérvizsgálatot, a röntgenfelvételt, az ultrahangot és más olyan diagnosztikai módszereket, amelyek létfontosságúak lehetnek a beavatkozás szempontjából. Vedd tehát számításba, hogy akár a műtét előtt is fel kell keresned az állatorvosi rendelőt. Ez jó alkalom arra is, hogy átgondold, hogyan fogsz eljutni oda.

Ha aktuális a kutyakozmetikus felkeresése vagy a fürdetés, még a műtét előtt érdemes lehet beütemezni ezeket, mivel utána szárazon kell tartani a sebet.

A műtét előtti éjszaka

A műtét előtti este menetrendje kutyánként eltérő lehet, ezért célszerű konzultálnod az állatorvossal. A következő kérdéseket tedd fel:

  • Ha a kutya gyógyszert szed, megkaphatja azt?
  • Végezhet testmozgást a műtét előtti napon?
  • Mikor ihat és ehet utoljára?

A következő lépésben ellenőrizd otthonodat, hogy készen áll-e a lábadozó kutya fogadására. Ha több kedvenced is van, valószínűleg el kell majd választanod tőlük, az esetleges fertőzések kockázatának csökkentése érdekében pedig ajánlott kimosnod a kutya ágyneműjét. Ne felejtsd el becsomagolni azokat a dolgokat sem – például a szükséges gyógyszereket és speciális étrendi igényeknek megfelelő táplálékokat –, amelyeket magaddal kell vinned az állatorvoshoz.

A sok izgalom a kutyát és a gazdit is megviselheti

A műtét reggele

Fontos, hogy a kutya ilyenkor már ne egyen és igyon. Ez ugyanis aspirációt okozhat az érzéstelenítés során, ami potenciálisan életveszélyes lehet. Az állatorvosnál gyakran már reggel le kell adni a kutyát, hogy legyen idő a megfelelő vizsgálatok elvégzésére, a vérvételre és a katéterezésre a műtét előtt, ezért ügyelj rá, hogy időben érkezz. Ha már ott vagy, kérdezz rá, hogy megvan-e az aktuális elérhetőséged, hogy szükség esetén el tudjanak érni.

A kutya gondozása a műtét után

Az állatorvos részletes instrukciókkal fog ellátni, hogy mit kell tenned a műtét után. Ebbe beletartozhat, hogy a kutya gyógyszert kapjon a fájdalom enyhítésére és a fertőzések kockázatának csökkentésére. Amíg a seb nem gyógyul be, szükség lehet védőgallérra is.

Számolni kell azzal is, hogy a kutyának kímélnie kell magát a beavatkozás után, így nem végezhet megerőltető testmozgást. Ez kihívást jelenthet az energikusabb fajtáknál, de elengedhetetlen a gyógyuláshoz. Az első két hétben általában fürdetni sem szabad a kutyád, hogy ne nedvesedjen át a seb.

Az állatorvos utasításainak pontos követése segíthet a kutyának a mielőbbi gyógyulásban.

A lábadozás során fordíts kiemelt figyelmet a kutyára, hogy nincs-e valamilyen tünete, vagy nem viselkedik-e furcsán. Ha aggályaid támadnak, ezekről kérdezd meg az állatorvost.

Szükség lehet gallér viselésére

Ez történik, amikor a kutya a rendelőbe kerül

Dr. Bodó Andrea állatorvos szerint az előkészületek a beavatkozás súlyosságától és sürgősségétől függően változhatnak. „Életmentő műtét esetén nincs idő és lehetőség komolyabb előkészületekre. Ha van haematológiai automata, akkor egy vörösvérsejtszám, illetve haematocritértek alapján dönthetünk vértranszfúzió szükségességéről” – magyarázta a szakember.

DOGZ Fesztivál és Konferencia a Városligetben

Kutyás bemutatókkal, falkasétával, kutyás sportokkal, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal várunk minden kutyabarátot szeptember 7-én a Városligetben, az év legnagyobb kutyás rendezvényén. Írd be már most a naptáradba.

Add to Calendar

A fesztivál és a szakmai konferencia részletes programját Itt találod.

A fesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

IDE KATTINTVA REGISZTRÁLHATSZ

Mint mondta, a vérgáz-automata segíthet a folyadékpótláshoz a megfelelő infúzió kiválasztásához is. „Még ilyen esetekben is gyorsan meg lehet határozni a testhőmérsékletet és vércukorszintet, amit jobb esetben a műtét előtt, sürgős esetben a műtét során van lehetőség korrigálni. A műtét folyamán már inkább monitorozás folyik, ami segít korrigálni a normálistól eltérő értékeket (mint a szívfrekvencia és a légzésszám)” – tette hozzá.

Tervezett, de főleg halasztható műtét esetén még az időpont-egyeztetés előtt általános vérkép és kisrutin-vérvizsgalat szükséges vagy javasolt a helyzettől függően.

„Ha láz jelentkezik, akkor kivizsgálás szükséges ennek okának a felderítésére és megoldására. A fizikális vizsgalat során, ha szívzörejt vagy ritmuszavart hallunk, akkor kardiológiai kivizsgálás szükséges. Tehát a műtétet megelőzően optimális esetben a vérlaborvizsgálat (vese és májfunkció) és a szívultrahang-vizsgálat megtörténik, ezzel növelve az altatás biztonságát.”

Az állatorvos kiemelte, a felkészítéshez hozzátartozik, hogy a kutya kikoplaltatva érkezik a megbeszélt időpontra, ami azt jelenti, hogy 12 órán át nem evett, illetve 6 órán át nem ivott a műtétet megelőzően.

De vajon mekkora kockázatot jelent a kutya altatása? Erről itt írtunk bővebben.

állatorvos kutya lábadozás műtét tanácsok

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!