hirdetés

Megdöbbentő: visszanőtt a kutya csontja a műtét után

Gerhát Petra

2024. február 19 - Képe: Az Én Kutyám

Megdöbbentő esetről számolt be nemrég egy tudományos szaklap, egy kölyökkutya daganat miatt eltávolított állkapocscsontja magától regenerálódott a műtét után.

hirdetés

A Tyson nevű francia bulldognál még 2023-ban állapítottak meg az orvosok daganatot, a tumort műtéti úton távolították el az akkor csupán 3 hónapos apróságról. Megdöbbentő módon a kölyök csontja magától regenerálódott alig pár hónap alatt. A visszanőtt állkapocs titka vélhetően az őssejt.

Az eltávolított állkapocsdarab teljesen visszanőtt

Az őssejt lehetett a kulcs: így nőtt vissza az állkapocs

A műtét után megdöbbentő dolgot fedeztek fel Tyson orvosai. A kutya állkapcsa hihetetlen módon regenerálódásnak indult. Csak remélni merték, hogy a szervezete elkezdi önmagát gyógyítani, ilyesmire ugyanis korábban még nem volt példa.

„Úgy döntöttünk, hogy megpróbálkozunk a műtéttel. Fogalmunk sem volt róla, hogy vissza fog nőni az állkapcsa” – nyilatkozott később Melissa Forsythe, a kutyus tulajdonosa.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Az IFL Science magazinnak nyilatkozó csapat egyik orvosa elmondta, igyekeztek megkímélni az operáció során a csonthártyát, mely őssejtekben gazdag. A műtét után két hónappal egy vizsgálat során aztán az orvosok észrevették, hogy az állkapocs hiányzó része visszanőtt. A szakemberek korábban gyerekeknél már megfigyeltek hasonló jelenséget, de a mostani volt az első alkalom, hogy egy kutyánál is dokumentáltak ilyesmit. A kis francia bulldog állkapcsa jelenleg szinte teljesen úgy néz ki, mint a műtétet megelőzően. Az egyedüli különbség, hogy az érintett szakaszon nem nőttek vissza a fogai. A beavatkozás óta már eltelt több mint fél év, az állat továbbra is nagyon jó állapotban van, ráadásul a daganat sem jelent meg újra a szervezetében.

A hazai állatorvoslás számára sem ritka az őssejtterápiás csont- és szövetpótlás, a DOGZ Podcast ITT elérhető részében az Állatorvosi Egyetem sebész professzorával, és egy érintett kutya gazdájával beszélgettünk a témáról.

csontpótlás daganat kutya rákos műtét őssejt rákos daganat tumor

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink