hirdetés

Heredaganat: a leggyakoribb daganat az ivaros, idős kutyáknál

Hangai Lilla

2024. június 10 - Képek: Getty Images Hungary

A daganat akkor képződik, amikor a sejtek abnormálisan növekedésbe kezdenek, és kontrollálatlanul osztódnak, ami rendellenes szövettömeghez vezet. Ez a tömeg idővel még inkább megnövekedhet és megnagyobbodhat, ha nem kezelik megfelelően. Egy daganat lehet rossz- vagy jóindulatú is. Az utóbbi esetben a daganat nem rákos, és nem terjedt el vagy nem képezett áttétet. Rosszindulatúnak abban az esetben tekinthető, ha rákos sejtek is vannak benne, és az eredeti helyén kívül is elterjedt.

hirdetés

Szerencsére a kutyák esetében a heredaganat nem túl gyakori, ugyanis a legtöbb ebet ma már ivartalanítják. Ha azonban kedvenced még ivaros, egy újabb indokot hozunk, amiért érdemes mérlegelned a helyzetet. A következőkben a kutyák esetében megjelenő heredaganat tüneteit, kezelését és megelőzését részletezzük a PetMD állatorvosi szaklap cikke alapján.

A szenior korú, ivaros ebek esetében gyakoribb a heredaganat

A heredaganat tünetei a kutyák esetében

A kutyák esetében a heredaganat klinikai tünetei nem mindig nyilvánvalóak, sok esetben nem is jár fájdalommal. Leggyakrabban akkor lesznek rájuk figyelmesek, amikor egy fizikális vizsgálat során megtapintják őket, és szokatlan dolgokat észlelnek. (A normál herék tojás alakúak, a herezacskóban helyezkednek el a pénisz mögött. Az egyik valamivel feljebb van, mint a másik.)

A jelek a következők lehetnek:

  • egy vagy több megnagyobbodott csomó látható vagy tapintható az érintett herékben;
  • egyenetlen méretű herék;
  • megduzzadt herezacskó;
  • megnagyobbodott emlőmirigyek és mellbimbók;
  • megereszkedett fityma;
  • szőrhullás, a bőr besötétedése a területen;
  • guggolva vizel a kan kutya;
  • terméketlenség;
  • más kanok iránti megnövekedett szexuális vágy a megemelkedett ösztrogénszint miatt.

Ha a daganat rákos, és a herén túlra is terjedt (szerencsére ebben az esetben általában lassan terjednek a rákos sejtek), a kutya letargikus lehet, csökkenhet az étvágya, fogyhat, légzési nehézségekkel küzdhet, fáradt lehet és köhöghet is. Továbbá vizelési és/vagy székletürítési problémái is adódhatnak a megnagyobbodott nyirokcsomók vagy a prosztata miatt.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

A heredaganat oka a kutyáknál

Bár az egyelőre nem világos, hogy pontosan mi hajlamosít a heredaganatra, az biztos, hogy egyes környezeti, genetikai és fajtahajlamok kockázati tényezők lehetnek. Ezeken felül az életkor is szintén kockázati tényező. Ugyan bármilyen korú és fajtájú, nem ivartalanított kutyánál létrejöhetnek heredaganatok, ezek leggyakrabban 10 év felettieknél fordulnak elő. Olyan fajtáknál gyakoriak, mint a német juhászkutya, az afgán agár, a német boxer, a weimari vizsla és a hosszúszőrű skót juhászkutya.

A megelőzés legjobb módja, ha az ebet már korán ivartalanítják. Az állatorvos javaslatai alapján érdemes cselekedni; már vannak olyan kutyák, akiket 2 hónapos koruktól alávethetnek a beavatkozásnak. A nagy testű kutyák számára előnyös lehet a késleltetett ivartalanítás a növekedés leállásáig (9–15 hónapos kor), hogy megelőzzék bizonyos rákos megbetegedések és ízületi problémák kialakulását a későbbiek során.

A műtét utáni felépülési idő hasonló a szokásos ivartalanítási műtét felépülési idejéhez

A heredaganat kezelése

A herék sebészi úton való eltávolítása a kezelési módszer a betegségre, ami az esetek nagy százalékában meg is oldja a problémát. Amennyiben a daganat rákos és áttétes, olyan kezelések is alkalmazandók, mint a kemoterápia vagy sugárterápia, hogy megakadályozzák a sejtek továbbterjedését.

Ha a daganat jóindulatú és kicsi, valamint lassan növekszik, akkor lehet, hogy addig nem nyúlnak hozzá, amíg negatív változásokat nem tapasztalnak. Például megnagyobbodást, fájdalmat, felszakadást és vérzést. Ám általában a daganatokat jóval azelőtt eltávolítják, hogy azok kellemetlenné válnának a kutyák számára.

Sajnos a komplikáló tényezők, mint egy komoly alapbetegség (szívzörej, légúti problémák, elhízás stb.), alkalmatlanná tehetik a kutyát a műtétre.

A műtét utáni felépülési idő hasonló a szokásos ivartalanítási műtét felépülési idejéhez. Hagyjuk az ebet nyugodt, csendes környezetben lábadozni, figyeljünk arra, hogy pihenjen, és ne mozgassuk intenzíven 10–14 napig.

Ide kattintva megtudhatod, mely ráktípusok fordulnak elő a leggyakrabban a kutyáknál, és azoknak melyek a jellemző tüneteik.

daganat heredaganat hererák kutya rák kutya rákos tumor

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!